Τετάρτη, Μαΐου 14, 2014

Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου – επιστολή – τοποθέτηση στο θέμα του σχεδίου Νόμου για τον αιγιαλό

Επιστολή προς τους  Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ.κ. Ι. Στουρνάρα και Ι. Μανιάτη, σχετικά με το «Σχέδιο Νόμου ‘’Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας’’», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:   
«Το Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων της Περιφερειακής  Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου εκφράζει την αντίθεσή του, στο σχέδιο νόμου «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» γιατί θα αλλοιώσει το φυσικό κάλος των παραλίων και του οικιστικού περιβάλλοντος των νησιών μας, θα γίνει αιτία για περιβαλλοντικά προβλήματα όπως η διάβρωση παραλιών και οι πλημμύρες, και θα έχει αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό. 
Είμαστε αντίθετοι στο εν λόγο σχέδιο νόμου και ζητούμε την απόσυρση του μεταξύ άλλων και για τους εξής πολύ σημαντικούς λόγους:
- Διευκολύνεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών από ιδιώτες για επιχειρηματικό σκοπό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι παράκτιες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας μπορούν να επεκτείνουν μόνιμα τις εγκαταστάσεις τους στη ζώνη από την παραλία έως και τη θάλασσα.
- Αφαιρούνται όλοι οι περιορισμοί στην έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί σε απλή χρήση (λ.χ. ξαπλώστρες, αναψυκτήρια).
- Επιτρέπεται, με προϋποθέσεις, η επιχωμάτωση (μπάζωμα) θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
- Αφαιρούνται όλες οι αναφορές στην υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό, καθώς και η απαγόρευση της παραχώρησης της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.
- Προβλέπεται η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών (έναντι οικονομικού ανταλλάγματος) που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία και οι οποίες χρησιμοποιούνται όχι για κατοικία, αλλά για επιχειρηματικούς σκοπούς.
- Καταργεί την υποχρέωση οριοθέτησης της παράκτιας ζώνης ως προϋπόθεση για την έγκριση ιδιωτικών ή δημόσιων αναπτυξιακών έργων.
- Περιορίζει τον αριθμό των λιμνών που δύναται να έχουν νομικό καθεστώς προστασίας σε αυτές που είναι μεγαλύτερες από 9,450 τ.μ., αποκλείοντας εκατοντάδες μικρούς υγροτόπους και παραλίμνιες προστατευόμενες ζώνες.

Με βάση τα ανωτέρω ως εκπρόσωποι των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Κυκλάδων, ζητάμε την άμεση απόσυρση του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου ‘’Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας’’».