Δευτέρα, Νοεμβρίου 10, 2014

ΠΑΡΟΧΕΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ – ενημέρωση από το Περιφερειακό ΙΝΕ / ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου - Κυκλάδων

Το Δίκτυο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σας ενημερώνει σχετικά με τις Παροχές Μητρότητας.

Οι παροχές μητρότητας χορηγούνται από το ΙΚΑ για την περίπτωση τοκετού τόσο της αμέσως ασφαλισμένης ή συνταξιούχου,  όσο και της συζύγου των ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

1.      ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
200 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση τα δύο (2) προηγούμενα χρόνια από την πιθανή ή την πραγματική ημέρα τοκετού και η ασφαλιζόμενη να μην εργάζεται κατά το χρόνο της επιδότησης.
Διάρκεια Παροχής Επιδόματος: Σύνολο 119 ημέρες. (56 ημέρες - επίδομα κυοφορίας και 63 ημέρες - επίδομα λοχείας)
ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: Τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας είναι ίσα με το βασικό επίδομα ασθενείας, μαζί με τις τυχόν προσαυξήσεις λόγω οικογενειακών βαρών

2.      ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΤΟΚΕΤΟΥ
Πενήντα (50) τουλάχιστον ημέρες εργασίας, από 1ης Μαρτίου κάθε έτους και επί ένα δωδεκάμηνο, οι οποίες από 1.1.2009 αυξάνονται ανά δέκα (10) κατ' έτος και μέχρι εκατό (100) για τους κοινούς ασφαλισμένους.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: Στην περίπτωση που η μαιευτική περίθαλψη πραγματοποιήθηκε σε Νοσοκομείο του ΕΟΠΥΥ, οι δαπάνες καλύπτονται πλήρως από το ΙΚΑ.
Στην περίπτωση που η μαιευτική περίθαλψη πραγματοποιήθηκε σε Ιδιωτικό Μαιευτήριο καταβάλλεται εφάπαξ το χρηματικό βοήθημα των 1.007E για την αντιμετώπιση των εξόδων.

3.      6ΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ
Για τη διάρκεια της εν λόγω άδειας καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ ειδική παροχή στην εργαζόμενη μητέρα.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ: Ενεργή εργασιακή σχέση. Να έχει ληφθεί το επίδομα μητρότητας από το ΙΚΑ. Το καταβαλλόμενο μηνιαίο ποσό είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό (με βάση την ΕΓΣΣΕ).


Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε το σύνδεσμο: http://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon/  ή επικοινωνήστε με το Παράρτημα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου - Κυκλάδες, στα τηλέφωνα 22810-81692 και 22810-85306.

Περιφερειακό ΙΝΕ / ΓΣΕΕ Νοτίου Αιγαίου - Κυκλάδων
Ερμούπολη Σύρος,
τηλ. 2281081692, fax 2281081692,