Κυριακή, Ιουνίου 23, 2013

κραυγή αγωνίας απο την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στην Σαντορίνη

Την αγωνία τους για μια ακόμη φορά εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους ο Ηγούμενος, οι μοναχοί αλλά και κάτοικοι που βρίσκονται στο πλευρό τους, της Ι.Μ. του Προφήτη Ηλία Θήρας, σχετικά με το ζήτημα της αναβάθμισης του ραντάρ της Πολεμικής αεροπορίας το οποίο λειτουργεί σε κοντινό παρακείμενο χώρο με τις εγκαταστάσεις του Μοναστηριού.

Μια απο τις «τελευταίες σελίδες» αλλά οχι καθώς φαίνεται και η τελευταία, γράφτηκε πριν απο λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα φέτος το Πάσχα, όταν τελικά μοναχοί της Μονής αλλά και κάτοικοι που είχαν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι για την αναβάθμιση του ραντάρ (η οποία προβλέπει την εγκατάσταση σε περιοχή δίπλα στο Μοναστήρι ενός ογκωδέστατου μηχανήματος – θόλου) κατάφεραν να πετύχουν το προσωρινό (;) σταμάτημα των διαδικασιών και την αναβολή της διαδικασίας εγκατάστασης των νέων ογκωδών μηχανημάτων.

Για το θέμα, συμπληρωματικά, αν και στους περισσότερους κατοίκους του νησιού είναι γνωστό και μάλιστα με σημαντικές λεπτομέρειες, αξίζει να πούμε ότι η Μονή τα τελευταία κινείται νομικά προσπαθώντας αρχικά και πετυχαίνοντας την απομάκρυνση των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, της ραδιοτηλεόρασης και του ΟΤΕ, ενώ με το ίδιο σκεπτικό, του σεβασμού του περιβάλλοντος χώρου της (η περιοχή έχει χαρακτηριστεί Natura)  αλλά και της ελαχιστοποίησης των εκπομπών ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων «εις βάρος της», έχει παρουσιάσει μελέτες δημοσίων ιδρυμάτων που πιστοποιούν ότι πλήττεται από την παρουσία της στα «πεδία» αυτά.

Σήμερα, λίγες μέρες μετά, και όντας το θέμα σε εκκρεμότητα, η Μονή επανέρχεται στο ζήτημα δημοσιοποιώντας την παρακάτω επιστολή.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ:

Από πρόσφατα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου  μάθαμε ότι το Πεδίο Βολής Κρήτης "αναβαθμίζεται σε κέντρο αντιβαλλιστικής άμυνας" του ΝΑΤΟ.
Είναι προφανής η προσπάθεια εκσυγχρονισμού όλων των Ραντάρ του Πεδίου Βολής Κρήτης συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Σαντορίνης, με απώτερο σκοπό, όχι φυσικά την άμυνα της χώρας μας, αλλά την προώθηση των σχεδίων του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή και αυτό αποδεικνύεται από σωρεία εγγράφων που αναδημοσιεύουμε εδώ:

1) Απόκτηση και εγκατάσταση ραδιοθόλων (RADOMES) στα Ραντάρ Ασφαλείας του Πεδίου Βολής Κρήτης, αξίας 1.675.895 ευρώ.
2) Σχεδίαση, κατασκευή και εγκατάσταση ενός πανάκριβου υπερσύγχρονου Ραντάρ 3D κάπου στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ελπίζουμε όχι στο όρος του Προφήτη...) αξίας 26.084.136 ευρώ.
3)Αντικατάσταση των συστημάτων PLESSEX των ραντάρ Ασφαλείας του Πεδίου Βολής Κρήτης, αξίας 5.770.600 ευρώ.
4) Κατασκευή περιμετρικής περίφραξης στο Ραντάρ της Σαντορίνης, αξίας 67.000 ευρώ.

Τα ως άνω έργα χρηματοδοτούνται από το ΝΑΤΟ και φέρονται ως έργα " ΝΑΤΟ- ΟΧΥΡΩΣΗ- ΑΠΟΡΡΗΤΑ".

Όλοι μας καθησύχαζαν μέχρι πρότινος από το Πεδίο Βολής της Κρήτης και το Ραντάρ Θήρας ότι καμία αναβάθμιση δεν γίνεται με την έλευση του ραδιοθόλου...

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την αυθαίρετη προσπάθεια εγκατάστασης του ραδιοθόλου δίχως:

1)Την υπάρξη των απαιτούμενων αδειών δόμησης
2) προϋπάρχουσας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε χώρο προστατευόμενο ΝΑΤURA 2000 και
3) άδειας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία

Ο Στρατός μας δυστυχώς συνεχίζει να επικαλείται Λόγους Εθνικής Ασφάλειας (!) χωρίς να μπαίνει στο κόπο να ρωτήσει καμία αρμόδια υπηρεσία...

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

1) Είναι λογικό αυτό το πανέμορφο νησί παγκόσμιας τουριστικής έλξης να γίνει ο πρώτος στόχος και να καταστραφεί στην πρώτη σύρραξη για την οποία ετοιμάζουν και το Ραντάρ;
2) Είναι δημοκρατικό να αγνοείται η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να φύγει το ραντάρ από το νησί;
3) Ενώ μας είχαν διαβεβαιώσει ότι το ραντάρ είναι υπό κατάργηση, είναι ηθικό να ζεί το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία μέσα στο ραντάρ, όπως αυτό τώρα αναβαθμίζεται;

* Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία διακονεί τους Σαντορινιούς εδώ και 302 χρόνια.
* Το ραντάρ είναι ασυμβίβαστο τόσο με την ιερότητα και ιστορικότητα του χώρου της Μονής, όσο και για λόγους υγείας μοναχών και επισκεπτών.
* Μας χωρίζουν 20 μέτρα.
* Ποιος από τους αναγνώστες δεν κατανοεί ότι η συνύπαρξη δεν είναι πλέον ανεκτή;;

Ας φροντίσουν οι υπεύθυνοι στο ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, αφού δαπανούν ακόρεστα χρήματα δήθεν για την εθνική μας άμυνα, να εκπονήσουν και μία μελέτη ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΡΑΝΤΑΡ ΘΗΡΑΣ...

ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΙ

Αν όντως αφήσουμε να μπει ο ραδιοθολος στο ραντάρ της Σαντορίνης, που οι υπεύθυνοι του ραντάρ εκ νέου και μυστικως θα προσπαθήσουν να τοποθετήσουν τις επόμενες μέρες, θα έχουμε κάνει το πιο όμορφο νησί παγκοσμίως στρατιωτικό στόχο για όλους τους ορκισμένους εχθρούς του ΝΑΤΟ.

Σας καλούμε εκ νέου σε επαγρύπνηση και συμπαράσταση σε περίπτωση που νέος μεγάλος γερανός έλθει στην Σαντορίνη για την εγκατάσταση του ραδιοθολου.


Ο Δήμος Θήρας ήταν κοντά μας και ελπίζουμε στην δυναμική του παρέμβαση όποτε χρειαστεί.