Παρασκευή, Νοεμβρίου 14, 2014

μια συνολική, και πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την ιστορία, αρχιτεκτονική, και αρχαιολογία της Σαντορίνης – «Προϊστορικός Οικισμός Ακρωτηρίου Θήρας: Το παράδειγμα της Δυτικής Οικίας» - επιστημονική ομιλία της κ. Παλυβού

Μια συνολική, και πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την ιστορία, αρχιτεκτονική, και αρχαιολογία της Σαντορίνης, με τίτλο  «Προϊστορικός Οικισμός Ακρωτηρίου Θήρας: Το παράδειγμα της Δυτικής Οικίας» πραγματοποιήθηκε στις 10.11.2014 από την Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κλαίρη Παλυβού.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) στην Αίθουσα "Συλλόγου των Αθηναίων" και καταγράφηκε και καταχωρήθηκε ψηφιακά από την ψηφιακή πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη blod.gr

Το βίντεο της παρουσίασης μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=1703#.VGXI_s83cXs.twitter  ενώ στην ίδια σελίδα θα μπορέσετε να δείτε και 50 περίπου διαφάνειες σε ψηφιακή μορφή για την καλύτερη κατανόηση της παρουσίασης.

Σύμφωνα με μέρος της παρουσίασης,

Η λεγόμενη Δυτική Οικία είναι ένα από τα σπίτια του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου Θήρας, η ανασκαφή και μελέτη του οποίου έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για τυπικό δείγμα αστικού σπιτιού: είναι πολυόροφο, διαθέτει δύο κλιμακοστάσια - ένα στην κύρια είσοδο και ένα στο εσωτερικό του σπιτιού - και είχε επίπεδο χρηστικό δώμα. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι εργασίας και αποθήκευσης, ενώ στον όροφο οι χώροι υποδοχής και διημέρευσης στους οποίους περιλαμβάνεται και αποχωρητήριο. Δύο από τα δωμάτια του ορόφου έφεραν πλούσιες τοιχογραφίες. Η εξαιρετική διατήρηση του ερειπίου κάτω από τις στάχτες του ηφαιστείου δίνει την ευκαιρία να θαυμάσει κανείς το υψηλό επίπεδο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και οικοδομικής τεχνολογίας της εποχής εκείνης (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.)


Η κ. Κλαίρη Παλυβού είναι Γραμματέας και ιδρυτικό μέλος της ΕΜΑΕΤ. Είναι Ομότιμος Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το ακαδημαϊκό της έργο εστιάζει, μεταξύ άλλων, στην ιστορία και την τέχνη του προϊστορικού Αιγαίου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας της ανασκαφής του Ακρωτηρίου Θήρας, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Χρίστου Ντούμα, και της ανασκαφής στην αρχαία Άβαρις της Αιγύπτου της Ακαδημίας της Βιέννης.