Τετάρτη, Απριλίου 17, 2013

12 νησιωτικοί Δήμοι του Αιγαίου διεκδικούν το “Σήμα Αειφορίας για το έτος 2012” σε εκδήλωση που διοργανώνει το Δίκτυο Δάφνη

Δώδεκα νησιωτικοί Δήμοι του Αιγαίου διεκδικούν το Σήμα Αειφορίας για το έτος 2012 σε εκδήλωση που διοργανώνει το Δίκτυο Δάφνη και θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Απριλίου και ώρα 9.00 πμ στα γραφεία της ΚΕΔΕ (Ακαδημίας και Γενναδίου 8) στην Αθήνα.

Στην ίδια εκδήλωση περιλαμβάνονται ενημερωτικές ανακοινώσεις για θέματα που άπτονται των ζητημάτων της αειφορίας και της ανάπτυξης στον περιβαλλοντικά και οικιστικά ευαίσθητο και ιδιαίτερο χώρο του Αιγαίου.

Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου. Μέλη του Δικτύου είναι 33 νησιωτικοί Δήμοι και οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Μέχρι σήμερα στο “Δίκτυο ΔΑΦΝΗ” συμμετέχουν 33 Νησιωτικοί Δήμοι και οι Περιφέρειες Βόρειου και Νότιου Αιγαίου. 
Στο δίκτυο συμμετέχουν οι Δήμοι :
ΑΙΓΙΝΑΣ, ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ, ΑΝΔΡΟΥ, ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ, ΘΗΡΑΣ, ΙΟΥ, ΚΕΑΣ, ΚΙΜΩΛΟΥ, ΚΥΘΝΟΥ, ΚΩ, ΛΕΙΨΩΝ, ΛΕΣΒΟΥ, ΛΗΜΝΟΥ, ΜΗΛΟΥ, ΜΥΚΟΝΟΥ, ΝΑΞΟΥ και ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΝΙΣΥΡΟΥ, ΠΑΤΜΟΥ, ΠΑΡΟΥ, ΡΟΔΟΥ, ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, ΣΙΚΙΝΟΥ, ΣΙΦΝΟΥ, ΣΚΟΠΕΛΟΥ, ΣΚΥΡΟΥ, ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛΟΥ, ΤΗΝΟΥ, ΥΔΡΑΣ, ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ, ΦΟΥΡΝΩΝ-ΚΟΡΣΕΩΝ, ΧΙΟΥ.

Σκοπός της ΔΑΦΝΗΣ είναι η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με το καταστατικό η αειφόρος ανάπτυξη συνδέεται άμεσα: (α) με την ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών (β) με την προώθηση των ήπιων πηγών ενέργειας γ) με τη χωρική οργάνωση και τον έλεγχο της δόμησης (δ) με τη διατήρηση της φύσης και των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων (ε) με τη στήριξη του ποιοτικού τουρισμού και των μορφών εναλλακτικού τουρισμού (στ) με τον προγραμματισμό βασικών έργων υποδομής στο νησιωτικό χώρο όπου η περιβαλλοντική συνιστώσα θα είναι ουσιαστική (ζ) με την προώθηση των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας (η) με την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών (θ) με την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης (ι) με την συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και σχήματα.


Σχετικά με το “Σήμα Αειφορίας” 
Οι νησιωτικοί ΟΤΑ που αναλαμβάνουν και υλοποιούν συγκεκριμένες δράσεις, πιστοποιούνται με το ΣΗΜΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ.
Η αξιολόγηση γίνεται σε ετήσια βάση. Oι νησιωτικοί OTA που συγκεντρώνουν την απαιτούμενη βαθμολογία αποκτούν το Σήμα της Αειφορίας. Βασικοί άξονες της αξιολόγησης είναι δύο:
Η υφιστάμενη Κατάσταση του Νησιού, με συντελεστή βαρύτητας 30%
Οι Δράσεις αειφορίας που υλοποιεί το Νησί στα πλαίσια του προγράμματος, με συντελεστή βαρύτητας 70%.

Η υφιστάμενη Κατάσταση λαμβάνεται υπόψη, ώστε να επιβραβεύονται τα νησιά που έχουν ήδη επιτύχει ένα βαθμό ποιότητας, ωστόσο, βασικός στόχος του προγράμματος παραμένει η ενθάρρυνση των νέων προσπαθειών βελτίωσης προς την κατεύθυνση της αειφορίας. Αυτό συνεπάγεται ότι το Νησί προκειμένου να διατηρήσει ή να αυξήσει την βαθμολογία που ήδη κατέχει θα πρέπει να προωθήσει νέες Δράσεις και παράλληλα να συνεχίσει επαρκώς τις παλιές.

Οι Δράσεις διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Νέες ή συνεχιζόμενες και Συντηρούμενες 
Η Κατάσταση και οι Δράσεις εντάσσονται στους δέκα παρακάτω θεματικούς τομείς της Αειφόρου Ανάπτυξης οι οποίοι έχουν επιλεγεί και θα επιδιωχθεί να περικλείουν κατά το δυνατόν όλες τις περιπτώσεις: 
Υδατικοί Πόροι, Ενέργεια, Απορρίμματα, Τουρισμός, Φυσικό Περιβάλλον,
Χωροταξία/Χρήσεις γης, Μεταφορές, Πρωτογενής παραγωγή, Πολιτισμός/Εκπαίδευση, Κοινωνική Πολιτική

Όλα τα παραπάνω ενοποιούνται με τις αντίστοιχες βαρύτητες σε ένα μαθηματικό τύπο ο οποίος υπολογίζει τον τελικό βαθμό που θα κερδίσει κάθε Νησί για το συγκεκριμένο έτος. Από τον βαθμό αυτό κρίνεται κατά πόσον το νησί λαμβάνει ή διατηρεί το Σήμα της Αειφορίας.
Το νησί που συγκεντρώνει την μεγαλύτερη βαθμολογία κάθε χρόνο, παίρνει και το χρηματικό έπαθλο των 30.000€ που έχει θεσπίσει ο επιχειρηματίας κ. Γεώργιος Προκοπίου.