Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2014

Γ. Βρούτσης – τοποθέτηση στην πρώτη Σύνοδο του Συμβουλίου EPSCO υπό την Ελληνική Προεδρία

Στην πρώτη Σύνοδο του Συμβουλίου EPSCO υπό την Ελληνική Προεδρία που έλαβε χώρα στις 10 Μαρτίου 2014, στις Βρυξέλλες, προήδρευσε o Έλληνας Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Βρούτσης.

Οι Υπουργοί ενέκριναν Σύσταση σχετικά με ένα πλαίσιο ποιότητας για τις περιόδους πρακτικής άσκησης. Ο Έλληνας Υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης, ανέφερε –μεταξύ άλλων- ότι, «Η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση έχουν σοβαρές συνέπειες στις προοπτικές απασχόλησης των νέων της Ευρώπης. Ένα ποιοτικό πλαίσιο για τις περιόδους άσκησης μπορεί να έχει αποφασιστικό και θετικό αντίκτυπο στις προοπτικές απασχόλησης των ατόμων και τη μετάβασή τους σε κανονική απασχόληση».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν ζητήματα υλοποίησης όσον αφορά τη Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και τα σχήματα «Εγγυήσεις για τη νεολαία», στη βάση καθοδηγητικού σημειώματος που είχε ετοιμάσει η Ελληνική Προεδρία και παρουσίασης του Επιτρόπου László Andor πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις. Κατά την παρουσίαση του θέματος ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε «Οι νέοι είναι το μέλλον μας. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την απογοήτευση των νέων για την έλλειψη δυνατοτήτων απασχόλησης και τη βαθιά αγωνία τους όσον αφορά τις προοπτικές τους για το μέλλον» και πρόσθεσε «Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε όσον αφορά την υλοποίηση της Πρωτοβουλίας «Εγγυήσεις για τη νεολαία» και της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων». Η απασχόληση των νέων αποτελεί προτεραιότητα πολιτικής για την ελληνική Προεδρία.

Στην απογευματινή συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων επί της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», βάσει παρουσίασης από τον Επίτροπο κ. Andor της ανακοίνωσης σχετικά με τον απολογισμό της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και καθοδηγητικού σημειώματος της Προεδρίας. Ο κ. Βρούτσης τόνισε πως οι ποσοτικοί στόχοι στο πλαίσιο της στρατηγικής διατηρούν την αξία τους ως άξονες πολιτικής κινητοποίησης και διοικητικής εγρήγορσης, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Επιπλέον, στην απογευματινή συνεδρίαση, ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε σχετικά με την πρόοδο της προετοιμασίας της Τριμερούς Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου 2014, ακριβώς πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους θα εστιασθεί στο θέμα «Ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη: εστίαση στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης, αξιοποίηση διδαγμάτων και μελλοντικοί προσανατολισμοί». Στόχος είναι η συμβολή στην έναρξη της ενδιάμεσης διαδικασίας της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» με την εξέταση ιδίως των διδαγμάτων που μπορούν να συναχθούν από το παρελθόν για το μέλλον.


Παράλληλα και σύμφωνα με ανακοίνωση ο υπουργός εργασίας συμμετείχε στο 5ο διεθνές συνέδριο «άτομα με αναπηρία και ΜΜΕ» κατά την διάρκεια του οποίου αναφέρθηκε στις τελευταίες αποφάσεις και πρωτοβουλίες του υπουργείου σχετικά με την αναπηρία.