Τετάρτη, Απριλίου 17, 2013

ημερίδα της ΓΓ Δια Βίου Μάθησης στην Σύρο με θέμα την υλοποίηση του έργου «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Δήμων Νοτίου Αιγαίου»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15/4, σε αίθουσα του Ξενοδοχείου Ερμής, ενημερωτική ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, στην οποία συμμετείχαν ως ομιλητές ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κος Γ. Σπιλάνης, η Γενική Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης κα Ε. Καραντζόλα και ο Διευθύνων Σύμβουλος  του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης κος Π. Μανούρης.
Θέμα της ημερίδας, ήταν η υλοποίηση του έργου «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Δήμων Νοτίου Αιγαίου».

Αναλυτικότερα το έργο περιλαμβάνει την λειτουργία στους δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), στα οποία θα επιμορφώνονται ενήλικες από ηλικίας 24-65 ετών, σε μία σειρά από γνωστικά αντικείμενα, στις ακόλουθες θεματικές ενότητες :
•           Οικονομία – Επιχειρηματικότητα.
•           Ποιότητα ζωής – Περιβάλλον.
•           Νέες τεχνολογίες.
•           Γλώσσα και επικοινωνία.
•           Κοινωνικές δεξιότητες και δράσεις.
•           Πολιτισμός και τέχνη.
•           Προγράμματα ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.500 κατοίκων προβλέπεται η λειτουργία των ως άνω κέντρων, μέσω συστήματος e-learning (μάθηση εξ΄ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών).

Ο κάθε δήμος θα επιλέγει τις θεματικές ενότητες μετά από ανίχνευση των εκπαιδευτικών αναγκών και του παραγωγικού μοντέλου της κάθε περιοχής.
Η Γ.Γ. Δια Βίου Μάθησης αναλαμβάνει την χρηματοδότηση του έργου με την επιχορήγηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, καθώς και την διαμόρφωση των προδιαγραφών του εκπαιδευτικού έργου, οι δήμοι αναλαμβάνουν την διάθεση των χώρων διοίκησης και εκπαίδευσης, την ενημέρωση των ενηλίκων πολιτών τους, επί των παρεχόμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την επιλογή των εκπαιδευομένων.

Τέλος, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αναλαμβάνει την υλοποίηση και διαχείριση του έργου, με την επιλογή και αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού και την επιστημονική υποστήριξη του όλου προγράμματος.

Μετά την υπογραφή των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ των δήμων, της Γ.Γ. Δια Βίου Μάθησης και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, θα υπάρξουν λεπτομερείς ανακοινώσεις για την υλοποίηση του προγράμματος.

Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου κος Ι. Μαχαιρίδης, η Αντιπεριφερειάρχης κα Λ. Φτακλάκη, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου, κ.κ.: Ε. Κουσουρνάς Δήμαρχος Ρόδου και Ι. Δεκαβάλλας Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, καθώς και Δήμαρχοι της Περιφέρειας.