Τετάρτη, Μαρτίου 19, 2014

καταδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά για το ναυάγιο του “SeaDiamond” και τις επιπτώσεις

Σύμφωνα με κείμενο του δικηγόρου και εκδότη της εφημερίδας “Θηραϊκά νέα” κ. Λιγνού,

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά για την πλοιοκτήτρια και τις διαχειρίστριες εταιρείες του κουαζιερόπλοιου “SeaDiamond”, αλλά και των υπευθύνων φυσικών αυτουργών της πρόσκρουσης, βύθισης και μόλυνσης του όλου θαλασσίου και χερσαίου περιβάλλοντος. Η εκδοθείσα απόφαση πρώτον υποχρέωσε να προέλθουν στην άμεση ανέλκυση του ναυαγίου από τον θαλάσσιο χώρο στον οποίο βυθίστηκε, ως αποτελούντος περιβαλλοντική μολυσματική απειλή του Θαλασσίου Οικοσυστήματος της Καλντέρας, προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura και μνημείο φυσικού κάλλους ανήκοντος στην παγκοσμιότητα και δεύτερον υποχρέωσε να καταβάλουν το ποσό των Ευρώ Οκτώ Εκατομμυρίων (€ 8.000.000) στον ΔήμοΘήρας, εντόκως νομίμως από του χρόνου ασκήσεως της αγωγής μέχρις εξοφλήσεως, για την χρηματική ικανοποίηση της ηθικής του βλάβης.

Ο Δήμος Θήρας, ως ήδη έχει γίνει γνωστό, είχε ασκήσει δύο αγωγές κατά της πλοιοκτήτριας και των διαχειριστριών εταιρειών του κρουαζιερόπλοιου, που συνεζητήθησαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά,στις 2 Απριλίου 2013 και με τις οποίες ζητούσε την ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου και αποζημίωση χρηματική, για ηθική βλάβη λόγω υποβάθμισης του Θαλασσίου Περιβάλλοντος αφ'ενός, αλλά και της δυσφήμισης ολόκληρου του νησιού παγκοσμίως από το γεγονός της ρύπανσης.

Σημαντική για την ευδοκίμηση των παραπάνω αγωγών ήταν η μαρτυρία υπέρ του Δήμου των διακεκριμένων, στον τομέα τους Θηραίων:  Αρχιπλοιάρχων Δημητρίου Μηνδρινού και Λαζάρου Γαβαλά ως προς τον καταμερισμό των ευθυνών για το ναυάγιο και των γνωστών Θηραίων του γνωστού δημοσιογράφου Μανώλη Λιγνού και του επίσης γνωστού γιατρούΓιάννη Αργυρού ως προς το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης και της δυσφήμισης.

Η απόφαση αυτή δικαίωσε των αγώνα και τις μακρόχρονες προσπάθειες, από της επομένης του ναυαγίου, όλων όσων αγωνίσθηκαν, για τη νομική θεμελίωση της κατηγορίας, προς τιμωρία των υπευθύνων του ναυαγίου, την χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης, την ανέλκυση του ναυαγίου και απομάκρυνση αυτού από τον κόλπο της Καλντέρας, ανέλκυση που είναι εφικτή κατά τους ειδικούς και αναγκαία.

Όπως μας πληροφόρησε ο νομικός χειριστής της όλης υπόθεσης,διακεκριμένος Θηραίοςδικηγόρος κ. Στέλιος Παπανδρεόπουλος, οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση, η οποία και θα συζητηθεί την 20η Νοεμβρίου 2014 στο Πολιτικό Ναυτικό Εφετείο Πειραιώς, ενώ από της 20ης Φεβρουαρίου συνεχίζεται στο Ποινικό Εφετείο Πειραιά η εκδίκαση της έφεσης κατά της ποινικής, καταδικαστικής για τους κατηγορούμενους, απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου. Και ο αγώνας ο δικαστικός συνεχίζεται.