Δευτέρα, Οκτωβρίου 17, 2011

γαλλογερμανικός άξονας στην Περιφέρεια και άλλες..χαριτωμένες συναντήσεις (!)

«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει, με προϋπόθεση την εθνική συνεννόηση» είπε στους Γάλλους ο Μαχαιρίδης
ή les Français sont des (mes) amis.. (να χα και κανα "φιλετάκι" να σας ..φιλέψω...)


Σε ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων με ατζέντα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα (*) κλήθηκε να απαντήσει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης κατά την πολύωρη συνάντηση που είχε σήμερα στη Ρόδο με προσωπικότητες από τη Γαλλία, όλοι μέλη της Οργάνωσης ARRI, στην οποία ανήκουν πρώην υπουργοί, βουλευτές, κορυφαίοι κρατικοί αξιωματούχοι, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, οικονομικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί κλπ.

Παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου και συνοδευόμενοι από την επίτιμο πρόξενο της Γαλλίας στη Ρόδο Αλίκη Μοσχή, οι Γάλλοι έθεσαν ερωτήματα, πολλά εκ των οποίων θεωρούνται στην Ευρώπη «ταμπού», όπως σημείωσε και ο πρόεδρος της Οργάνωσης Ζαν Μισέλ Φόουβ.
«Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τους Έλληνες και όχι εκείνους που τόσο καιρό μιλάνε για τους Έλληνες» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως θα μεταφέρουν στη Γαλλική κοινωνία τον προβληματισμό των τοπικών αρχών.

«Το πελατειακό διαχρονικά πολιτικό σύστημα της χώρας συντήρησε τον μεγάλο ασθενή που λέγεται Δημόσιο και ένα κράτος συγκεντρωτικό και αντιπαραγωγικό, που για να επιβιώσει κατέφευγε στον υπέρογκο δανεισμό» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαχαιρίδης, ο οποίος επεσήμανε πως τώρα «τα ψέματα τελείωσαν και είναι η ώρα, το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου να πει την αλήθεια στον λαό». (**)

Ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να περιγράψει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, (σ.σ για πούλημα τα χουμε;..) όπως η φυσική της ομορφιά, ο πρωτογενής της τομέας με τα ποιοτικά μας προϊόντα, η ναυτιλία, η τουριστική βιομηχανία και μια τεράστια δημόσια περιουσία που παρέμεινε επί δεκαετίες αναξιοποίητη. (***)

Σε σχετικές παρατηρήσεις των συνομιλητών του, ότι «πρώτα ο Έλληνας οφείλει να πιστέψει στις δυνάμεις του και μετά όλοι οι άλλοι», ο κ. Μαχαιρίδης υπογράμμισε ότι «αυτή η χώρα έχει περάσει στο παρελθόν κρίσεις και εθνικές καταστροφές. Εάν ομονοήσουμε και αν καθίσουν οι πολιτικοί μας αρχηγοί στο ίδιο τραπέζι, θα πετύχουμε πολλά». (****)


Με τον Γερμανό Πρέσβη Roland Wegener, συναντήθηκε στη Σύρο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, παρουσία και του Επίτιμου Πρόξενου της Γερμανίας στη Σύρο Νίκου Γάσπαρη. Πραγματοποιήθηκε διεξοδική συζήτηση αναφορικά με θέματα γενικού ενδιαφέροντος και ειδικά για τον τουρισμό και για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στα νησιά. (σ.σ. όλο γύρω γύρω το πάτε..)
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Wegener για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, (σ.σ όπα οι .. αναφορές..!) παραθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι τόσο του δημόσιου όσο και το ιδιωτικού τομέα.
Ο κ. Μαχαιρίδης ανέλυσε στον Γερμανό Πρέσβη τα στοιχεία αναφορικά με την πορεία του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο, ενώ από την πλευρά του ο Πρέσβης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει η χώρα του, προκειμένου να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

σχόλια - αναφορές

(*) Η αλήθεια είναι οτι αυτό δεν το πολυκαταλάβαμε. Για ποιούς λόγους δηλαδή κλήθηκε ο κ. Μαχαιρίδης να απαντήσει σε ενα (και μάλιστα ευρύ!) φάσμα ερωτήσεων σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Εαν γνωρίζαμε τις προθέσεις των φίλων Γάλλων, πιθανότατα, να μπορούσαμε να απαντήσουμε πιο ευστοχα..Το ενδιαφέρον τους πάντως ήταν χαρακτηριστικά μεγάλο..

Chers amis, les français, pourquoi vous demandez pour connaître sur l'économie (les problemes economiques) de la Grèce?
La vérité est que nous ne comprenons pas bien, pourquoi M. Mahairidis, a dû répondre à plusieurs questions sur les problèmes financiers de la Grèce. Si nous savions, nous pouvions répondre plus précisément..

(**) Στούς ξένους βλέπω, μια χαρά τα λέει... "χύμα"΄(!) όπως λέμε και .. εγχωρίως, στην ελλάντα (en grece) δηλαδή.

(***) no comment, ή τώρα καταλάβαμε..

(****) στους "ξένους" (α, λετρανζέρ..) τα έλεγε, οπώτε, .. γλιτώνει τα περίεργα βλέμματα
ή, είναι αυτό που λένε, "η φαντασία στην εξουσία .."

Υ.Γ. Τώρα, το εαν ο συμπαθής κ. Μαχαιρίδης άκουσε την φράση (γνώριμη σε εμάς τους έλληνες -και για όσους έχουν ελαφρούτσικα καλή μνήμη και αντανακλαστικά-..) "τα δικά μας, δικά μας, και τα δικά σας .. δικά μας"! που ,κατα παράφραση, είχε πεί ο γάλλος πρόεδος Μιτεράν στον δικό μας έλληνα Παπανδρέου (Ανδρέα), δεν το γνωρίζουμε. Η εποχή πάντως σηκώνει τέτοιες κουβέντες, πιο πολύ κι απ' το "τότε" θα λεγα...!