Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2013

πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ψηφιοποίησης του παλαιού αρχείου του πρώην Δήμου Καλλίστης Θήρας, στην αίθουσα της Εστίας του Πύργου

Ο Δήμος Θήρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Εστία Πύργου Καλλίστης Θήρας» παρουσίασαν το Σάββατο 22 Ιουνίου 2013  στο εντευκτήριο της Εστίας στον Πύργο, την ψηφιοποίησης μέρους του ιστορικού αρχείου του πρώην Δήμου Καλλίστης, Θήρας.




Η πρωτοβουλία της Εστίας για την διάσωση και ψηφιοποίηση του παλαιού αρχείου υλοποιείται με την χρηματοδότηση του Δήμου Θήρας.

Η ψηφιοποίηση ξεκίνησε πρίν απο λίγους μήνες και συνεχίζεται, από το «Ινστιτούτο  ΑΡΕΘΑΣ - Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνών Παλαιογραφίας, Βιβλιολογίας και Ιστορίας των Κειμένων» (Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία) με την επιστημονική επιστασία του εκτελεστικού προέδρου της φιλόλογου – παλαιογράφου Δρ Αγαμέμνονα Τσελίκα, Προϊσταμένου του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης.

Το Ινστιτούτο έχει αναλάβει την κατάταξη, αρίθμηση και μικροφωτογράφιση των χειρογράφων με στόχο τη δημιουργία και ανάπτυξη ψηφιακού αρχείου των πρωτοτύπων χειρογράφων που βρίσκονται στην βιβλιοθήκη της Εστίας.
H  επιλογή των χειρογράφων προς ψηφιοποίηση έγινε από τον φιλόλογο κ. Γιάννη Γαλαίο.    

Ο Δρ Τσελίκας μαζί με τον κ. Γαλαίο επιμελήθηκαν την παρουσίαση της ψηφιοποίησης στην εκδήλωση της 22 Ιουνίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του Συλλόγου "Εστία Πύργου Καλλίστης" μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα του στην διεύθυνση :  http://www.santorinipyrgos.com/el/the-library

(23.6.2013) 

Σχετικά με την εκδήλωση, αξίζει να αναφέρουμε οτι παρουσιάστηκαν πολύ σημαντικά χειρόγραφα αρχεία - ντοκουμέντα του ιστορικού αρχείου του πρώην Δήμου Καλλίστης Θήρας, σε ψηφιακή μορφή, ταξινομημένα και κατηγοριοποιημένα ανάλογα με το περιεχόμενό τους, όπως στοιχεία δημογραφικά, σχετικά με την αγροτική παραγωγή και τις ποσότητες των παραγόμενων προϊόντων εκείνων των εποχών και συγκεκριμένα περιόδων που ξεκινούν απο το 1840 και ύστερα, ακόμη και έγγραφα από και προς τον τότε Δήμο Καλλίστης Θήρας σχετικά με τις υποχρεώσεις των αγροτών προς αυτόν, αλλά και εκείνες του Δήμου προς την κεντρική διοίκηση, χαρακτηριστικά της τότε οικονομικής κατάστασης αλλά και επικρατούσας πολιτικής, αγροτικής, και οχι μονο. 

Κατα την διάρκεια της παρουσίασης ο κ. Τσελίκας ανέφερε οτι το έργο που πραγματοποιείται είναι πολύ σημαντικό για την διάσωση της ιστορίας και των ιστορικών ντοκουμέντων του τόπου, αλλά και πολύ χρήσιμα σε όσους επιχειρούν ή πρόκειται κάποια στιγμή να επιχειρήσουν ιστορικές έρευνες, προσεγγίσεις ή και συγκρίσεις των εποχών και ιστορικών περιόδων μεταξύ τους. 

Παράλληλα, ο κ. Τσελίκας διαβεβαίωσε πως δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων του Δήμου Θήρας (Φηρών) δεν υπάρχει ή έχει καταστραφεί, (γεγονός που επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος Θήρας)  σημειώνοντας όμως παράλληλα πως ένα πολύ σημαντικό μέρος των ιστορικών χειρόγραφων - αρχείων του νησιού βρίσκεται σε ιδιώτες, σε οικογένειες της Σαντορίνης, οι οποίες καλό και πολύ χρήσιμο θα είναι να το δανείσουν για το απαραίτητο για την ψηφιοποίησή του διάστημα στην Εστία του Πύργου, με αυτόν τον σκοπό. Να δοθεί δηλαδή και από πλευράς της στο «Ινστιτούτο  ΑΡΕΘΑΣ - Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνών Παλαιογραφίας, Βιβλιολογίας και Ιστορίας των Κειμένων» ώστε να ψηφιοποιηθεί στο πλαίσιο της ευρείας και συνολικής προσπάθειας που γίνεται αυτήν την εποχή, και στην συνέχεια και επιστραφεί στους ιδιοκτήτες του. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσελίκα, η ανταπόκριση του κόσμου του νησιού σε αυτήν την πρόσκληση, θα είναι ένα απο τα σημαντικότερα βήματα στην προσπάθεια δημιουργίας του αρχείου των ιστορικών χειρογράφων του νησιού. 

Όσοι κάτοικοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και να συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια, παραχωρώντας για μικρό χρονικό διάστημα τα χειρόγραφα αρχεία - έγγραφα που διαθέτουν, μπορούν να το κάνουν ερχόμενοι σε επαφή με τον Σύλλογο "Εστία Πύργου Καλλίστης Θήρας" και τον πρόεδρό του κ. Ιάκωβο Ζώρζο.