Παρασκευή, Φεβρουαρίου 28, 2014

διήμερο σημαντικών επαφών του Δημάρχου Θήρας στην Αθήνα, 26-27.2.2014

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, το τελευταίο διήμερο (26-27.2.2014), ταξίδεψε για μια ακόμα φορά στην Αθήνα, προκειμένου να προωθήσει διάφορα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στη Σαντορίνη και τη Θηρασία. Συγκεκριμένα:

Ο Δήμαρχος Θήρας συναντήθηκε με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και έθεσε το θέμα της παράτασης της χρηματοδότησης της λάντζας που συνδέει το Αμμούδι με τη Θηρασία, μέχρι να γίνει η νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος. Επίσης ζήτησε την ενίσχυση με στελέχη του Λιμεναρχείου Θήρας θεμελιώνοντας το αίτημα αυτό στο γεγονός ότι το Λιμεναρχείο βρίσκεται μακριά από τις λιμενικές ζώνες, οι οποίες είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με τα άλλα νησιά και σήμερα είναι υποστελεχωμένο.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ανταποκρίθηκε και στα δύο ζητήματα θετικά. Ειδικά για το θέμα του επιπλέον προσωπικού του Λιμεναρχείου, ο παριστάμενος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, ζήτησε διευκολύνσεις προκειμένου να εξασφαλισθεί η μείωση κόστους της διαμονής του επιπλέον προσωπικού ενώ ο Δήμαρχος Θήρας από την πλευρά του υποσχέθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Δήμαρχος Θήρας επανάφερε επίσης το θέμα του Sea Diamond, ζήτησε τη θετική εμπλοκή του Υπουργείου και επανέλαβε το αίτημα συνάντησης του Υπουργού με αντιπροσωπεία του Δήμου και της Συντονιστικής Επιτροπής.

Ο Δήμαρχος Θήρας συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο με τον οποίο συζήτησε τα θέματα λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, με διευρυμένο ωράριο, στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε το Δήμαρχο ότι εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου και το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας θα λειτουργεί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Ο Δήμαρχος Θήρας ζήτησε επίσης να παραδοθεί, από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) στο Δήμο Θήρας, η μελέτη «Συνολική Ανάδειξη Κάστρου Πύργου Καλλίστης» προκειμένου να υλοποιηθεί από τον Δήμο. Η μελέτη είχε συνταχθεί την περίοδο 1995-98 και είχε πληρωθεί από το πρόγραμμα «Κάστρων Περίπλους», μετά από αίτημα της πρώην Κοινότητας Πύργου Καλλίστης αλλά το ΤΑΠΑ δεν την έχει αξιοποιήσει μέχρι σήμερα.

Για το θέμα της ενίσχυσης της δύναμης του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας ο Δήμαρχος είχε συνάντηση με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο και τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Περδίκη. Ο Δήμαρχος συνδύασε το αίτημά του με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και την αναμενόμενη αύξηση του τουριστικού ρεύματος και ζήτησε μεγαλύτερο αριθμό στελεχών και για μεγαλύτερη διάρκεια. Επισήμανε επίσης, μετ΄ επιτάσεως, τη μη ύπαρξη Τουριστικής Αστυνομίας, στον υπ’ αριθμό ένα τουριστικό προορισμό της χώρας και τη μη στελέχωση του ιδρυθέντος Τμήματος Ασφαλείας. Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας δεσμεύτηκε ότι η Σαντορίνη θα τύχει ιδιαίτερης προσοχής, ζήτησε τις ίδιες διευκολύνσεις διαμονής, όπως και το Υπουργείο Ναυτιλίας και ο Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των παραλιών της Σαντορίνης ο Δήμαρχος Θήρας συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο κ. Ευάγγελο Ζώρζο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Γιώργο Βάϊλα, της ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ, επισκέφθηκε τα γραφεία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ), όπου συζήτησαν τα θέματα που αφορούν στην παραχώρηση του παλαιού αιγιαλού σε σχέση με τη λειτουργία των παραλιών. Η συνάντηση αυτή έγινε σε συνέχεια προηγούμενης συνάντησης με το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Αβραάμ Γούναρη στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος, κ. Νικόλαος Σιγάλας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΩΘΗΡΑ καθώς και ο Πρόεδρος του Σωματείου Νότιας Σαντορίνης κ. Γαλανός. Μετά από μακρά συζήτηση συμφωνήθηκε να κατατεθεί γραπτή πρόταση από πλευράς ΓΕΩΘΗΡΑ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως ελέχθη και κατά την προηγούμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, ότι ενδιαφέρον για τη διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει με την χρήση-λειτουργία των παραλιών έχει επιδείξει μόνο ο Δήμος Θήρας και καμία άλλη περιοχή.


Στο μεταξύ το απόγευμα της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου ο Δήμαρχος Θήρας, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, στο πλαίσιο του συνεδρίου IMIC 2014, συμμετείχε στη παρουσίαση του έργου της χαρτογράφησης, συντήρησης και σήμανσης των μονοπατιών της Σαντορίνης.