Δευτέρα, Μαρτίου 10, 2014

τοπικό παράρτημα Κυκλάδων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου – επιστολή σχετικά με την «αντίθεση στη μείωση των επιδοτήσεων των ακτοπλοϊκών γραμμών δημοσίου συμφέροντος»

Επιστολή προς τον  Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κο Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, σχετικά με την «Αντίθεση στη μείωση των επιδοτήσεων των ακτοπλοϊκών γραμμών δημοσίου συμφέροντος», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.
Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:   

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Όπως πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του τύπου,  η Τρόικα σας έθεσε το αίτημα της μείωσης των χρηματοδοτήσεων που δίνονται  για την εκτέλεση ακτοπλοϊκών δρομολογίων, στις γραμμές δημόσιου συμφέροντος.

Η  απαίτηση αυτή είναι απαράδεκτη και τυχόν ικανοποίησή της θα οδηγήσει στον ‘’μαρασμό’’ των νησιών μας. Η επιδότηση των λεγόμενων άγονων γραμμών όχι μόνο δεν θα πρέπει να μειωθεί, αλλά θα πρέπει  να ενισχυθεί περαιτέρω, προς όφελος όχι μόνο των νησιωτικών μας κοινωνιών, αλλά και της εθνικής μας οικονομίας.

Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε διεκδικήσει με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως είναι ενδεικτικά το μεταφορικό ισοδύναμο, την ανάπτυξη ενός δικτύου ακτοπλοϊκών γραμμών, το οποίο θα οδηγούσε στην άρση της απομόνωσης των νησιών μας. Δυστυχώς και η οικονομική κρίση αναίρεσε τις προσπάθειές μας αυτές. Παρά τις δυσκολίες, σας καλούμε να μην ενδώσετε στις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών, αλλά να ενισχύσετε με κάθε θυσία την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, τόσο με τα τοπικά και περιφερειακά τους διοικητικά κέντρα , όσο και με την πρωτεύουσα της χώρας.  Σε αντίθετη περίπτωση οι νησιώτες θ΄ αντιδράσουν δυναμικά, διότι θα πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό από όλους, ότι η δυνατότητα επικοινωνίας είναι αναγκαίος όρος επιβίωσης για εμάς.

Επίσης πληροφορούμαστε ότι έχει τεθεί και πάλι το αίτημα για την μείωση των οργανικών θέσεων των πληρωμάτων των πλοίων. Η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος που προέρχεται κύρια από το χώρο των εφοπλιστών, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, διότι θα επιδεινώσει το πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ναυτεργάτες μας και θα μειώσει τις προϋποθέσεις της ασφαλούς ναυσιπλοΐας. 

Παράλληλα τυχόν δίκαιες απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, θα δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα στα νησιά μας. Ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο κατά την οποία οι τοπικές μας κοινωνίες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για την οικονομική και κοινωνική τους ανάκαμψη.

Κύριε Υπουργέ,

Ως εκπρόσωποι της νησιωτικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σας καλούμε να μην ενδώσετε στις προαναφερόμενες απαιτήσεις , αλλά να σταθείτε έμπρακτα στο ‘’πλευρό’’ των νησιωτών μας και της ακτοπλοΐας μας, προς όφελος τόσο της τοπικής, όσο κυρίως της εθνικής μας οικονομίας.»