Τετάρτη, Απριλίου 17, 2013

2η τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της Π.Ε.Δ. (περιφερειακή ένωση Δήμων) Ν. Αιγαίου - τα θέματα που συζητήθηκαν (15.4)

Η δεύτερη τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15/4, στη Σύρο, υπό την προεδρεία του Δημάρχου Ρόδου κου Ε. Κουσουρνά.

Πολλά και σημαντικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζήτησαν οι εκπρόσωποι των αιρετών της Περιφέρειάς μας, με σημαντικότερα από αυτά τα εξής:
•           Η μείωση των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών και η συνεπαγόμενη συρρίκνωση και υποβάθμιση των σχολείων των νησιών μας, προκαλεί την έντονη αντίθεση και αντίδραση των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών. Οι αιρετοί καλούν τους εκπαιδευτικούς και τις ενώσεις γονέων, να συνεργαστούν και να συντονιστούν με τους δήμους μας, έτσι ώστε να εκφραστεί η συλλογική αντίθεσή μας, στις επαπειλούμενες δυσμενείς εξελίξεις.
•           Εξίσου δυσάρεστη είναι και η κατάσταση στο χώρο της υγείας με συνεχείς μειώσεις οργανικών θέσεων, τόσο του ιατρικού, όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού, που αποδυναμώνουν την επάρκεια του συστήματος υγείας, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά, ενός ζητήματος ιδιαίτερα κρίσιμου για την ζωή και την παραμονή των νησιωτών σ΄ αυτά.
•           Η υφιστάμενη επιδείνωση των συγκοινωνιακών συνθηκών των νησιών, με την αύξηση του κόστους μεταφοράς, τη μείωση των δρομολογίων, την επέκταση του χρόνου ταξιδιού και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, δημιουργεί ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες στην προσπελασιμότητα των νησιών. Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στις συγκοινωνίες, από αυτά τα οποία θα έπρεπε να επιλύσει, ενώ παράλληλα ιδιωτικοποιεί τη λειτουργία των κερδοφόρων λιμανιών, οδηγεί στην κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων με πρώτο συνεπακόλουθο την εγκατάλειψη των λιμανιών των μικρότερων νησιών.
Από τα υπόλοιπα θέματα τα οποία απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου, το σημαντικότερο εξ΄ αυτών ήταν η διοργάνωση του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΠΕΔ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου, στη Λέρο, με κύρια θέματα: την υγεία, το ακτοπλοϊκό, το περιβάλλον, και τη θέση της Αυτοδιοίκησης σήμερα.