Παρασκευή, Αυγούστου 09, 2013

τοπικό παράρτημα Κυκλάδων – αιτήματα σχετικά με την αξιολόγηση των δομών της Τ.Α.

Επιστολή προς τους Υπουργούς: Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κο Κυριάκο Μητσοτάκη και Εσωτερικών κο Γιάννη Μιχελάκη, σχετικά με την «Αξιολόγηση δομών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:    

« Η αξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών των δήμων είναι καταρχήν μία θετική ενέργεια, η οποία θα πρέπει να συμβάλλει στην καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών μας, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των ανθρωπίνων και φυσικών μας πόρων.

Η αναδιοργάνωση των δήμων θα πρέπει να στοχεύει στην παροχή ακόμη καλύτερων υπηρεσιών προς τις δοκιμαζόμενες, από την πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, τοπικές μας κοινωνίες.
Σε καμία περίπτωση ο σκοπός της αξιολόγησης δεν θα πρέπει να είναι η λεγόμενη ‘’επίτευξη οικονομιών κλίμακας’’, η οποία θα προέλθει από την κατάργηση δομών και υπηρεσιών και από την απόλυση εργαζομένων σε αυτές.

Οι νησιωτικοί μας δήμοι επιτελούν σήμερα ένα σημαντικά δύσκολο και πολυσύνθετο έργο, έχοντας στη διάθεσή τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους και στις περισσότερες των περιπτώσεων μικρό αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν πολλές αρμοδιότητες, οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων ξεπερνούν τις δυνατότητες των οργανισμών μας.

Η αξιολόγηση λοιπόν και η νέα οργανωτική διάρθρωση των νησιωτικών δήμων, θα πρέπει να στοχεύει αφενός μεν, στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Ο.Τ.Α.,  με την παράλληλη όμως στελέχωση των υπηρεσιών τους με το κατάλληλο και αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η προσπάθεια αυτή να στοχεύει στη  μείωση μέσω απολύσεων και κινητικότητας του στελεχιακού δυναμικού, διότι πέραν από τον αντικοινωνικό  χαρακτήρα των απολύσεων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τους δήμους μας, στον αναγκαστικό τερματισμό λειτουργίας.

Καλούμε λοιπόν για μία ακόμη φορά, την εξαίρεση των νησιωτικών δήμων από τη διαθεσιμότητα και κινητικότητα του προσωπικού τους. Λέμε ναι, στην αξιολόγηση η οποία θα στοχεύει στην αύξηση της αποδοτικότητας και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την υλοποίηση των πολλαπλών αρμοδιοτήτων των δήμων και όχι στην απαξίωση της λειτουργίας τους.»