Τρίτη, Ιουνίου 12, 2012

ο Γιάννης Βρούτσης στην Ναυτεμπορική…

(εναλλακτικός τίτλος ανάρτησης, "ο Γιάννης Βρούτσης μου θυμίζει τον ...Γιώργο Παπανδρέου..." (!)
ή, "...μια ζωή, τα ίδια λέμε.... ναι, αλλά μένει να δούμε ποιός θα τα κάνει...

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Ναυτεμπορική” παραχώρησε ο υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων με την ΝΔ με την ιδιότητά του ως μέλος της επιτροπής οικονομικών της ΝΔ. 

Στην συνέντευξή του απάντησε στα εξής ερωτήματα,

Θα συμφωνήσετε με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και των φοροαπαλλαγών όπως επιτάσσει το Μνημόνιο;
Το φορολογικό μας σύστημα σήμερα, είναι άθροισμα στρεβλώσεων, αντιφάσεων, αδικιών και υπερφορολόγησης με αποτέλεσμα να καθίσταται αναποτελεσματικό.
Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται να καταλήξουμε σε ένα εθνικό φορολογικό σύστημα του οποίου κυρίαρχα χαρακτηριστικά θα πρέπει να είναι η απλότητα, η σταθερότητα, η δικαιοσύνη και η ανάπτυξη.
Το δεύτερο μνημόνιο όπως αυτό ψηφίστηκε, πουθενά δεν προβλέπει αύξηση της φορολογίας. Αντίθετα, θέτει δημοσιονομικούς στόχους, καθώς και τις αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο φορολογικό μας σύστημα, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικό.
Το νέο φορολογικό σύστημα που προτείνει η Ν.Δ. θα συμβάλλει (με τη συνδρομή του συνόλου των προτάσεών μας για την οικονομία) στην αναχαίτιση της ύφεσης, στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, όσον αφορά στο σκέλος των εσόδων καθώς και την υλοποίηση της πρότασής μας για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Πώς πρέπει να φορολογείται η ακίνητη περιουσία; 
Θα καταργήσουμε τη φορολόγηση ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, με ταυτόχρονη κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Στη θέση του θα δημιουργηθεί το ΕΤΑΚ (Ενιαίο Τέλος Ακινήτων), με πεδίο εφαρμογής το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτό θα προσδιορίζεται από το Εθνικό Περιουσιολόγιο. Θα αναπροσαρμοστεί το κόστος εκκίνησης (ΚΕ) και το ελάχιστο κόστος οικοδομής (ΕΚΚΟ) στις πραγματικές τιμές και επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές) και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας. Θα μειωθεί το ΦΠΑ στην οικοδομή στο 19 %. Θα επεκταθεί η εφαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται. Θα παγώσουν οι Αντικειμενικές Αξίες για 5 έτη (2010 έως και 2014). Θα καθιερωθεί καθολικά - από 1/1/2013 δια μέσου Συμβολαιογράφων - η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων, φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας – για πρώτη φορά - ηλεκτρονικού εθνικού περιουσιολογίου».
Θα εξαιρείται η αγροτική γη στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θα προβλέπεται αφορολόγητο που θα απαλλάσσει τις πολύ χαμηλής αξίας ιδιοκτησίες.

Πως κρίνετε την πρόταση για το λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους της χώρας; Την εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης για την αποπληρωμή του χρέους και τι απαντάτε για τα ληστρικά επιτόκια που κάποιοι επικαλούνται ; 
Είναι ξεκάθαρο και σαφές. Η μονομερής αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας ή η μονομερής μη αναγνώριση μέρους αυτού, χωρίς συντεταγμένες διαδικασίες - όπως αυτές προβλέπονται από τους διεθνείς Οργανισμούς – όπως έγινε στην περίπτωση του PSI, συνιστά χρεοκοπία της χώρας αυτής. Συνεπώς, δεν νομίζω πως μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον γενικευμένης κρίσης είναι ωφέλιμο για τη χώρα μας να συζητάμε τέτοιες ιδέες και προσεγγίσεις.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι η Ελλάδα σήμερα δανείζεται απευθείας από κράτη της ευρωζώνης και όχι από αγορές. Και μάλιστα με ένα ιδιαίτερα χαμηλό κόστος δανεισμού -περίπου 3% - όπως φαίνεται μέσα από τη δεύτερη Δανειακή Σύμβαση. Υπενθυμίζω ότι στην πρώτη Δανειακή Σύμβαση το επιτόκιο δανεισμού ήταν 5% με 6%, γεγονός που καταδεικνύει ότι το κόστος δανεισμού της χώρας είναι χαμηλό. Βλέποντας κανείς σήμερα χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, να δανείζονται με επιτόκιο 6% και 7% θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός σε αυτά που λέει. Κανείς, δεν δικαιούται στο όνομα της ψηφοθηρίας ή της άγνοιας να βάζει σε κίνδυνο τη χώρα.

Είναι αναγκαίο να διευρυνθεί το πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και της δημόσιας γης; Να περιλαμβάνει και την παραχώρηση υποδομών (όπως οδικοί άξονες,  αεροδρόμια, λιμάνια, υδάτινοι πόροι,  τουριστικές εγκαταστάσεις);
Η ακίνητη περιουσία και η δημόσια γη, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι πλούτου της χώρας που δυστυχώς μέχρι σήμερα παραμένει ανενεργό και αναξιοποίητο. Η Ν.Δ., δίνει έμφαση στην όσο το δυνατόν ταχύτερη αξιοποίηση της, παράλληλα με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων το οποίο δυστυχώς λόγω των εκλογών έχει παγώσει.
Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, κάτω από την παρούσα οικονομική συγκυρία είναι αναγκαία όσο ποτέ. Χωρίς μυωπικές ιδεοληψίες πρέπει να ενθαρρύνουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία να συμμετέχει στη αξιοποίηση των οδικών αξόνων, των αεροδρομίων, των λιμανιών, των τουριστικών εγκαταστάσεων είτε μέσω ΣΔΙΤ, είτε με πολυετείς συμβάσεις παραχώρησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η σύμβαση παραχώρησης με την κινεζική COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, η οποία μέσα σε δυο χρόνια τον μετέτρεψε στο πρώτο λιμάνι της Ευρώπης.