Τρίτη, Απριλίου 16, 2013

συνάντηση με στόχο την λειτουργία του νοσοκομείου

Συνάντηση με θέμα και στόχο την λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 13.4.2013 με πρωτοβουλία του γιατρού και ακαδημαικού Χαράλαμπου Ρούσσου και την οργανωτική υποστήριξη του Δήμου Θήρας.
Σκοπός της ενημέρωσης απο πλευράς του κ. Ρούσσου ήταν η παρουσίαση των θεωρούμενων ως δεδομένων στον χώρο της διοίκησης της υγείας στην χώρα μας και οι κατ΄ επέκταση δυνατότητες λειτουργίας του νοσοκομείου.

Το βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Ρούσσος προυποθέτει την συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με την μορφή των αποκαλούμενων ΣΔΙΤ, ενω απο πλευράς του υποστηρίχθηκε οτι στην βάση αυτού του μοντέλου οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι πολλές και ποιοτικές, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εάν δεν γίνουν σαφείς προτάσεις και με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, το νοσοκομείο να εγκαταλειφθεί.
Σχετικά με το μοντέλο των ΣΔΙΤ ο κ. Ρούσσος το χαρακτήρισε ως το μόνο εφικτό στην παρούσα φάση, που θα απευθύνεται και θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ασφαλισμένων και μη ασθενών, και που θα λειτουργεί όπως ένα δημόσιο νοσοκομείο φέρνοντας ως παράδειγμα τον Ευαγγελισμό.

Στην ομιλία του ο κ. Ρούσσος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη -πέρα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις που είναι λογικό να υπάρχουν- να δημιουργηθούν κάποιες βασικές συμφωνίες στην τοπική κοινωνία ως προς την λειτουργία του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να καταλήξουμε σε μια πρόταση και να την υποστηρίξουμε ενωμένοι, εάν θέλουμε να λειτουργήσει το νοσοκομείο”.
Ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από αυτήν στο πλαίσιο της εκπροσώπησης του Δήμου Θήρας στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, με σκοπό την λειτουργία του.

Απο την πλευρά τους οι περισσότεροι απο όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, εξέφρασαν την άποψη οτι η νέα υγειονομική μονάδα θα πρέπει να εχει δημόσιο χαρακτήρα και να λειτουργεί στα πλαίσια των δωρεάν παροχών υπηρεσιών υγείας για τους ασφαλισμένους, στο πλαίσιο και με την πολιτική του υφιστάμενου Εθνικου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας..

Απο την συνάντηση δεν έλειψαν τα ..προβλήματα και οι παρεξηγήσεις μιας και την πρόσκληση δεν είχε λάβει ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ. Σιγάλας ο οποίος και δεν παρέστει μη κρύβοντας την δυσαρέσκειά του για το γεγονός.