Τρίτη, Νοεμβρίου 26, 2013

Χρ. Παλιαδέλη: «Διεκδικήστε τα δικαιώματά σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Επιτροπή Αναφορών»

Η δραστηριότητα της Επιτροπής Αναφορών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δυστυχώς άγνωστη σε πολλούς ευρωπαίους πολίτες, ήταν το αντικείμενο της ομιλίας της ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθ. Χρυσούλας Παλιαδέλη στο συνέδριο «Τα Δικαιώματα του Ευρωπαίου Πολίτη», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και την Έδρα Jean Monnet του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ανατρέχοντας στην εμπειρία της ως Αντιπροέδρου της Επιτροπής Αναφορών η κ. Παλιαδέλη υπογράμμισε ότι πρόκειται για τη μοναδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που γνωρίζει στην πραγματικότητα τα προβλήματα των ευρωπαίων πολιτών, δίνοντάς τους παράλληλα το δικαίωμα να παρουσιάσουν οι ίδιοι την καταγγελία τους ενώπιον των μελών της Επιτροπής.

Η αναφορά προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να υποβληθεί ατομικά ή από κοινού, ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τις οδηγίες που εντοπίζονται εύκολα στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βασική προϋπόθεση για να γίνει η αναφορά αποδεκτή σε πρώτη φάση είναι το θέμα της να αφορά τους κοινοτικούς τομείς δραστηριότητας: περιβάλλον, θεμελιώδη δικαιώματα, εσωτερική αγορά, δικαιοσύνη, μεταφορές, θέματα που αφορούν ελευθερία έκφρασης κτλ.

«Είναι εξόχως σημαντικό οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Είναι καθοριστική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της χώρας, η αξιοποίηση όλων των θεσμών που δίνουν βήμα στη γνώμη των πολιτών και τους επιτρέπουν να παρεμβαίνουν στη λήψη των αποφάσεων που σχετίζονται με την καθημερινότητά τους και μέγιστο χρέος των εκπροσώπων τους στην Ε.Ε. να τους ενημερώνουν για τα δικαιώματά τους.