Δευτέρα, Νοεμβρίου 10, 2014

προβλήματα πρόσβασης στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων – τρείς προτάσεις για την μετεγκατάστασή του από τον Δήμο Θήρας

Σε ανάρτηση της σελίδας http://www.zoosos.gr/article/6115/apokleismeno-kataphugio-ste-sadorine-epeide-oi-katoikoi-perix-autou-den-theloun-ta-zoa- και τίτλο «Αποκλεισμένο το καταφύγιο στη Σαντορίνη επειδή οι κάτοικοι πέριξ αυτού δεν θέλουν τα ζώα εκεί» με ημερομηνία 10.11.2014 , αναφέρονται τα προβλήματα πρόσβασης, μετά και τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, που αντιμετωπίζει το καταφύγιο αδέσποτων ζώων και γέρικων ιπποειδών στα όρια του δημοτικού διαμερίσματος του Καρτεράδου, στις υφιστάμενες ανάγκες του, στις απαντήσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου σχετικά με τα προβλήματα στην πρόσβαση αλλά και τις τρείς προτάσεις σε χώρους που υπάρχουν στο ενδεχόμενο μετεγκατάστασης του καταφυγίου.

Σύμφωνα με μέρος της ανάρτησης,

Με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μεταφέρθηκε νερό στις 7 Νοεμβρίου στο καταφύγιο του Φιλοζωικού Συλλόγου Σαντορίνης (S.A.W.A.) που βρίσκεται στην περιοχή του Καρτεράδου και φιλοξενεί 100 σκυλιά και 20 γαϊδούρια καθώς λόγω των βροχοπτώσεων καταστράφηκε η μοναδική δίοδος προς την περιοχή όπου ζουν τα ζώα.

Ο μόνος τρόπος για να φτάσουν στο καταφύγιο άνθρωποι και προϊόντα (τροφές, νερό, φάρμακα) είναι ο δρόμος που έχει δημιουργηθεί μέσα σε έναν ξεροπόταμο. Όμως κάθε φορά που βρέχει το ρέμα γεμίζει με φερτά υλικά και η διέλευση συμβατικών οχημάτων δεν είναι δυνατή.

Το καταφύγιο, αν και έχει δημιουργηθεί χωρίς άδεια σε έκταση του Δήμου Θήρας και της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, προσφέρει πολύ σημαντική βοήθεια στα πλάσματα που φιλοξενεί αλλά συμβάλει δραστικά ώστε να μην εκτίθεται η χώρα μας στο εξωτερικό.

Στο καταφύγιο βρίσκουν φροντίδα και θεραπεία από ασθένειες δεκάδες σκυλιά κάθε χρόνο και από εκεί πολλά υιοθετούνται. Εκεί ζουν ήρεμα – μέχρι το τέλος της ζωής τους – πολλά γαϊδουράκια, τα οποία εγκαταλείπονται συστηματικά από τους ιδιοκτήτες του όταν η περίοδος εκμετάλλευσης τους τελειώσει.

Όμως ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Καρτεράδου Γιάννης Ρούσος θέλει να διώξει από εκεί τα ζώα και κατάφερε με εισαγγελική απόφαση να αποτρέψει οποιαδήποτε παρέμβαση στο ρέμα, ώστε να μην περνούν από εκεί τα οχήματα, που μεταφέρουν ό,τι τα ζώα χρειάζονται για να επιβιώσουν. Πριν από καιρό μάλιστα οι κάτοικοι του Καρτεράδου (αν και ο οικισμός απέχει 2 χλμ. από το καταφύγιο) με τα οχήματα τους είχαν αποκλείσει το δρόμο προς το ρέμα για να μην περνούν οι εθελοντές με τα αυτοκίνητα τους!

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Κυριαζής εξήγησε στο www.zoosos.gr  ότι αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους του Φιλοζωικού Συλλόγου Σαντορίνης ώστε να συζητηθεί το θέμα της μεταστέγασης του καταφυγίου σε άλλο σημείο.

Ο κ. Κυριαζής εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι παρεμβάσεις στο ρέμα λόγω της εισαγγελικής παρέμβασης δεν μπορούν να γίνουν γι’ αυτό η Πυροσβεστική Υπηρεσία με ειδικό όχημα θα μεταφέρει νερό και τροφές στα ζώα για όσο χρειαστεί. Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο από τη μεταφορά νερού στις 7 Νοεμβρίου.

Ο κ. Κυριαζής εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι δεν έχει ακούσει και δεν γνωρίζει αν ο κ. Ρούσος έχει απειλήσει με εξόντωση τα ζώα, τόνισε όμως ότι αυτό είναι καταδικαστέο και σημείωσε πως ο Δήμος Θήρας ξοδεύει κάθε χρόνο 70.000 ευρώ για τα ζώα του καταφυγίου και για τα αδέσποτα.

Πηγή: Αποκλεισμένο το καταφύγιο στη Σαντορίνη επειδή οι κάτοικοι πέριξ αυτού δεν θέλουν τα ζώα εκεί | www.zoosos.gr