Τρίτη, Μαρτίου 11, 2014

χρυσοί Σκούφοι 2014 : «Κουκούμαυλος», «Σελήνη» και «Το Ψαράκι» από την Σαντορίνη, στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Σύμφωνα με την πολυαναμενόμενη ανάρτηση του περιοδικού «Αθηνόραμα» σχετικά με τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας για το 2014, http://www.athinorama.gr/restaurants/article.aspx?id=1003310

Με ελληνικό χρώμα όσον αφορά τις κορυφαίες διακρίσεις αλλά κι ευρωπαϊκή αύρα χάρη στους διεθνείς υψηλούς προσκεκλημένους, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή, δόθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 10/3 στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» τα Βραβεία Γαστρονομίας Χρυσοί Σκούφοι 2014 στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.

Μεγάλος νικητής ο Έκτωρ Μποτρίνι που κρατά για δεύτερη χρονιά τον τίτλο του σεφ του καλύτερου εστιατορίου στη χώρα (Etrusco - Κέρκυρα ) ενώ βραβεύεται με Χρυσό Σκούφο για δύο ακόμα εστιατόρια του, στην Αθήνα και τη Ρόδο.

 H πολυαναμενόμενη απονομή των Χρυσών Σκούφων 2014 είναι πλέον γεγονός. Την περασμένη Δευτέρα­, στη «Μεγάλη Βρεταννία», η Ελλάδα παρουσίασε την ανερχόμενη νέα ελληνική κουζίνα στους Ευρωπαίους υπουργούς Τουρισμού, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου κορυφής τους.

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και η εκδότρια του «α» Άννη Ηλιοπούλου τους προσκάλεσαν στο επίσημο δείπνο της απονομής των βραβείων, όπου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα σπέσιαλ μενού με θέμα «Νέα μεταμοντέρνα ελληνική κουζίνα». Το υπέγραψαν έξι σεφ που κράτησαν ψηλά τη σημαία της γαστρονομίας τα τέσσερα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης βραβευόμενοι συνεχώς με Χρυσό Σκούφο. μαγείρεψαν οι Απόστολος Αλτάνης, Λευτέρης Λαζάρου, Έκτορας Μποτρίνι, Νίκος Πουλιάσης, Νίκος Ρούσσος και ­Γεωργιάννα Χιλιαδάκη.

Είναι πολύ σημαντικός ο δυναμισμός που δείχνει η εστιατορική σκηνή της Ελλάδας, αποτελώντας ταυτόχρονα τη βιτρίνα του γαστρονομικού μας τουρισμού. Αν εξαιρέσουμε την Αθήνα, η οποία –όπως είναι αναμενόμενο– κερδίζει τη μερίδα του λέοντος με 9 Χρυσούς Σκούφους και 14 Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας καταγράφουν επίσης υψηλές επιδόσεις.
Η Χαλκιδική με 3 και 4 εστιατόρια αντίστοιχα, η Κρήτη με 3 και 3, ενώ Μύκονος, Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη κερδίζουν 2 Χρυσούς Σκούφους και 2 Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Ρόδος έναν Χρυσό Σκούφο και 2 Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η Πάτμος και το Πήλιο κερδίζουν για πρώτη φορά Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

Σε ότι αφορά την Σαντορίνη στην λίστα των βραβείων των «Χρυσών σκούφων 2014» βρίσκεται το εστιατόριο «Κουκούμαβλος» του ιδιοκτήτη και σεφ Νίκου Πουλιάση, με βαθμολογία 15/20 .

Σύμφωνα με το Αθηνόρμα,

Στο εδώ και χρόνια καλύτερο εστιατόριο της Σαντορίνης, με τη φοβερή θέα στην Καλντέρα και στην παλιά πόλη των Φηρών, ο Νίκος Πουλιάσης έχει κάνει τη sui generis κουζίνα του σημείο αναφοράς στην Ελλάδα κεντώντας ανάμεσα σε παράτολμους, αλλά επιτυχημένους συνδυασμούς, όπου οι διεθνείς ιδέες μιξάρονται με ελληνικές γεύσεις σε μοναδικές δημιουργίες.  Σαντορίνη Φηρά, 2286023807

 Στην λίστα των βραβείων των «Χρυσών σκούφων 2014» βρίσκεται επίσης το εστιατόριο «Σελήνη» του ιδιοκτήτη και σεφ Γιώργου Χατζηγιαννάκη με βαθμολογία 15/20.

Σύμφωνα με το Αθηνόρμα,

Μια πολύ εκφραστική, βαθιά νόστιμη, σύχρονη απόδοση της έννοιας «ελληνικότητα». Η συνεργασία με τον δημιουργικό σεφ Νίκο­ Μπούκη υλοποιεί το στόχο που έβαλε εδώ και 28 χρόνια ο εστιάτορας Γιώργος Χατζηγιαννάκης: να εντάξει με μια αναθεωρημένη κουζίνα του νησιού τη Σαντορίνη στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. Το εστιατόριο τιμάται επίσης με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας και περιλαμβάνεται στα 101 Best Restaurants in Europe του Daily Meal.
Σαντορίνη Πύργος, 2286022249

Το εστιατόριο «Σελήνη» κατάφερε επίσης να βρίσκεται στην λίστα των 20 ελληνικών εστιατορίων στα οποία απονεμήθηκαν τα «ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 2014» με βαθμολογία  15/20.

Η «Σελήνη» είναι το πρώτο εστιατόριο που εισήγαγε στο λεξιλόγιό μας τον όρο «δημιουργική τοπική κουζίνα», φτιάχνοντας σταδιακά τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί η Σαντορίνη στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.

Στην ίδια λίστα «ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 2014» βρίσκεται όμως και το σχετικά new entry στον χώρο της εστίασης στην Σαντορίνη, εστιατόριο  «To Ψαράκι» με βαθμολογία Το Ψαράκι 14/20.
Σύμφωνα με την περιγραφή των συντακτών του περιοδικού «Αθηνόραμα»,

Απλή κουζίνα, με καθαρές γεύσεις, άψογες πρώτες ύλες, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά. Αυτοί είναι οι άξονες που ­δίνουν το μαγειρικό στίγμα του Θανάση Σφουγγάρη και αυτούς υπηρετεί στην απλή του ψαροταβέρνα.
Σαντορίνη Βλυχάδα, 2286071485