Σάββατο, Οκτωβρίου 22, 2011

ο "οικολογικός άνεμος" για την 11η συνεδρίαση του ΠΣ

Στις 28 Σεπτεβρίου σε αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου που στεγάζεται στο Περιφερειακό Μέγαρο (πρώην Νομαρχία Δωδεκανήσου) συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο (11η συνεδρίαση του 2011).  Σύμφωνα με ενημέρωση απο τον συνδιασμό "οικολογικός άνεμος" Ν. Αιγαίου,

Το πρώτο θέμα "Έγκριση Απολογισμών του οικονομικού έτους 2010 των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου" με εισηγητή τον κ. Γεώργιο Μακρυωνίτη, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την πλειοψηφία και την παράταξη «Πολίτες κόντρα στον Καιρό», ενω η παράταξη "νέα εποχή για τα νησιά "του κ. Κόκκινου και η παράταξη "οικολογικός άνεμος" με επικεφαλής τον κ. Χρυσόγελο ψήφισαν κατά. Σύμφωνα με τον συνδιασμό "οικολογικός άνεμος" Δεν θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε υπέρ ή κατά για ένα θέμα το οποίο δεν παρουσιάστηκαν επαρκή στοιχεία για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τους απολογισμούς. Επισημάναμε, ότι πρέπει να γίνει ενοποίηση του τρόπου παρουσίασης των απολογισμών από και στο εξής αφού πλέον υπάρχει μία περιφέρεια, ενω ζητήσαμε απο το ΠΣ τα οικονομικά στοιχεία να συνοδεύονται από ποιοτικούς δείκτες, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τον τρόπο με τον οποίο οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν την ποιότητα ζωής των νησιωτών.

Το δεύτερο θέμα "Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - Παρούσα κατάσταση και προγραμματισμός - Σύσταση Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων" με εισηγητή τον κ. Αντώνιο Χατζηιωάννου, ψηφίστηκε κατα πλειοψηφία με την παράταξη "οικολογικός άνεμος" να επισημαίνει τα λάθη παρελθόντος, τα κυριότερα από τα οποία ήτανη η ανοχή ή συγκάλυψη από όλο το πολιτικό προσωπικό της κεντρικής και τοπικής διοίκησης, αλλά και τις δικαστικές αρχές, της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων που είναι καταστροφική για το περιβάλλον και την υγεία αλλά και παράνομη εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον. Στο Ν Αιγαίο λειτούργησαν τα τελευταία χρόνια 80 ΧΑΔΑ, εκ των οποίων σήμερα συνεχίζουν να είναι ενεργοί 16, ενώ σε ελάχιστους από όσους δεν χρησιμοποιούνται πλέον έχουν γίνει πραγματικά έργα εξυγίανσης του περιβάλλοντος κι αποκατάστασης.
Στην ενημέρωσή του σχετικά με την συνάντηση του με τον κ Χαν, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι επιδιώκει να προωθηθούν κατά προτεραιότητα και μάλιστα με διαδικασίες φαστ τρακ έργα κατασκευής ΧΥΤΑ. Ως συνδιασμός διαφωνούμε πλήρως. Η Περιφέρεια πρέπει να θέσει συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους και να συμβάλει με τεχνική υποστήριξη σε όσους δήμους το χρειάζονται για την μείωση των απορριμμάτων κατά 80-90%, ώστε να απαιτούνται μικροί μόνο χώροι για αδρανή κυρίως υλικά, χώροι πολύ μικρότερου οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους και πιο εύκολα αποδεκτοί από την κοινωνία.

Το θέμα «εγκατάσταση συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες σε παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου» ψηφίστηκε απ' όλες τις παρατάξεις θετικά με τον κ. Χρυσόγελο να ζητά η απόφαση να συνδυαστεί με μια Στρατηγική για τα ΑΜΕΑ.

Στο θέμα "τροποποίηση Π.Δ.Ε. Κυκλάδων και Δωδεκανήσου" που ψηφίστηκε κατα πλειοψηφία απο την παράταξη της πλειοψηφίας, ο κ. Χρυσόγελος ψήφισε μόνο τους πίνακες με τα νέα έργα που προτάθηκαν για ένταξη στο πρόγραμμα και όχι το σύνολο του προγράμματος.

Στο θέμα "συγκρότηση Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης" που ψηφίστηκε κατα πλειοψηφία απο την παράταξη της πλειοψηφίας απο την παράταξη επισημάνθηκε οτι "ο σημερινός τρόπος συγκρότησης της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης δεν οδηγεί σε μια ισορροπημένη εκπροσώπηση των φορέων, τόσο για συγκεκριμένους τομείς (πχ τουρισμός, γεωργία κα) όσο και σε σχέση με αυτούς που θα έπρεπε να συμμετέχουν σε μια τέτοια επιτροπή (πχ απουσιάζουν περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί φορείς). Θα έπρεπε η Περιφέρεια να ζητήσει από τους φορείς να αποφασίσουν οι ίδιοι ποιοι θα συμμετάσχουν.

Στο θέμα "διάθεση μηχανημάτων έργων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε ΟΤΑ" που ψηφίστηκε θετικά απο όλες τις παρατάξεις απο την παράταξη "οικολογικός άνεμος" επισημάνθηκε οτι τα μηχανήματα που θα παραδωθούν δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Στο θέμα της έγκριση σύναψης «Πρωτοκόλλου Συναντίληψης και συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» που ψηφίστηκε κατα πλειοψηφία, η παράταξη τοποθετήθηκε θετικά αλλά δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει δέσμευση για αποκλειστικές συνεργασίες σε προγράμματα και χρηματοδοτήσεις. Πρέπει να πούμε ότι επιδιώκουμε συνεργασίες, χωρίς κόστος, κυρίως μέσω εργασιών, προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών, διδακτορικών, σεμιναρίων που είναι στα αντικείμενα και τους στόχους του Πανεπιστημίου. Πρέπει να γίνει μια πιο ουσιαστική συζήτηση με τη συμμετοχή των Περιφερειακών Συμβούλων, των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου για το τι σημαίνει πρακτικά η συνεργασία μεταξύ ΠΝΑ και Π.Α.

Το θέμα της τροποποίησης του καταστατικού του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω – Νισύρου αναβλήθηκε λόγω απουσίας γνωμάτευσης του Νομικού Συμβούλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την δυνατότητα ή όχι συμμετοχής της Περιφέρειας σε μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Το θέμα της επαναληπτικής ψηφοφορίας για την Επιλογή Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ. στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης "οικολογικός άνεμος" τόνισε οτι, «Και σε αυτή τη συνεδρίαση δεν εκλέχτηκε Περιφερειακός Συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης, όχι μόνο γιατί απουσίαζαν πολλοί Περιφερειακοί Σύμβουλοι αλλά και εξαιτίας της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται η όλη διαδικασία και της παρεξήγησης του ρόλου που καλείται να παίξει ο θεσμός.