Πέμπτη, Ιουνίου 14, 2012

ένωση Δήμων Κυκλάδων για το επίδομα παραμεθορίου των υπαλλήλων των Δήμων

Επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Φώτη Χατζημιχάλη, σχετικά με τον “Καθορισμό περιοχών για τη χορήγηση επιδόματος απομακρυσμένων – παραμεθόριων περιοχών” έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:    

Με την επιστολή μου αυτή ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, επιθυμώ να θέσω υπόψη σας τις θέσεις των αιρετών αλλά και των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών μας, αναφορικά με την εισήγηση εκ μέρους σας, για ‘’τον καθορισμό περιοχών για τη χορήγηση επιδόματος απομακρυσμένων – παραμεθορίων περιοχών’’.

Το σύνολο των νησιών του νομού Κυκλάδων έχει χαρακτηρισθεί ως προβληματική περιοχή σε εφαρμογή του άρθρου 9 του Ν. 2085/92. Στο σχέδιο νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο δεν είχε συμπεριληφθεί επίδομα για τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε προβληματικές περιοχές. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων, τις παρεμβάσεις των αιρετών, αλλά και βουλευτών του νομού μας, δόθηκε η δυνατότητα σύμφωνα με το Ν. 4024/2011 "καταβολή επιδόματος μηνιαίως του ποσού των 100€ για τους υπαλλήλους που εργάζονται στα νησιά μας". Μετά τη μεγάλη μείωση των μισθών το επίδομα αυτό αποτέλεσε μια ‘’ανάσα’’ για τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το αρ. πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/ Φ 48/51/οικ.13129/7-6-2012 σας ζητείται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προτείνετε αιτιολογημένα πόλεις ή χωριά που εμπίπτουν στη χωρική σας αρμοδιότητα και πληρούν τουλάχιστον ενός από τα τρία κριτήρια τα οποία αναφέρονται στην εγκύκλιο, έτσι ώστε οι υπάλληλοι που εργάζονται στις περιοχές αυτές να έχουν δικαίωμα συνέχισης καταβολής του επιδόματος παραμεθορίων και προβληματικών περιοχών.
Με βάση τα κριτήρια αυτά είναι προφανές ότι κάποια νησιά των Κυκλάδων, όπως η Σύρος και η Νάξος κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των περιοχών αυτών.

Κύριε Γενικέ,
Γνωρίζετε πολύ καλά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις οικογένειες των υπαλλήλων στην τοπική αυτοδιοίκηση από τη μεγάλη μείωση των μισθών τους. Το κόστος διαβίωσης το οποίο παραμένει πολύ υψηλό στα νησιά μας, καθώς επίσης και η επιθυμία πολλών υπαλλήλων να μεταταχθούν σε υπηρεσίες του κέντρου ή του τόπου καταγωγής τους, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος ζωής, αποδυναμώνει δραματικά τη στελέχωση των υπηρεσιών μας.
Για τους προαναφερόμενους λόγους, θεωρούμε ότι η εισήγησή σας, προς το Υπουργείο θα πρέπει να συμπεριλάβει όλα τα νησιά του Νομού Κυκλάδων, έτσι ώστε το σύνολο των υπαλλήλων μας, να μην υποστεί μια νέα δραματική μείωση των αποδοχών τους.
Προσδοκώντας ότι θα ικανοποιήσετε το αίτημά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».