Δευτέρα, Δεκεμβρίου 08, 2014

μέτρα προστασίας του μισθού /επίσχεση εργασίας – ενημέρωση από το Παράρτημα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου

Το Δίκτυο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σας ενημερώνει σχετικά με τα μέτρα που μπορεί να λάβει ο εργαζόμενος για την προστασία του μισθού του και για την επίσχεση εργασίας.

Η νομοθεσία προβλέπει μέτρα προστασίας της αξίωσης για πληρωμή του μισθού,   τα οποία αποσκοπούν να εξασφαλίσουν για τον εργαζόμενο ότι με οποιεσδήποτε συνθήκες θα πληρωθεί τον μισθό του. Οι διατάξεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΙΣΘΟΥ
Α) Απαγορεύεται να συμψηφιστεί ο μισθός με απαιτήσεις που έχει ο εργοδότης από τον εργαζόμενο για οποιαδήποτε αιτία,  εφόσον ο μισθός είναι απόλυτα αναγκαίος για τη διατροφή του εργαζομένου και της οικογένειάς του.
Β) Απαγορεύεται η κατάσχεση ή εκχώρηση του μισθού σε τρίτους.
Γ) Απαγορεύεται η κατάσχεση των αποδοχών στα χέρια του εργοδότη με τις εξής δύο εξαιρέσεις: α) Μέχρι το 1/2 του ύψους τους για την ικανοποίηση διατροφής από τον νόμο και β) μέχρι το 1/4 του μισθού ή το 1/5 του ημερομισθίου για χρέη του εργαζομένου προς το Δημόσιο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η επίσχεση εργασίας βρίσκει νομικό έρεισμα στις διατάξεις των άρθρων 325, 329 και 349 του Αστικού Κώδικα. Όταν ο μισθωτός έχει ληξιπρόθεσμη αξίωση κατά του εργοδότη σχετική με την παροχή της εργασίας του,  δικαιούται, ασκώντας το δικαίωμα επίσχεσης της εργασίας του,  να αρνηθεί την εκπλήρωση της δικής του παροχής, απέχοντας από την εργασία του, ώσπου ο εργοδότης να εκπληρώσει την υποχρέωση που τον βαρύνει (συνήθως την καταβολή του μισθού).

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Α) Ενεργός εργασιακή σύμβαση εργασίας (έγκυρη ή άκυρη).
Β) Αξίωση απαιτητή ή ληξιπρόθεσμη.
Γ) Να γίνεται ρητώς και σαφώς (γραπτώς ή προφορικώς εγκαίρως)  ότι ο εργαζόμενος αρνείται να παρέχει τις υπηρεσίες του, μέχρι να εκπληρώσει ο εργοδότης την υποχρέωση που τον βαρύνει.
Δ) Να ασκείται εντός των ορίων της καλής πίστεως, των χρηστών και συναλλακτικών ηθών και του κοινωνικοοικονομικού σκοπού του δικαιώματος.
Ε) Η αξίωση να είναι συναφής προς την οφειλή και να στρέφεται κατά του προσώπου του εργοδότη.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΟΑΕΔ
Σε περίπτωση που ο μισθωτός παραμένει άνεργος κατά τη διάρκεια της επίσχεσης δικαιούται να λάβει επίδομα ανεργίας,  εφόσον συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις επιδότησης ανέργου.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε το σύνδεσμο: http://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon/ ή επικοινωνήστε με το Παράρτημα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου - Κυκλάδες, στα τηλέφωνα 22810 - 81692 και 22810 - 85306.