Παρασκευή, Μαΐου 16, 2014

συνάντηση μεταξύ του Eπιμελητηρίου Κυκλάδων και του συνδυασμού “Νότιο Αιγαίο-Αρχιπέλαγος Δημιουργίας”

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων,

Πραγματοποιήθηκε στις 15.5.2014  συνάντηση μεταξύ του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και εκπροσώπων του συνδυασμού «Νότιο Αιγαίο-Αρχιπέλαγος Δημιουργίας», με παρόντες τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης και υποψήφιο χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Γιάννη Δεκαβάλλα μαζί με τους: κ. Μάνθο Μανθόπουλο, κα. Θεοδώρα Καρτάνου, κα. Κανδιώ Μαραγκού, κ. Δημήτρη Γρυπάρη, κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη. Από μεριάς Επιμελητηρίου στη συνάντηση συμμετείχαν: ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Ρούσσος, o A’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Λεονάρδος Ρούσσος, ο Γενικός Γραμματέας  του Επιμελητηρίου κ. Νίκος Βασιλικός και άλλα στελέχη του φορέα.
Ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που υπάρχει ιστορικά μεταξύ Επιμελητηρίου και Περιφέρειας Ν. Αιγαίου μεταφέροντας και τους χαιρετισμούς του υποψηφίου Περιφερειάρχη, κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη συνάντηση.  

Ο κ. Ρούσσος με τη σειρά του αναγνώρισε τη σημαντική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Επιμελητηρίου και Περιφέρειας σε σειρά προγραμμάτων και στοχευόμενων από κοινού δράσεων που αφορούν στην επιχειρηματική και τουριστική ανάπτυξη της όλης περιοχής. Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε ένα μικρό παράδειγμα του πώς συνέργειες φορέων μπορούν να ωφελήσουν σημαντικές ομάδες στόχου κάνοντας λόγο για τα 36 προγράμματα σεμιναρίων υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και 4 προγράμματα σεμιναρίων τεχνικών ασφαλείας με συνολικά 1200 ωφελουμένους σε 15 νησιά που έχουν πραγματοποιηθεί από το Επιμελητήριο, με τη στήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, μόνο τα τελευταία δυο χρόνια.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου παρουσίασε συνοπτικά το επιχειρησιακό σχέδιο και τις δράσεις του φορέα.  Επισήμανε, μεταξύ των άλλων, ότι το Επιμελητήριο βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα  για να αξιοποιήσει την επόμενη προγραμματική περίοδο - ΕΣΠΑ ΙΙ 2014 -2020, τόσο σε ότι αφορά προγράμματα που αφορούν στο ίδιο το Επιμελητήριο όσο και σε προγράμματα που αφορούν στους επιχειρηματίες και στην επιχειρηματική κοινότητα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το θέμα της κατάργησης των υποχρεωτικών συνδρομών και της απαξίωσης του επιμελητηριακού θεσμού που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωση του φορέα σε μια χρονική στιγμή που οι υποχρεώσεις που του έχουν τεθεί από το κράτος καθώς και οι προσφερόμενες υπηρεσίες του έχουν τριπλασιαστεί. Ο κ. Δεκαβάλλας αναγνώρισε το επί σειράς ετών έργο του φορέα, δηλώνοντας την δέσμευση του, ως επόμενη Περιφερειακή αρχή, για τη συνέχιση της συνεργασίας και τη στήριξη του Επιμελητηρίου με κάθε θεμιτό τρόπο, έτσι ώστε να συνεχίσει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην τοπική ανάπτυξη και στη διαφύλαξη της εύρυθμης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της σοβαρής οικονομικής κρίσης στη Σύρο και την επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης των μέχρι τώρα ενεργειών και κινήσεων σε όσους τομείς έχουν αποδειχτεί ελλείπεις.  Ο κ. Ρούσσος επισήμανε μεταξύ των άλλων ότι το Επιμελητήριο σκοπεύει αμέσως μετά τις εκλογές να ασκήσει στοχευμένες πιέσεις τόσο στην επόμενη Δημοτική όσο και Περιφερειακή αρχή έτσι ώστε να πραγματωθεί ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης με έμφαση στην τοπική ανάπτυξη και τόνωση του τουριστικού προϊόντος της Σύρου, καθώς πρόκειται για το νησί που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ίσως ζημία σε αυτό το ζήτημα.
Ο κ. Δεκαβάλλας υπογράμμισε ότι υπάρχουν εργαλεία, ειδικά όσον αφορά στην τουριστική ανάπτυξη, που έχουν δημιουργηθεί από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου το τελευταίο διάστημα και που πρέπει απαραιτήτως να αξιοποιηθούν στο νέο προγραμματικό σχεδιασμό.

Ο κ. Μακρυωνίτης συμπληρώνοντας, έθεσε ως προτεραιότητες την αύξηση της ανταγωνιστικότητας για την προσέλκυση βιώσιμου τουρισμού καθώς και την άρση ανισοτήτων ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την συσπείρωση της ευρύτερης κοινωνίας και την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μοντέλου τοπικής οικονομικής ανάπτυξης.