Πέμπτη, Νοεμβρίου 13, 2014

ανακοίνωση του Δήμου Θήρας για τη βελτίωση της αισθητικής του δημοσίου χώρου και την προστασία του τοπίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση (5.11.2014) που υπογράφει η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος κ. Όλγα Γραβάνη με θέμα  «Παράνομες υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες και επιγραφές στη Σαντορίνη», αναφέρεται ότι,           
   
            Ο Δήμος Θήρας ξεκινά εντατικά και συντονισμένα την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, των οικισμών του αλλά και των εκτός σχεδίου περιοχών ώστε να διατηρηθεί η μοναδικότητα, το ύφος, το χρώμα, να αναδειχθεί η φυσική ομορφιά και ο παραδοσιακός  χαρακτήρας  των νησιών του.
Τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε έξαρση του φαινομένου της παράνομης τοποθέτησης υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων και επιγραφών σε πολλές Κοινότητες, σε βάρος του τοπίου, της αισθητικής και της ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών.

            Έχουν τοποθετηθεί φωτεινές επιγραφές, υπερμεγέθεις επιγραφές σε δρόμους και κτίρια που αλλοιώνουν τους παραδοσιακούς οικισμούς και τον ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τόπο. Έναν τόπο μοναδικό που απαγορεύεται από το νόμο η τοποθέτηση υπαίθριων διαφημίσεων. Άλλωστε η Σαντορίνη έχει ανακηρυχθεί από το 1972 ως τόπος ιστορικός και ιδιαιτέρου φυσικού κάλους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα ξένα σώματα δεν εντάσσονται στο χαρακτήρα και το ύφος του νησιού με αποτέλεσμα να αποτελούν παραφωνία και οπτική ρύπανση.

            Ο Δήμος Θήρας έχει ξεκινήσει την καταγραφή των ανωτέρω πινακίδων και επιγραφών ώστε να εκδώσει τις προβλεπόμενες εκθέσεις αυτοψίας και να προχωρήσει στην αφαίρεση αυτών που δεν θα απομακρυνθούν από τους ιδιοκτήτες τους, με την επιβολή παράλληλα όλων των νομίμων διοικητικών κυρώσεων για τον κάθε παραβάτη.

            Οι πινακίδες που θα θεωρηθούν κατά την αυτοψία «ρύποι» θα αφαιρεθούν καταλογίζοντας τη σχετική δαπάνη στους διαφημιζόμενους ή στους διαφημιστές. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων ταυτόχρονα με την απομάκρυνσή τους.

            Στην επόμενη σελίδα παρατίθεται η σχετική κείμενη νομοθεσία που αφορά στην υπαίθρια διαφήμιση και με την οποία θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να συμμορφωθούν.

Οι φορείς που είναι αποδέκτες του παρόντος εγγράφου καλούνται να ενημερώσουν τα μέλη τους και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά όρια του Δήμου Θήρας να μεριμνήσουν άμεσα για την αφαίρεση όλων των παράνομων και αυθαίρετων διαφημιστικών πινακίδων και επιγραφών. Σε αντίθετη περίπτωση,  όπως παραπάνω αναφέρουμε, θα προβεί ο Δήμος στην αφαίρεση των πινακίδων με ταυτόχρονο καταλογισμό των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Η διάσωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας αυτού του πανέμορφου τόπου απαιτεί συντονισμένη δράση και ευαισθητοποίηση όλων όσων έχουμε αίσθηση της ευθύνης απέναντι στην πολιτιστική ταυτότητα των νησιών μας. Άλλωστε η αντίσταση σε αυτή την εμπορευματοποίηση που γεννά αισθητική ρύπανση αλλοιώνει την φυσική ομορφιά, καταστρέφει τα μορφολογικά στοιχεία των οικισμών, όσων τουλάχιστον έχουν διατηρηθεί μέχρι τις μέρες μας, αποτελεί υποχρέωσή μας στον πολιτισμό και την παράδοση. Δεν είναι μόνο η Δημοτική αρχή θεματοφύλακας τούτων αλλά ο καθένας από εμάς.

Για την Δημοτική αρχή αποτελεί υποχρέωση, για τον Δημότη και τον κάτοικο συνέπεια στην αγάπη που πιστεύουμε ότι έχουμε όλοι για τον τόπο.

Με εκτίμηση, η Δημοτική Σύμβουλος, Όλγα Γραβάνη


Διατάξεις κείμενης νομοθεσίας που αφορούν στην υπαίθρια διαφήμιση.

1. Το άρθρο 11 του ν.2696/1999 «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 13 του Ν. 3212/2003.
2. Ο ν.2946/2001 « Υπαίθρια διαφήμιση, Συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες Διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 13 του Ν. 3212/2003.
3. Η ΚΥΑ 52138/2003 που αφορά τον «καθορισμό όρων, προϋποθέσεων, προδιαγραφών και διαδικασίας τοποθέτησης ειδικά διαμορφωμένων πλαισίων, για την προβολή υπαίθριας εμπορικής διαφήμισης κατά τις διατάξεις του Ν. 2946/2001».
4. Η ΚΥΑ 38110/2002 όπως αυτή εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του Ν. 2946 (άρθρο 2 παρ.3) με την οποία καθορίζονται οι «όροι και προϋποθέσεις ανάρτησης πανό σε προσόψεις κτιρίων, καθώς και προδιαγραφών και διαδικασίας τοποθέτησης επιγραφών σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους κατά τις διατάξεις του Ν. 2946/2001».
5. Οι διατάξεις του άρθρου 280 του ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/τ. Α’/7-06-2010) – Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης.
6. Το με αρ. πρωτ. οικ. 28246/15-06-2011 έγγραφο της Δ/νσης Οικονομικών της Γεν. Δ/νσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπ. Εσωτερικών, και θέμα: Αφαίρεση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.
7. Την Υπουργική Απόφαση 23732/1972 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1127/Β΄/1972 «Περί κηρύξεως της Νήσου Θήρας ως τόπου ιστορικού και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».
8. Η υπ΄ αρ. 168/2011 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου «Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών Δήμου Θήρας».
9. Η υπ΄ αρ. 72/2012 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου «Λήψη Κανονιστικής Απόφασης για τη χρήση των κοινοχρήστων χώρων Δήμου Θήρας».


Η ανακοίνωση κοινοποιήθηκε σε όλους τους επαγγελματικούς συλλόγους του νησιού, σε συλλόγους και σωματεία και κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη Θήρα.