Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2013

συμμετοχή ΓΓ της ΑΔΑ Χ. Καλογήρου στο συνέδριο με θέμα «γυναίκα, δράση και αυτοδιοίκηση»

Η ΓΓ συμμετείχε σε συνέδριο με θέμα: «ΓΥΝΑΙΚΑ, ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, Ευρηματικότητα, Διαχείριση Κρίσεων, Πρωτοβουλία – Επιχειρείν», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Μεταξύ άλλων η κα Καλογήρου στην τοποθέτησή της τόνισε τα εξής :
«Έχουμε σε 325 Δήμους της χώρας  8 γυναίκες Δήμαρχους,  στις 13 Περιφέρειες καμία γυναίκα Περιφερειάρχης ενώ 2 είμαστε οι γυναίκες Γενικοί Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. 

Η μεγαλύτερη παρουσία των γυναικών στην Αυτοδιοίκηση, αλλά εξίσου στη Βουλή και στην Κυβέρνηση, προσθέτει στην πολιτική ζωή της χώρας τον έμφυτο ανθρωπισμό και δυναμισμό που μας διακρίνει, και παράλληλα προσδίδει μία διαφορετική, περισσότερο αντιπροσωπευτική παράμετρο στους δημοκρατικούς θεσμούς μας.

Η ενεργός συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική  αποτελεί μόνο μια συνισταμένη του ευρύτερου ρόλου της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και σε πρακτικό .

Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας είναι αναγκαία και επιβεβλημένη όσο τίποτε άλλο, κατά κύριο λόγο στις νησιωτικές περιοχές και, προφανώς στο Αιγαίο καθώς είναι ιδιαίτερα υψηλά τα ποσοστά ανεργίας στον γυναικείο πληθυσμό στην  περιοχή του Αιγαίου ενω οι γυναίκες των νησιών μας είναι οι πρώτες που υφίστανται πιεστικά τις συνέπειες των όποιων αλλαγών. Είτε με την ιδιότητα της μητέρας, της συζύγου είτε της εργαζόμενης, του ανθρώπου που έχει αναλάβει να προσέχει τους ηλικιωμένους γονείς.

Και εκεί είναι που πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λάβει υπόψη της τις γυναικείες ανάγκες  και να φροντίζει για τη λειτουργία κοινωνικών υποδομών.
…..

 Μη ξεχνάμε πως και οι λέξεις, ευκαιρία, ισότητα, συμμετοχή, αυτοδιοίκηση, πολιτική, επιχειρηματικότητα αλλά και πάνω  από όλα ΕΛΠΙΔΑ είναι γένους θηλυκού.»