Τετάρτη, Νοεμβρίου 27, 2013

εκπαιδευτικό σεμινάριο Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Οινολόγων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη"

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013, το σεμινάριο με θέμα «Οργανοληπτικά Ελαττώματα Οίνων», που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη".

Τόσο οι επαγγελματίες του χώρου της παραγωγής οίνου, όσο και οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης που συμμετείχαν, παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον το εξαιρετικό σεμινάριο, διάρκειας 8 ωρών, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη και φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του οινοποιείου της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

Έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον και υπάρχει προοπτική για επανάληψη του σεμιναρίου στη Σαντορίνη στις αρχές της επόμενης τουριστικής περιόδου, ώστε να το παρακολουθήσουν όσοι ακόμη επαγγελματίες επιθυμούν.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με στόχο να συμβάλει στην εξέλιξη των ικανοτήτων των επαγγελματιών που σχετίζονται με τον οίνο να αναγνωρίζουν τα ελαττώματα, ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις σε θέματα παραγωγής, αλλά και σε θέματα διαμόρφωσης τιμής και διάθεσης των οίνων. Οι εισηγητές διάνθισαν τη βασική ύλη του σεμιναρίου, με σημαντικά σχόλια και ιδιαίτερες λεπτομέρειες, που αφορούν τους οίνους και τις ποικιλίες σταφυλιού της Σαντορίνης, καλύπτοντας όλα τα στάδια, από την καλλιέργεια των αμπελώνων έως την τελική κατανάλωση των οίνων.

 Εισηγητές του σεμιναρίου ήταν ο Δρ. Ταταρίδης Παναγιώτης, οινολόγος, πρόεδρος της ΠΑΝ.Ε.Π.Ο., καθηγητής εφαρμογών στο Τμήμα Οινολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, ο οποίος ξεκίνησε την οινολογική καριέρα στη Σαντορίνη, ο κ. Κανελλακόπουλος Χρήστος, οινολόγος και επί σειρά ετών στέλεχος οινοποιείου της Σαντορίνης, ο κ. Λάζαρος Γατσέλος, οινολόγος, AIWS και ο κ. Κανελλής Τάσος, οινολόγος και υποψήφιος διδάκτορας, οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και δωρεάν για την υλοποίηση του σεμιναρίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΠΑΝ.Ε.Π.Ο. για την ενίσχυση της οινικής γνώσης στην Ελλάδα.

Με τη δράση αυτή ολοκληρώνονται τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, για επαγγελματίες της παραγωγής, της εστίασης και άλλων συναφών κλάδων, που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη".

Υπενθυμίζουμε ότι προηγήθηκαν, με δωρεάν συμμετοχή για τους εκπαιδευόμενους:

1."Το Κρασί και τα Τοπικά Προϊόντα της Σαντορίνης στη Σύγχρονη Εστίαση"

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, που είχαν ως στόχο την επίτευξη του βέλτιστου χειρισμού και παρουσίασης του κρασιού και των λοιπών τοπικών προϊόντων, παρουσιάστηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της θηραϊκής αγροτικής παραγωγής, η μεταποιητική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και προτάσεις για την ανάδειξη και αξιοποίηση των προϊόντων. Προκειμένου να το παρακολουθήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πραγματοποιήθηκε σε 4 διαφορετικές ημερομηνίες.
1ο Σεμινάριο: Τρίτη 2 Απριλίου 2013, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων,
2ο Σεμινάριο: Πέμπτη 18 Απριλίου 2013, στο Αμφιθέατρο του Οινοποιείου Μπουτάρη,
3ο Σεμινάριο: Τρίτη 14 Μαΐου 2013, στο Αμφιθέατρο του Οινοποιείου Μπουτάρη,
4ο Σεμινάριο: Τρίτη 25 Ιουνίου 2013, στη Θηρασία.
Εισηγητές του σεμιναρίου ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Στάμου, Γεωπόνος από το Οινοποιείο Χατζηδάκη, ο κ. Νικόλαος Βαρβαρήγος, Οινολόγος από την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, η κα Ιωάννα Βαμβακούρη, Οινολόγος από το οινοποιείο Σαντορίνης της Ι. Μπουτάρης & Υιός  Οινοποιητικής, η κα Μαργαρίτα Καραμολέγκου, Γεωπόνος, Msc Αμπελουργίας-Οινολογίας από την Οινοποιία Γαβαλά, ο κ. Ηλίας Ρουσσάκης, Γεωπόνος, Msc Αμπελουργίας-Οινολογίας από την Wines In Santorini και η κα Αικατερίνη Μιτζέλου, Οινολόγος από το Κτήμα Σιγάλα.

2.Γαστρονομικό Σεμινάριο με θέμα: "Τοπικά Προϊόντα. Διεθνής Γαστρονομική Απόλαυση", την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013, από τη σχολή “LE MONDE”, στο “Αρχοντικό Μαρκεζίνη”.

Οι καθηγητές μαγειρικής, κ. Μάκης Καλόσακας και κ. Αχιλλέας Παναγούλης και η οινολόγος, κ. Μαρία Τζίτζη, της σχολής LE MONDE ανέδειξαν τα υπέροχα προϊόντα της Σαντορίνης σε εδέσματα υψηλής γαστρονομικής αξίας. Την ομάδα των καθηγητών συνόδευε ο κ. Νίκος Βελισσαρόπουλος, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων & Οικονομικών του Εκπαιδευτικού Ομίλου Le Monde.
Μετά την παρουσίαση και εκτέλεση των συνταγών, ακολούθησε γευσιγνωσία των εδεσμάτων με τη συνοδεία των μοναδικών κρασιών της Σαντορίνης.

3.«Εισαγωγή στον Κόσμο του Κρασιού», Σάββατο 1 Ιουνίου 2013, στο Οινοποιείο Μπουτάρη, στο Μεγαλοχώρι.

Στο σεμινάριο, που ήταν ειδικά δομημένο για τους εργαζόμενους στην εστίαση, αναπτύχθηκαν θέματα Παραγωγής/Νομοθεσίας  και Γευσιγνωσίας.
Ακολούθησε Πρακτικό μέρος - Εργαστήρι  με ταιριαστούς & μη ταιριαστούς συνδυασμούς κρασιών και εδεσμάτων.
Εισηγητής ήταν ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γεωπόνος Α.Π.Θ., Διδάκτορας Οινολογίας του Πανεπιστημίου Bordeaux II, από τη «Γαία Οινοποιητική». Την προετοιμασία των εδεσμάτων επιμελήθηκε ο σεφ Βασίλης Ζαχαράκης.

Περισσότεροι από 300 επαγγελματίες της Θήρας και της Θηρασίας παρακολούθησαν τα παραπάνω εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Ο Δήμος Θήρας ευχαριστεί θερμά όλους τους εισηγητές των σεμιναρίων για την εθελοντική προσφορά των υπηρεσιών τους, καθώς και όλα τα μέλη της ομάδας υποστήριξης της πρωτοβουλίας «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη» που συνέβαλαν στην υλοποίηση και φιλοξενία των σεμιναρίων με κάθε δυνατό τρόπο.