Τετάρτη, Μαρτίου 12, 2014

εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών - επίτιμοι εταίροι της οι Ακαδημαϊκοί Αντ. Κουνάδης και Βασ. Μαρκεζίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών διοργάνωσε,στις 8 Μαρτίου, ωραία εορταστική επιστημονική εκδήλωση για να τιμήσει τους καταγόμενους από τις Κυκλάδες Ακαδημαϊκούς, οι οποίοι δεν είχαν τιμηθεί στην προηγούμενη εκδήλωση της 27ης Ιανουαρίου. Η εκδήλωση έγινε στη φιλόξενη και κατάμεστη από Κυκλαδίτες, μεγάλη αίθουσα  του Φιλολογικού  Συλλόγου «Παρνασσός».

Οι τιμηθέντες Ακαδημαϊκοί είναι,κατ’ αρχαιότητα, ο κ. Αντώνιος Κουνάδης, ομότιμος Καθηγητής Στατικής και Σιδηρών Γεφυρών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με καταγωγή από τον Κυνίδαρο Νάξου και ο κ. Βασίλειος  Σπ. Μαρκεζίνης, καθηγητής  Αλλοδαπού και Συγκριτικού Δικαίου στα Πανεπιστήμια του Καίμπριτζ και της Οξφόρδηςκ.ά., από τη Θήρα.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, Καθηγητής  κ.ΝικόλαοςΞυπνητός προσφώνησε  τους  Επισήμους και τους Κυκλαδίτες, τους οποίους παρότρυνε να πυκνώσουν τις τάξεις της  Εταιρείας, συμβάλλοντας στην προβολή των νησιών μας. Οι Καθηγητέςκ.κ.ΕμμανουήλΜαρμαράς και Δημήτριος Κορρές παρουσίασαν τους τιμώμενους διαπρεπείς  επιστήμονες. Ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Ξυπνητός ανέγνωσε και επέδωσε τα σχετικά Ψηφίσματα και  προσκάλεσε τους τιμηθέντες  στο βήμα.

Ο κ.Αντώνης Κουνάδης μίλησε για τη «Γλώσσα και τη Θρησκεία», ο δε κ. Βασίλειος Μαρκεζίνης«Περί Ανέμων και  Υδάτων». Και οι δύο ομιλητές, γλαφυρότατοι, καθήλωσαν το ακροατήριο και καταχειροκροτήθηκαν στο τέλος της ομιλίας τους. Κοινή ήταν η επιθυμία όλων των παρευρισκομένων για τη δημοσίευση των ομιλιών στον προσεχή (21ο) τόμο της Επετηρίδος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών.

Παρευρέθησανοι Ακαδημαϊκοί κ.κ.Ευάγ.Μουτσόπουλος,  Κωνστ.Κριμπάς,  Στεφ. Ήμελλος,ο  Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησηςκ.Λέανδρος Ρακιτζής,ο Πρόεδρος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου κ. Ιωάν. Λασκαρίδης, οιπρώην:  Υπουργός κ. ΜίκηςΠρωτοπαπαδάκης,  Ευρωβουλευτής- Δημοσιογράφος κ. Ιωάννης Μαρίνος,  Βουλευτής Κυκλάδων κ.Ιωάν. Χωματάς,  Δήμαρχος Νάξου κ.Βασ.Κόκκοτας, ο Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» κ.Νικ. Κατσαρός,  ο Πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των  Αθηνών  κ.  Ιωάν. Βογιατζής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάζ. Θεόφιλος, οιομότιμοι Καθηγητές κ.κ. Βασ. Κόκκινος,Γεωργ. Σ. Κορρές,Βασ. Λαμπρινουδάκης,  ΣταύροςΚορρές, Στυλ. Καστελάνος,Ιωάν. Προμπονάς, Δ. Μαρούλης,Ευστ. Γ. Σιδερής, ο Δικαστικός κ.Κ. Σιδερής, οι Ιατροί κ. κ. Ν. Λιανόπουλος,Αργ.Σοφάκης, και Ι. Πιτταράς, η κ.Θέμις Χατζηγιάννη, οκ.Στυλ. Δ. Κορρές, ο κ.Λεων. Δ. Κορρές,η κ.Μίνα Σπάνια, ο κ. Στυλ.Μιχ. Κορρές,ο κ.Ιάκ. Ι.Ρήγος, κ. ά.

Την ευθύνη οργάνωσης και της εκδήλωσης αυτής είχαν ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας κ. Δημήτριος Στυλ. Κορρέςκαι ο Γενικός Γραμματέας της κ. Εμμανουήλ Αντ. Λιγνός, που ήταν και ο συντονιστής της.