Δευτέρα, Αυγούστου 05, 2013

μια όμορφη και οργανωμένη Σαντορίνη .....

Πιο όμορφη, αλλά πολύ περισσότερο κι όπως θα μπορούσαν να κρίνουν οι μόνιμοι κάτοικοί της, πιο οργανωμένη παρά ποτέ είναι και .. αποδεικνύεται αυτήν την εποχή της αυξημένης κινητικότητας, η Σαντορίνη. Η Σαντορίνη των χιλιάδων καθημερινά, και αυτή την εποχή επισκεπτών..

Και κάνοντας λόγο για οργάνωση, αναφερόμαστε σε σειρά θεμάτων που .. εκκρεμούσαν ή δεν είχαν προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι αποτελούσαν αιτήματα των κατοίκων και επαγγελματιών του νησιού.

Μερικά από αυτά είναι τα πεζοδρόμια που έχουν κατασκευαστεί σε πολλά σημεία της πόλης του νησιού, των Φηρών, και που ήδη και από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού εξυπηρετούν τους επισκέπτες του, δίνοντάς τους την ευκαιρία να περπατήσουν κεντρικά σημεία της πόλης χωρίς να εμποδίζονται από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, τα οποία (τα πεζοδρόμια..) σε συνδιασμό με τα μέτρα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για τα αυτοκίνητα που εφαρμόστηκαν φέτος νωρίτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά, έχουν ως αποτέλεσμα μια πόλη πιο .. οργανωμένη παρά ποτέ, έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες της καθ όλη την διάρκεια του .. καλοκαιρινού 24ωρου.

Οι δε χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων που λειτουργούν φέτος είναι κι αυτοί πιο .. πολλοί και οργανωμένοι από κάθε προηγούμενη καλοκαιρινή περίοδο, καθαροί και δωρεάν σε χρήση, να φιλοξενήσουν τα χιλιάδες αυτοκίνητα και τους οδηγούς τους που έχουν προορισμό τα Φηρά.
Πολλοί από τους χώρους στάθμευσης ασφαλτοστρώθηκαν, επεκτάθηκαν και ουσιαστικά οργανώθηκαν φέτος, όπως ο μεγάλος χώρος που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Φηροστεφνιού, ο οποίος για πρώτη φορά έχει διαφορετικές εισόδους και εξόδους για τα αυτοκίνητα που εισέρχονται και εξέρχονται από τον χώρο στάθμευσης με σκοπό και τελικά αποτέλεσμα η φετινή εικόνα σε τίποτε να μην θυμίζει το μποτιλιάρισμα και τον εκνευρισμό που το συνόδευε, τα προηγούμενα χρόνια..

Τα περισσότερα από 5 μεγάλα, οργανωμένα και δωρεάν σε χρήση πάρκιγκ που υπάρχουν στα Φηρά εξυπηρετούν καλύτερα παρά ποτέ την κυκλοφορία ανθρώπων και αυτοκινήτων, με τον χώρο που δέχεται τα περισσότερα αυτοκίνητα καθημερινά να είναι αυτός απέναντι από το Γενικό Λύκειο των Φηρών, στον οποίο υπάρχει διαγράμμιση για την ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση των περισσοτέρων από 1.000 αυτοκινήτων που μπορεί να δεχθεί.

Αξίζει δε να αναφέρουμε πως οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οι πεζοδρομήσεις, τηρούνται και προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό, από τους κατοίκους και επιχειρηματίες της πόλης, με την υποστήριξη αστυνομικών του τμήματος του νησιού, μετά και την αιφνιδιαστική απόφαση να παύσει ως θεσμός η δημοτική αστυνομία.

Στο πλαίσιο της οργάνωσης για την καλύτερη δυνατή εικόνα αλλά και καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού,  αξίζει να αναφερθεί ότι οι προσπάθειες που έγιναν φέτος την Άνοιξη με την συνεργασία της Δημοτικής Αρχής και των συλλόγων των επαγγελματιών της Περίσσας και του Καμαρίου για την δημιουργία και τήρηση απόστασης 5 μέτρων από το κύμα, μέχρι την πρώτη ομπρέλα στις παραλίες, έχουν δημιουργήσει την καλύτερη εικόνα που είχαν ποτέ οι παραλίες του νησιού, παρέχοντας επιπλέον την δυνατότητα και σε όσους δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν κάποια από τις ομπρέλες να κάθονται στην παραλία, μπροστά από αυτές.

Το μέτρο σε συνδιασμό με το γεγονός ότι οι περισσότερες πλέον ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες είναι καθαρές, όμορφες, περιποιημένες και τοποθετημένες σε σειρές, δημιουργούν ακόμη καλύτερη εικόνα και εντυπώσεις για τις παραλίες, σε μονίμους κατοίκους και επισκέπτες.
Δικαιωματικά πλέον και για .. ολοένα και περισσότερους λόγους η Σαντορίνη καταφέρνει να κερδίζει και να ανανεώνει την κατάκτηση και τον τίτλο πως πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα και πιο οργανωμένα σε τουριστικές υποδομές, νησιά της Ελλάδας.

Σε περσινή ανάρτηση για τα Φηρά είχαμε αναφέρει πως…

Φηρά, μια όμορφη πόλη, για τους κατοίκους της και για τους επισκέπτες....

Ομορφότερα παρά ποτέ μοιάζουν αλλά και είναι τα Φηρά, η πρωτεύουσα της Σαντορίνης με το ξεκίνημα του φετινού καλοκαιριού. Μιας και απ ότι φαίνεται οι συζητήσεις, οι αποφάσεις, οι επιλογές καθώς και η δουλειά που προηγήθηκε κατά την διάρκεια του χειμώνα απο πλευράς της δημοτικής αρχής σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη, κατάφεραν να δημιουργήσουν ενα πολύ καλό και όμορφο αποτέλεσμα, ενω αρκετά απο τα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν φαίνεται οτι ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστούν κάνοντας τα Φηρά μια όμορφη πόλη για να την ζούν οι κάτοικοί της και να την επισκέπτονται οι επισκέπτες της.
Πόσο μάλλον εάν έχει καιρό να τα επισκεφθεί κανείς ή να τα περπατήσει για τις δουλειές του, τα Φηρά φαίνεται οτι φέτος κάνουν την διαφορά.

Σε οτι αφορά τα βασικά μορφολογικά χαρακτηριστικά της πόλης, τα Φηρά, στο μεγαλύτερο μέρος τους, βρίσκονται σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του νησιού, χτισμένα επάνω στην καλντέρα με θέα.. την ίδια απ άκρη σ' άκρη, και βέβαια το πέλαγο απο ύψος 350 περίπου μέτρων.

Τα Φηρά, όπως άλλωστε γνωρίζουν τα εκατομμύρια κόσμου που τα έχουν επισκεφθεί, βρίσκονται σε ενα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, ενω έχουν ενδιαφέροντα Μουσεία και αξιοθέατα καθώς και μια μεγάλη αγορά που αποτελείται απο δεκάδες εμπορικά καταστήματα για όλα τα γούστα και τις .. τσέπες.

Στα Φηρά, υπάρχουν επίσης πολλά αξιόλογα να παρατηρήσει ή και να επισκεφθεί κανείς παλιά κτήρια, είτε πρόκειται για αρχοντικά είτε για υπόσκαφα σπίτια, τα οποία, έχοντας στις περισσότερες περιπτώσεις όμορφα συντηρηθεί, έχουν "επικαιροποιήσει" ,κατά κάποιον τρόπο, την αρχική φυσιογνωμία τους, "δένοντας" όμορφα με τα σύγχρονα κτήρια που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια για να προσφέρουν ενα καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες αλλά και να δημιουργήσουν χώρους κατάλληλους για το σύγχρονο εμπόριο.

Τελευταία δε, αυτό που παρατηρούμε είναι όλο και περισσότερα κτήρια τα οποία έχουν εμπορική χρήση και βρίσκονται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, έχουν ανακαινιστεί με τέτοιο τρόπο που να δημιουργούν μια ενιαία εικόνα μιας σύγχρονης πόλης κι ενός σύγχρονου και υψηλών προδιαγραφών νησιώτικου τουριστικού προορισμού όπως η Σαντορίνη.

Τα τελευταία χρόνια ο επισκέπτης και ο μόνιμος κάτοικος της πόλης μπορούν να βρούν καταστήματα με φαγητό για όλα τα γούστα, απο “αυστηρά παραδοσιακά” πιάτα μέχρι τα πιο .. προχωρημένα της σύγχρονης ευρωπαϊκής και διεθνούς κουζίνας.