Δευτέρα, Οκτωβρίου 17, 2011

τουρισμός υγείας - οι (ευρωπαικές) συζυτήσεις η συγκρότηση της ιδέας - οι υποδομές

"Τουρισμός Υγείας: καθιερώνοντας μια νέα κουλτούρα στην Ευρώπη". Αυτό ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο ευρωκοινοβούλιο με την συμμετοχή από ελληνικής πλευράς των κυρίων Δανέλλη και Χατζημαρκάκη.
Στην κοινή τους εκδήλωση με τίτλο "Τουρισμός Υγείας: καθιερώνοντας μια νέα κουλτούρα στην Ευρώπη" κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Επίτροπος Υγείας John Dalli καθώς και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άγγελος Τόλκας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

"Ο Τουρισμός Υγείας με όσες μορφές κι αν τον φανταστούμε - ιατρικό τουρισμό, οδοντιατρικό, ιαματικό, αθλητικό, τουρισμό ευεξίας, γαστρονομικό, προσβάσιμο και υποβοηθούμενης διαβίωσης - αποκτά σήμερα ολοένα και μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διάσταση και αποτελεί μια νέα ευκαιρία τουριστικής ανάπτυξης. Η διαπεριφερειακή συνεργασία την οποία προτείναμε και εντάξαμε και στην πρόσφατη επίσημη έκθεση του ΕΚ για τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό τον περασμένο μήνα, καθώς και η ρύθμιση των θεμάτων ασφάλειας και ποιότητας των υπηρεσιών των ασφαλιστικών φορέων μέσω της οδηγίας για την "Διασυνοριακή Υγειονομική Περίθαλψη στην ΕΕ" όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Συμβούλιο, εμφανίζονται ως εργαλεία υποστήριξης της ανάπτυξης αυτής της μορφής τουρισμού.
Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε το φυσικό περιβάλλον που διαθέτουμε - ήλιος, θάλασσα, βουνά, φυσικές πηγές, κλπ - σε συνδυασμό με την επιστημονική γνώση και πείρα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ανάπτυξη νέων μονάδων περίθαλψης και φροντίδας των τουριστών υγείας. Η ημερίδα είχε ως στόχο αφενός να ενημερώσει για τις δυνατότητες που έχουμε σαν Ένωση στον τομέα του Τουρισμού Υγείας, και αφετέρου να ενθαρρύνει τη σύναψη συνεργασιών και συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των χωρών μελών προς την κατεύθυνση αυτή.

O Τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Εξετάζουμε πάντα τρόπους για να βελτιώσουμε το προϊόν “ελληνικός τουρισμός”. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσουμε προγράμματα για την άνοδο του ποιοτικού επιπέδου του τουρισμού.
Η Ελλάδα διαθέτει μακραίωνη παράδοση στα θερμά λουτρά. Λόγω και του ιδιαίτερου χαρακτήρα του υπεδάφους θερμές πηγές υπάρχουν διάσπαρτες σε πολλά σημεία της ελληνικής υπαίθρου. 19 ιαματικές πηγές που λειτουργούν σήμερα στον Ελλαδικό χώρο ήταν γνωστές από την αρχαιότητα.

Ο τουρισμός υγείας μπορεί να αποτελέσει μια δυναμική απάντηση στην κρίση. Είναι μια νέα μορφή τουρισμού που αναπτύσσεται ραγδαία σε πολλές χώρες εκτός Ευρώπης και προσελκύει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων. Μας ενδιαφέρει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών στις Βρυξέλλες γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική εξετάζοντας τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αγοράς μέριμνας για την υγεία. Θα μπορούσε στον τομέα αυτό να αναπτυχθούν σχέδια υγιεινής διατροφής και να γίνουν επενδύσεις στη δημιουργία κέντρων ευεξίας και στην εξειδικευμένη ιατρική. Σε χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, δίδονται εξαιρετικές προοπτικές να παρέχει υπηρεσίες υγείας σε ασθενείς που μπορούν να μετακινηθούν από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα έχει το δυναμικό, με τις γνώσεις της και με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το κλίμα της".