Δευτέρα, Δεκεμβρίου 08, 2014

η εικόνα του sharing economy στον ελληνικό τουρισμό – παρουσίαση πρώτης φάσης μελέτης για λογαριασμό του Ξ.Ε.Ε.

Την έκταση και φύση του Sharing Economy στον ελληνικό τουρισμό παρουσίασε το πρώτο μέρος της μελέτης με τίτλο «Η Επίδραση της Οικονομίας Διαμοιρασμού (Sharing Economy) στον Κλάδο του Τουρισμού και της Φιλοξενίας στην Ελλάδα» που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Η μελέτη εκπονείται από την ομάδα της Toposhophy.

Την εκδήλωση για το Sharing Economy άνοιξε με ομιλία της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Μιλώντας για το Sharing Economy ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. κ. Τσακίρης ανέφερε πως : «Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε και να καταγράψουμε τις διεθνείς τουριστικές τάσεις στον τομέα της φιλοξενίας, να δρομολογήσουμε την προσαρμογή των δικών μας υπηρεσιών σε αυτές και να εξασφαλίσουμε κοινούς και ενιαίους όρους ανταγωνισμού στην αγορά για όλες τις υπηρεσίες φιλοξενίας.

Ως Sharing Economy στον τουρισμό νοείται η παροχή υπηρεσιών τουρισμού και φιλοξενίας μέσω του διαδικτύου και από τις πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, ενώ ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, είναι η διάθεση χαρτοφυλακίου ακινήτων ως εξοχικών κατοικιών.

Τη γρήγορη προσαρμογή του ελληνικού τουρισμού στις διεθνείς εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο, προκειμένου να συνεχίσει την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, χαρακτήρισε ως αναγκαία συνθήκη η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στην εν λόγο εκδήλωση.  


Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται ευρέος στην ελλάδα στις συγκεκριμένες υπηρεσίες είναι η Flipkey που ανήκει στην TripAdvisor με περισσότερα από 3.000 καταχωρημένα ακίνητα σε τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα, η Homeaway που παρέχει υπηρεσίες ενοικίασης εξοχικών κατοικιών με περισσότερες από ένα εκατομμύριο ενεργές καταχωρήσεις σε 190 χώρες και περισσότερα από 6.500 καταχωρημένα ακίνητα σε τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα, η Housetrip που προσφέρει υπηρεσίες ενοικίασης εξοχικών κατοικιών με περισσότερα από 1.500 καταχωρημένα ακίνητα σε τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα, και η Airbnb 11.800 καταχωρήσεις στην χώρα.