Δευτέρα, Νοεμβρίου 10, 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Σύμφωνα με μέρος της συνέντευξης,

Ως ο μακροβιότερος υπουργός αυτής της κυβέρνησης πως θα κρίνατε το συνολικό έργο της κυβέρνησης και του δικού σας υπουργείου;

Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα αναγνωρίσει σε αυτή την κυβέρνηση έναν μεγάλο άθλο. Ότι κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες και με βάση τον «οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση που χάραξε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, κράτησε όρθια τη χώρα και, ταυτόχρονα, προχώρησε σε μια σειρά από κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής που μετασχηματίζουν σταδιακά την Ελλάδα σε μια «κανονική» ευρωπαϊκή χώρα.
Σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια, θα έλεγα ότι το υπουργείο Εργασίας ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές. Σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε οργανωτικές και θεσμικές αλλαγές που – αν και απαραίτητες για τον τόπο – ήταν για πολλά χρόνια αιχμάλωτες βαθιά συντηρητικών νοοτροπιών αδράνειας και φοβικότητας. Ούτε στιγμή δεν κρυφτήκαμε πίσω από υπεκφυγές και προσχηματικές δικαιολογίες, ούτε στιγμή δεν υπολογίσαμε το υποτιθέμενο «πολιτικό κόστος».  Και τα καταφέραμε!

Έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση  να μην ανοίξει το ασφαλιστικό μέχρι την Άνοιξη του 2015; 

Ποιες πιέσεις ασκούν οι εκπρόσωποι των δανειστών στο ασφαλιστικό;
Κα Σαλούρου, δεν θα σας πω για τους δανειστές. Θα σας μιλήσω για τη δική μας κατεύθυνση, το «ελληνικό σχέδιο» για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού που γίνεται πράξη ήδη εδώ και δύο χρόνια, ανεξάρτητα από πιέσεις και διαπραγματεύσεις. Αντιμέτωποι με ένα κατακερματισμένο μωσαϊκό ειδικών καθεστώτων και εξαιρέσεων, αλλά και με μια παραλυμένη οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος, δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια. Ενδυναμώσαμε την εισπρακτική του βάση, κλείνοντας τρύπες και διαρροές χρόνων, απομακρύναμε αδικίες, στρεβλώσεις και εστίες παραλογισμού, διευκολύναμε την καθημερινότητα ασφαλισμένων και συνταξιούχων, εμπεδώνοντας παράλληλα μια πιο συνεπή και υπεύθυνη ασφαλιστική συνείδηση στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Με δυο λόγια, «νοικοκυρέψαμε» το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Θα υπάρξουν ενοποιήσεις ταμείων;

Όχι μόνο θα υπάρξουν αλλά και θα αποτελέσουν το βασικό όχημα για την οριστική αναμόρφωση του ασφαλιστικού. Η διοικητική ενοποίηση θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα, οριζόντιο και κάθετο. Σε οριζόντιο επίπεδο θα ενοποιηθούν όλες οι κομβικές διαχειριστικές λειτουργίες όλων ανεξαιρέτως των ταμείων σε ενιαίες και ισχυρές διοικητικές οντότητες. Παράδειγμα, θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος μηχανισμός είσπραξης εισφορών για όλα τα ταμεία - συνδεόμενος μετά το 2017 και με τη φορολογική διοίκηση – καθώς και ένα Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων. Ακόμη, θα υποστηριχθεί η διαλειτουργικότητα και λειτουργική εναιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων για τον υπολογισμό και την απονομή των παροχών, ενώ ενιαίος θα είναι και ο μηχανισμός ελέγχου της εισφοροδιαφυγής μέσω της διεύρυνσης του ελεγκτικού αντικειμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ.

Και σε κάθετο επίπεδο, ποιες συγχωνεύσεις θα γίνουν;

Σε κάθετο επίπεδο, θα υπάρξει διοικητική ενσωμάτωση στο ΙΚΑ – με διατήρηση, όμως, της οικονομικής τους αυτοτέλειας - του ταμείου επικουρικής ασφάλισης ΕΤΕΑ και των ταμείων παροχών πρόνοιας και εφάπαξ. Θα ενσωματωθούν δηλαδή στο ΙΚΑ, το ΕΤΕΑ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) καθώς και το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ). Επίσης, στο ΝΑΤ θα ενταχθούν τα δύο ταμεία πρόνοιας των κατώτερων πληρωμάτων και των αξιωματικών.  

Πρόσφατα, υπογράψατε μια σειρά αποφάσεων για πρόσθετη χρηματοδότηση των ταμείων με στόχο την κάλυψη των ελλειμμάτων και κατά συνέπεια την πληρωμή των συντάξεων. Κινδυνεύουν οι συντάξεις;

Οι συντάξεις όχι μόνο δεν κινδυνεύουν, αλλά η ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή τους είναι σήμερα περισσότερο διασφαλισμένη από ποτέ. Ενδεικτικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι σε αυτούς τους πρώτους δέκα μήνες του 2014, η απορρόφηση πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού κινείται απόλυτα εντός των προγραμματισμένων στόχων. Έχει απορροφηθεί το 83,39% της  κρατικής επιχορήγησης, ενώ είχαμε προϋπολογίσει ότι σε αυτό το στάδιο θα έπρεπε να καταβληθεί το  83,33% της συνολικής επιχορήγησης των  ταμείων για το 2014. Η ταμειακή ισορροπία του ασφαλιστικού συστήματος έχει αποκατασταθεί, κυριότερα μέσα απο τις διαρθρωτικές μας παρεμβάσεις που επέφεραν μεγάλες εξοικονομήσεις πόρων και ενίσχυσαν την εισπρακτική ικανότητα των ταμείων.

Σχεδιάζεται νέα περικοπή φόρων υπέρ τρίτων;

Οι φόροι «υπέρ τρίτων» - που κατ’ ευφημισμό και μόνο τους ονομάζαμε «κοινωνικούς πόρους» αποτελούσαν κατ’ ουσίαν οικονομικές επιβαρύνσεις (φόροι, δασμοί και τέλη) που επιβάλλονταν στις συναλλαγές όλων των πολιτών προκειμένου να χρηματοδοτηθεί προνομιακά η ασφάλιση συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων. Ήταν μια πολιτική για τους λίγους σε βάρος των πολλών. Ένα κατάλοιπο του πελατειακού κράτους του παρελθόντος. Συνεπώς, η κατάργηση αυτών των φόρων «υπέρ τρίτων» - η ύπαρξη των οποίων χρονολογείται από το 1928, το 1939, ακόμη και την περίοδο της Κατοχής - ήταν μια απόλυτα λογική και επιβεβλημένη ενέργεια.