Πέμπτη, Μαρτίου 20, 2014

ο Αντώνης Κωνσταντινίδης επικεφαλής του νέου συνδυασμού για τον Δήμο της Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της νεοσύστατης υποψήφιας δημοτικής παράταξης για τον Δήμο Θήρας “ΕΜΕΙΣ - Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Θηραίων Πολιτών”,

Και εγένετο... Δημοτική παράταξη.

Βαπτίστηκε στη γέννησή της από την Γενική Συνέλευση των Πολιτών, και πήρε το όνομα “ΕΜΕΙΣ - Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Θηραίων Πολιτών”.

Η συνέλευση ψήφισε ομόφωνα ως υποψήφιο δήμαρχο τον Αντώνη Κωνσταντινίδη.

Ο Αντώνης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στο ιστορικό χωριό Εμμανουήλ Παπά Σερρών από γονείς Μικρασιάτες. Μεγάλωσε στον Εύοσμο Θεσ/νίκης, όπου έζησε μέχρι το 1980, έτος που μπήκε στην Σχολή Ικάρων. Αποφοίτησε το 1984, Και τον επόμενο χρόνο τοποθετήθηκε στην 134 Σ.Μ. της Σαντορίνης. Εκεί γνώρισε την σύζυγό του Χαραλαμπία Πρέκα, με την οποία νυμφεύθηκε το 1987, και απέκτησε δύο κόρες. Από το 1985 ζει στον Βόθωνα, και αγάπησε το νησί σαν την πατρίδα του, αφού οι γονείς του ήταν πρόσφυγες, και γυρολόγοι. Αποστρατεύτηκε κατόπιν αιτήσεώς του από την Π.Α. το 2008, και έκτοτε βοηθάει την σύζυγό του στις επιχειρηματικές δραστηριότητές της (οικογενειακό ξενοδοχείο). Το όραμά του, είναι να δει μια Σαντορίνη να αναπτύσσεται με λογική, χωρίς καταστροφή του μοναδικού φυσικού κάλλους της, καθώς επίσης και με την συμμετοχή όλων των κατοίκων της σε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, καθώς η άμεση δημοκρατία είναι για αυτόν θέσφατο.


Κατά την διάρκεια της συνέλευσης διανεμήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες και παρευρισκόμενους η εισήγηση της δημοτικής κίνησης για την γενικής της συνέλευση, σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας,

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΜΕΙΣ                                               
Κεντρική θέση της κίνησης είναι η ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.
Ανάπτυξη για μας δεν είναι μόνο η συσσώρευση πλούτου, αλλά η δημιουργία, μέσω αυτού, μιας κοινωνίας με υψηλή ποιότητα ζωής των κατοίκων της, που σημαίνει : υψηλό επίπεδο δημόσιας υγείας, παιδείας και πολιτισμού με ιδιαίτερη ευαισθησία στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Σαντορίνης.

Ισόρροπη ανάπτυξη σημαίνει : αρμονική σχέση ανάμεσα στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.
Επιγραμματικά αναφέρουμε : ο τουρισμός δημιουργεί μια σημαντική εσωτερική  αγορά για τα αγροτικά προϊόντα, που είναι μοναδικά στον κόσμο.
Μέσω της αγροτικής παραγωγής διατηρείται το φυσικό περιβάλλον, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για τουρισμό υψηλού επιπέδου.
Εμείς, ως δημοτική κίνηση, θεωρούμε ότι μέσα στα πρωταρχικά καθήκοντα του δήμου είναι η δημιουργία υποδομών γι' αυτήν την ισόρροπη ανάπτυξη.

Βιώσιμη ανάπτυξη είναι εκείνη που δεν κατασπαταλά τους φυσικούς πόρους, αλλά τους εκμεταλλεύεται με μέτρο και σύνεση ώστε να μείνουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Πρωτογενής Παραγωγή  - εισήγηση κ. Πάρη Σιγάλα

Τουρισμός
Ο τουρισμός είναι η κύρια σήμερα οικονομική δραστηριότητα και ο βασικός μοχλός ανάπτυξης του τόπου, που συνδέεται μάλιστα με τις περισσότερες   θέσεις εργασίας  άμεσα ή έμμεσα, καθώς και με τη συντριπτική πλειονότητα των μικρών ή μεγάλων επιχειρήσεων. Εμείς, ως δημοτική παράταξη, πιστεύουμε ότι η μορφή του τουρισμού που επιδιώκουμε πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με τα χαρακτηριστικά της Σαντορίνης, δηλαδή :
α) μοναδικό φυσικού κάλλους τοπίο
β) μοναδικός αρχαίος αμπελώνας με κρασιά υψηλής ποιότητας διεθνώς αναγνωρισμένα
γ) ηφαιστειακός τόπος με ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον
δ) προορισμός με σπουδαίο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον
ε) οικισμοί σπάνιας παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, που ανήκουν στην παγκόσμια
στ) υψηλός γαστρονομικός προορισμός

Στα παραπάνω χαρακτηριστικά βασίζουμε το μοντέλο ποιοτικού τουρισμού που οραματιζόμαστε για τα νησιά μας. Θεμελιακή προϋπόθεση υλοποίησης αυτού του στόχου είναι για Εμας η χωροταξική μελέτη, το εργαλείο που θα συμβάλει αποτελεσματικά ώστε να σταματήσει η καταστροφή που συντελείται μέχρι σήμερα στη Σαντορίνη. Η μελέτη αυτή θα περιλαμβάνει : προσδιορισμό οικιστικών, αγροτικών κλπ ζωνών, φέρουσα ικανότητα σχετικά με την υποδοχή επισκεπτών και μεταφορικών μέσων, λιμενικές υποδομές, οδικό δίκτυο.

Ο πλούτος και τα οφέλη από την τουριστική δραστηριότητα πιστεύουμε ότι πρέπει να διανέμονται ισόρροπα σε όλη την έκταση του τόπου μας με γεωγραφικά, επαγγελματικά, κοινωνικά και ταξικά κριτήρια. Δεν θέλουμε τη συσσώρευση του τουριστικού πλούτου σε λίγα χέρια. Πιστεύουμε ότι για το σκοπό αυτό η δημοτική αρχή πρέπει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να  διατηρείται η συνοχή του κοινωνικού ιστού.

Υγεία - Κοινωνική Πολιτική
Οι μνημονιακές κυβερνήσεις διαλύουν μέρα με τη μέρα  τις δημόσιες δομές υγείας και 
παραδίνουν το ύψιστο αυτό κοινωνικό αγαθό στον ιδιωτικό τομέα με την προοπτική ολοκληρωτικής
επικράτησης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στην υγεία.

Εμείς θα αγωνιστούμε για την πλήρη υγειονομική θωράκιση του νησιού μας, διεκδικώντας τη λειτουργία του νοσοκομείου με δημόσιο χαρακτήρα και δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες. Θεωρούμε ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει καθυστερήσει δραματικά όσον αφορά τη λειτουργία του νοσοκομείου, εγκαταλείποντας την επίλυση του προβλήματος σε μια επιτροπή της οποίας ο ρόλος θα έπρεπε να είναι απλώς συμβουλευτικός. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση εμπαίζει  τη δημοτική αρχή κι εκείνη με τη σειρά της το θηραϊκό λαό.   Εμείς πιστεύουμε ότι ο δήμος δεν έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο λειτουργίας του νοσοκομείου, όπως θα όφειλε, με αποτέλεσμα το πρωταρχικό αυτό ζήτημα να βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Εμείς, ως δημοτική κίνηση, πιστεύουμε, και θα αγωνιστούμε γι' αυτό, ότι το νοσοκομείο θα λειτουργήσει μόνο όταν ο δήμος πάρει την υπόθεση στα χέρια του κινητοποιώντας το θηραϊκό λαό προς αυτή την κατεύθυνση.

Στις μέρες της μνημονιακής επίθεσης κατά της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού πιστεύουμε ότι ο δήμος πρέπει να πρωταγωνιστεί στη δημιουργία δομών αλληλεγγύης (κοινωνικό ιατρείο, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό παντοπωλείο) ώστε να αποτελέσει ασπίδα προστασίας της κοινωνίας.

Διαχείριση Απορριμμάτων 
Η λύση  που προτείνουμε εντάσσεται στο πλαίσιο της  αποκεντρωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Για το δήμο μας περιλαμβάνει : σε πρώτο επίπεδο (κατοικία – επιχείρηση - υπηρεσίες) διαλογή στην πηγή, που για να εφαρμοστεί απαιτεί απαραίτητα  ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή των πολιτών και σε δεύτερο επίπεδο (δήμος)  επεξεργασία που θα θέτει ως προτεραιότητα, κατά σειρά : ανάκτηση – επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και τέλος διάθεση του υπολείμματος σε ΧΥΤΥ.

Το σύνολο των δράσεων πρέπει να υλοποιηθεί από το δήμο με πιθανή συμμετοχή σχημάτων κοινωνικής οικονομίας, χωρίς  ανάμιξη του κερδοσκοπικού ιδιωτικού τομέα.

Παιδεία – Πολιτισμός
Φιλοδοξούμε και θα διεκδικήσουμε να δημιουργηθεί στο νησί ένα κέντρο πολιτισμού υπό την αιγίδα του δήμου. Προτείνουμε την ενοποίηση  των επιμέρους φεστιβάλ σε ένα ενιαίο φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας, στο πλαίσιο και της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα και με το αρχικό σχέδιο διακήρυξης της δημοτικής μας κίνησης, βασική μας αρχή είναι η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων μας. Είμαστε αντίθετοι σε νοοτροπίες ανάθεσης ή εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Πιστεύουμε στις διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας. Στόχος μας είναι η ενεργοποίηση των πολιτών μέσα από ανοιχτές γενικές συνελεύσεις, όπου θα συνδιαμορφώνουμε τις αποφάσεις μας.

Το συντονιστικό της δημοτικής κίνησης ΕΜΕΙΣ

Ενώ, σύμφωνα με το ψήφισμα που εκδόθηκε και παρουσιάστηκε με το τέλος της,

ΕΜΕΙΣ οι πολίτες που συνεδριάζουμε και συναποφασίζουμε σήμερα, καταγγέλλουμε τις μνημονιακές πολιτικές της Κυβέρνησης, που στοχεύουν στην υποβάθμιση και διάλυση του ΕΣΥ.
Μέρα με τη μέρα  οι δημόσιες δομές υγείας διαλύονται, και  παραδίδεται το ύψιστο κοινωνικό αγαθό της υγείας στον ιδιωτικό τομέα, σαν κοινό αναλώσιμο.

Εμείς θα αγωνιστούμε για την πλήρη υγειονομική θωράκιση του νησιού μας, διεκδικώντας τη λειτουργία του νοσοκομείου με δημόσιο χαρακτήρα και δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες. Θεωρούμε ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει καθυστερήσει δραματικά όσον αφορά τη λειτουργία του νοσοκομείου, εγκαταλείποντας την επίλυση του προβλήματος σε μια επιτροπή της οποίας ο ρόλος θα έπρεπε να είναι απλώς συμβουλευτικός. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση εμπαίζει  τη δημοτική αρχή κι εκείνη με τη σειρά της το θηραϊκό λαό.   Εμείς πιστεύουμε ότι ο δήμος δεν έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο λειτουργίας του νοσοκομείου, όπως θα όφειλε, με αποτέλεσμα το πρωταρχικό αυτό ζήτημα να βρίσκεται ακόμα στην αρχή.

Εμείς, ως δημοτική κίνηση, πιστεύουμε, και θα αγωνιστούμε γι' αυτό, ότι το νοσοκομείο θα λειτουργήσει μόνο όταν ο δήμος πάρει την υπόθεση στα χέρια του κινητοποιώντας το θηραϊκό λαό προς αυτή την κατεύθυνση.


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι βασικές αρχές και θέσεις του συνδυασμού.