Παρασκευή, Ιουνίου 15, 2012

Οικολόγοι Πράσινοι - μήνυμα (κοινή δήλωση) για τις εκλογές

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των "οικολόγων - πρασίνων",

Ολοκληρώνοντας την προεκλογική εκστρατεία οι υποψήφιοι των Οικολόγων Πράσινων στις Κυκλάδες περιοδεύσαμε την Τρίτη και  Τετάρτη 12-13/6 στη Σίκινο, τη Φολέγανδρο, τη Σαντορίνη και την Αντίπαρο, για  συναντήσεις και συζητήσεις με πολίτες και φορείς των νησιών.  Βασικά θέματα τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά των Κυκλάδων στις ημέρες της κρίσης και οι εναλλακτικές προτάσεις διεξόδου σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Τις επόμενες μέρες και μέχρι τις εκλογές θα βρεθούμε σε Νάξο, Πάρο, Άνδρο, Κύθνο και Τήνο.

Κλείνοντας τη νέα προεκλογική εκστρατεία, στη διάρκεια της οποίας περπατήσαμε στα πιο πολλά από τα 24 νησιά των αγαπημένων μας Κυκλάδων –δυστυχώς όχι σε όλα όπως θα θέλαμε- αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους και εκπροσώπους φορέων που συναντήσαμε και συζητήσαμε. Ήταν μια εξαιρετικά γόνιμη διαδικασία που μας γεμίζει ενθουσιασμό και υποχρεώσεις όχι μόνο στην προοπτική των εκλογών αλλά και παραπέρα, τις επόμενες ημέρες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν θέση στην νέα Βουλή.
Ζητάμε να ψηφίσετε σε αυτές τις εκλογές τους Οικολόγους Πράσινους γιατί, όπως έχουμε  αποδείξει με τη δουλειά των εκλεγμένων μας στα Περιφερειακά Συμβούλια και στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν περιοριζόμαστε στην κριτική αλλά επεξεργαζόμαστε σε διάλογο με τους φορείς εναλλακτικές προτάσεις και αγωνιζόμαστε για την υλοποίησή τους καθημερινά

Ειδικά για τα νησιά μας στοχεύουμε και δεσμευόμαστε για:
- Ειδικές νησιωτικές πολιτικές και Περιφερειακό σχεδιασμό με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή φορέων και πολιτών- ειδικών σχεδίων για βιώσιμη ανάπτυξη που να ταιριάζουν και να αντιστοιχούν σε κάθε νησί.
- Ειδικό Χάρτη Υγείας για τα Νησιά του Αιγαίου, μέσα σε ένα ΕΣΥ αποκεντρωμένο και αυτοδιαχειριζόμενο με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και του Ενιαίου Ταμείου Υγείας.
- Μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας και αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές μικρής κλίμακας, συνδεμένη με την τοπική οικονομία και κοινωνία, ιδιαίτερα μέσω συνεταιριστικών – συμμετοχικών εταιριών.
- Γεωργία φιλοπεριβαλλοντική ολοκληρωμένου κύκλου (συλλογή, συσκευασία, προώθηση τελικού προϊόντος) που θα στηρίζεται σε βιώσιμες σχέσεις παραγωγών – καταναλωτών αλλά και αγροτικών - αστικών περιοχών. Να χτίσουμε ξανά την παραγωγική βάση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Να ανακηρύξουμε όλη τη χώρα σε ζώνη ελεύθερη από καλλιέργειες μεταλλαγμένων.
- Αειφόρο τουρισμό στενά συνδεδεμένο με την τοπική βιώσιμη παραγωγή και ανάπτυξη που επιβάλει την προστασία της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς- αντί του καταστροφικού μαζικού τουρισμού που έχει ημερομηνία λήξης και τα μεγάλα συγκροτήματα all inclusive που δεν έχουν οφέλη για την τοπική κοινωνία.
- Μείωση των απορριμμάτων κατά 50% το 2013 και επίτευξη μηδενικής παραγωγής απορριμμάτων μέχρι το 2020: Ολοκληρωμένη διαχείριση απoρριμμάτων –ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση- με κοινωνική διαβούλευση και συναίνεση, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης.

Υποστηρίζουμε γενικότερα: Ναι στην Ευρώπη. Ναι στο ευρώ. Όχι στην ύφεση, στα μέτρα λιτότητας.
Ναι στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας και τον βιώσιμο αναπροσανατολισμό της σε στοχευμένους τομείς.
(Ναι στην μεταρρύθμιση
που θα μας απαλλάξει από το πελατειακό, διεφθαρμένο, σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος. 
Ναι σε άμεσα μέτρα που θα διασφαλίζουν καλύτερο επίπεδο ζωής με ταυτόχρονη αλλαγή και αναδιάρθρωση των δομών.
Ναι σε μετεκλογικές συνεργασίες, στη βάση προγραμματικών συμφωνιών
στα πλαίσια μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής σύμπραξης, για την δημιουργία μιας βιώσιμης κυβέρνησης είτε με συμμετοχή, είτε με ψήφο εμπιστοσύνης.
Όχι σε μονομερείς ενέργειες που θα μας οδηγήσουν εκτός ευρώ.
Ναι σε συνεργασία με τα αδελφά κόμματα των Πρασίνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διαμόρφωση κοινής πολιτικής θέσης και με όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, προς όφελος της Ελλάδος  (αλλαγές στους όρους του Μνημονίου, προσαρμογή του στις κατοχυρωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ και της ΕΤΕ υπέρ των ασθενέστερων χωρών, διασφάλιση των ελληνικών συνόρων –πάγωμα εξοπλιστικών δαπανών, έλεγχος σε γκρίζες περιουσίες από διαφθορά και φοροδιαφυγή)-  Για τις αναλυτικές προτάσεις των πράσινων ευρωβουλευτών για αντιμετώπιση της κρίσης www.chrysogelos.gr