Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από τους εκδότες του
βιβλίου, http://www.politeianet.gr/books/9789608645851-pittas-giorgos-koilada-leukon-oi-thisauroi-tis-ellinikis-gastronomias-chartodeti-ekdosi-240513
Οι "Θησαυροί της ελληνικής γαστρονομίας"
είναι ένα βιβλίο που θα μας κάνει ν' αγαπήσουμε πιο πολύ την Ελλάδα. Στις
σελίδες του θα δούμε, θα γνωρίσουμε, θα θυμηθούμε και θα θαυμάσουμε τα τόσα
προϊόντα και τρόφιμα της ελληνικής γης, που μαζί τους πολλοί από εμάς
μεγαλώσαμε, χωρίς να ξέρουμε την ιστορία τους, τη διατροφική τους αξία και τη
σημασία τους στην οικονομία της χώρας.
Τα 100 προϊόντα που παρουσιάζονται θα μας ταξιδέψουν
σ' ένα γαλαξία από δεδομένα, που το καθένα του, σαν ξεχωριστή ψηφίδα, θα
συνθέσει το ψηφιδωτό του γαστρονομικού μας πολιτισμού.
Και εκεί που οι ιστορίες και οι γευστικοί πειρασμοί
μας έχουν ανοίξει την όρεξη, έρχονται οι παραγωγοί, οι άνθρωποι που μοχθούν για
να υπάρχουν αυτά τα προϊόντα στο πιάτο μας. Έλληνες με μεράκι και έμπνευση,
επιχειρηματίες με γνώση και πείσμα, συμπολίτες μας που μας κάνουν περήφανους,
γιατί τα προϊόντα τους κατακτούν επάξια τις διεθνείς αγορές και κάνουν γνωστή
την ελληνική γαστρονομία στα πέρατα του κόσμου.
Προϊόντα και άνθρωποι, μύθοι και ιστορία, παράδοση
και λογοτεχνία, τόποι και τοπία, ήθη και έθιμα, δρώμενα και τελετουργίες,
θεωρίες και επιχειρηματικότητα ξετυλίγονται μέσα στις 350 σελίδες του βιβλίου
και δένουν σε μια αλυσίδα αξιών και δραστηριοτήτων που μπορούν να συγκροτήσουν
τον βασικό πυλώνα μιας νέας οικονομικής ανάπτυξης της χώρας (Τοπίο - Περιβάλλον
- Αγροτική Οικονομία - Προϊόντα - Γαστρονομία - Πολιτισμός - Τουρισμός), αλλά
και του νέου υπαρξιακού και πολιτισμικού μας αναπροσδιορισμού.
Οι "Θησαυροί της ελληνικής γαστρονομίας"
του Γιώργου Πίττα είναι ένα βιβλίο που επιχειρεί ν' αντιμετωπίσει την ελληνική
γαστρονομία ως όλον, δίνοντάς μας ταυτόχρονα γερές δόσεις εθνικής αυτογνωσίας,
ελπίδας και προοπτικής. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Στα περιεχόμενα του βιβλίου αναφέρονται η ιστορία
της ελληνικής κουζίνας, η ελληνική κουζίνα τον 19ο και τον 20ό αιώνα, η κρίσιμη
25ετία (1900 - 2014), η νέα ελληνική κουζίνα, γαστρονομία και τουρισμός, ελληνικό
Πρωινό, οι μεζέδες, η κουζίνα των πανηγυριών, γαστρονομικές τελετουργίες, επώνυμα
τοπικά προϊόντα, ΠΟΠ, ΠΓΕ, οι προοπτικές του αγροτοδιατροφικού τομέα, ντιζάιν
και ελληνικά τρόφιμα, κουζίνες της Ελλάδας, ενώ υπάρχουν ξεχωριστά κεφάλαια για
την κουζίνα και γαστρονομία κάθε περιοχής της Ελλάδας.
ISBN13 9789608645851
Χρονολογία Έκδοσης Δεκέμβριος
2014
Αριθμός σελίδων 352
Κωδικός Πολιτείας 7309-0000 Τιμή Έκδοσης : €40.00 Τιμή
Πολιτείας €28.00