Παρασκευή, Νοεμβρίου 14, 2014

«Ίασις», έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για την υγεία στην αρχαία Ελλάδα

Σύμφωνα με την ανάρτηση http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231363706

Πώς φρόντιζαν τη διατροφή και το σώμα τους οι αρχαίοι Έλληνες; Πώς αντιμετώπιζαν το ζήτημα της δημόσιας υγείας; Τι έκανε ένας αθλητής εάν τραυματιζόταν 2.500 χρόνια πριν; Υπήρχαν χειρουργικά εργαλεία; Πώς χρησιμοποιούσαν το όπιο και άλλες φαρμακευτικές ουσίες και βότανα; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει η έκθεση «Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό» που εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η διατήρηση της υγείας, η κατανόηση των αιτιών που προκαλούν τις ασθένειες και η ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους, είναι ζητήματα που έχουν ανέκαθεν απασχολήσει τον άνθρωπο. Τι αλλαγές όμως παρατηρήθηκαν στην ανθρώπινη σκέψη και στις ιατρικές μεθόδους μέσα στους αιώνες;

Η έκθεση, που παρουσιάζει την εξέλιξη των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών, εξετάζοντας τη μετάβαση από την μαγικο-θρησκευτική θεραπεία στην ορθολογική, επιστημονική ιατρική, περιλαμβάνει σχεδόν 300 αρχαία αντικείμενα από 41 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού (Βρετανικό Μουσείο, Λούβρο, Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας κ.ά).