Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2013

Νίκος Συρμαλένιος : το κλείσιμο της ΕΡΤ μας οδηγεί σε μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα (15.6)

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Άνδρο, ο Νίκος Συρμαλένιος
απευθύνοντας χαιρετισμό, αφού τόνισε την αξία των συνεδριάσεων και στα νησιά εκτός Σύρου και Ρόδου, αναφέρθηκε κυρίως στο πραξικοπηματικό κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και μίλησε για βαρύτατο πλήγμα κατά της Δημοκρατίας στη χώρα, που μας οδηγεί σε Δικτατορία.

Ο κ.Συρμαλένιος επεσήμανε επίσης ότι η ΕΡΤ συμβολίζει την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ιστορία του τόπου μας, που μετέφερε την ελληνική φωνή στα πέρατα της χώρας και ολόκληρου του κόσμου. Ζήτησε τέλος την απόλυτη καταδίκη της πράξης της κυβέρνησης Σαμαρά και την αμέριστη συμπαράσταση του περιφερειακού συμβουλίου στον αγώνα για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Β) Τοποθέτηση στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο αιρετών γυναικών των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού  

Στην τοποθέτηση του με θέμα «ο ρόλος των γυναικών στην αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη», ο Νίκος Συρμαλένιος, αφού για μια ακόμα φορά αναφέρθηκε στην πραξικοπηματική πράξη κατάργησης της ΕΡΤ, μεταξύ άλλων, είπε:

«….Ο ρόλος των γυναικών μέσα από την Αυτοδιοίκηση, στην Περιφέρεια και στην Ανάπτυξη, συνδέεται απόλυτα με την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Στο βαθμό που η κοινωνία διαμορφώνεται με όρους νεοφιλελευθερισμού, που χρησιμοποιεί τους πολίτες όχι ως συμμέτοχους, αλλά ως γρανάζια μιας μηχανής ανεξέλεγκτου κέρδους, τότε ο ρόλος αυτός θα είναι απόλυτα υποβαθμισμένος…..

……Για ποια περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση μπορούμε να μιλάμε σήμερα, όταν ιδιαίτερα στις Κυκλάδες αλλά και σε ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα, οι μνημονιακές πολιτικές των τριών τελευταίων χρόνων ακύρωσαν ότι είχε κατακτηθεί μέχρι σήμερα, υπηρεσίες κλείνουν, η αυτοδιοίκηση τοπική και περιφερειακή συρρικνώνεται, τα πάντα αποφασίζονται ουσιαστικά από τον Υπουργό Οικονομικών, έχουμε πλέον το πιο συγκεντρωτικό κράτος σε ολόκληρη την Ευρώπη…..

…..Το θέμα της κατοχύρωσης των ποσοστώσεων για τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, μπορεί να εξασφαλίζει μια μίνιμουμ γυναικεία εκπροσώπηση, όμως δεν διασφαλίζει την ουσιαστική συμμετοχή και ισοτιμία ανάμεσα στα φύλλα, αφού αυτό αποτελεί ένα σύνθετο ζήτημα από οικονομικές, κοινωνικές και ιστορικές παραμέτρους, μέσω των οποίων διαμορφώνονται και κατακτώνται συνειδήσεις και αλλαγές νοοτροπίας. Με αυτή την έννοια, γιατί δεν θα μπορούσε πχ, να διασφαλιστεί η ποσόστωση των γυναικών όχι μόνο με την υποχρέωση συμμετοχής τους κατά το 1/3 στα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά με την υποχρέωση εκλογής τους στα συμβούλια….»