Δευτέρα, Φεβρουαρίου 24, 2014

οδηγός γνωριμίας και προστασίας της παραδοσιακής εικόνας και φυσιογνωμίας του οικισμού του Πύργου από την “Εστία” και τον Δήμο Θήρας

Την κυκλοφορία ενός βιβλίου - οδηγού που θα εκδοθεί με την επιμέλεια του πολιτιστικού συλλόγου “Εστία” του Πύργου Καλλίστης και του Δήμου Θήρας προανήγγειλε ο Δήμαρχος Θήρας.

Σύμφωνα με δηλώσεις δημάρχου κ. Ζώρζου, το βιβλίο – οδηγός βρίσκεται στην φάση της ολοκλήρωσής του από πλευράς περιεχομένου και αναμένεται να εκδοθεί με την υποστήριξη του Δήμου, ενώ αναμένεται επίσης να διανεμηθεί σε όλους τους κατοίκους του οικισμού αλλά και τους ενδιαφερόμενους, με στόχο την προστασία του της παραδοσιακής εικόνας και φυσιογνωμίας του Πύργου.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα και προσεγμένη έκδοση από πλευράς περιεχομένου και ύλης αλλά και πλούσιας σε παλιές και νέες φωτογραφίες του οικισμού, περιλαμβάνονται ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του οικισμού στο βάθος των αιώνων, καθώς και προτάσεις και συστάσεις εν είδει παροτρύνσεων προς τους κατοίκους, για την προστασία αλλά και ανάδειξη της παραδοσιακής του φυσιογνωμίας του από περεταίρω αλλοιώσεις.


Η συγγραφή του βιβλίου έχει πραγματοποιηθεί σε μεγάλο μέρος της με την υποστήριξη της κ. Κλαίρης Παλυβού αρχιτέκτονα, Καθηγήτριας του ΑΠΘ και ερευνήτριας του Εθνικού Κέντρου λαογραφικών ερευνών.