Σάββατο, Αυγούστου 06, 2011

αντιδράσεις στο θέμα της δημόσιας υγείας - Νο1

Εκτός απο προσδοκίες, σημαντικές αντιδράσεις προκάλεσε η συζήτηση του θέματος σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση αλλά το "πρόγραμμα για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου", που συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Απο την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου κ. Κόκκινος -και τοποθετούμενος στα όσα περί παροχών υγείας επιπέδου "Ελβετίας" ακούστηκαν απο πλευράς Γ.Γ. του Υπ. Υγείας- ρώτησε τα εξής :

Ποιός είναι ο προγραμματισμός για στελέχωση των μονάδων υγείας στο Νότιο Αιγάιο;
Γιατί δεν προχωρούν τα έργα της υγείας (Νοσοκομείο Πάρου, Θήρας, Κω, Καρπάθου κ.ά.);
Γιατί δεν δίνονται κίνητρα για την τοποθέτηση και παραμονή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νησιά μας;
Γιατί δεν εφαρμόζεται η τηλεϊατρική στα νησιά μας;
Πως θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ για τις διακομιδές ασθενών στο Νότιο Αιγαίο;
Γιατί παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων και υγειονομικού υλικού στις μονάδες υγείας των νησιών μας;
Πότε σκοπεύει το Υπουργείο Υγείας να επικαιροποιήσει και να εγκρίνει τους Οργανισμούς Λειτουργίας των μονάδων υγείας;

Ο κ. Χ. Κόκκινος ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα, το "πλωτό πολυϊατρείο" που παρέχει υπηρεσίες υγείας στα Δωδεκάνησα, να μετακινείται και να παρέχει υπηρεσίες και στις Κυκλάδες, μέχρι η Περιφέρεια να αξιοποιήσει πόρους από το ΕΣΠΑ για την απόκτηση πλωτών υγειονομικών μέσων.
Επίσης απαίτησε να μην γίνει καμία ενσωμάτωση - συγχώνευση μονάδων υγείας στο Νότιο Αιγαίο, όπως αυτή που φημολογήθηκε για το Νοσοκομείο Νάξου, ενω κατέθεσε τη διαφωνία του στην πρακτική καταβολής εισιτήρίου στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
Τέλος, ζήτησε από την περιφερειακή αρχή να λειτουργήσει διεκδικητικά και όχι παθητικά απέναντι στις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του και αναφερόμενος στην πλήρη εφαρμογή του "μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος" ο κ. Κόκκινος σημειώνει οτι,
αντιτείθεται στην περικοπή των αναδρομικών από 1-7-2011 του 50% του κινήτρου απόδοσης των δημοσίων υπάλληλων αναφέροντας χαρακτηριστικά οτι "τα χειρότερα… έρχονται"

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,  
Η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική δια του «μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος» εφαρμόζεται, με πρώτο μέτρο τις νέες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Τα ασθενέστερα οικονομικά κοινωνικά στρώματα συνεχίζουν να πληρώνουν τις λανθασμένες πολιτικές της κυβέρνησης του Πασοκ.
Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, περικόπτεται αναδρομικά από 1-7-2001 κατά 50% το κίνητρο απόδοσης. Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί στο γαϊτανάκι των αντιλαϊκών μέτρων και στο κύμα ακρίβειας που μειώνει τους μισθούς κατά 40% τους τελευταίους 22 μήνες.
Ακολουθούν: αύξηση της ανεργίας, φορομπηχτική καταιγίδα, αύξηση του ΦΠΑ, καλπασμός της ακρίβειας και της ύφεσης.
Το χειρότερο απ’ όλα όμως είναι ότι δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα και ελπίδα για την έξοδο από την κρίση.
Η περιφερειακή μας παράταξη με ανακοινώσεις της είχε καταρρίψει τις κυβερνητικές θριαμβολογίες και τα… περί «εθνικής σωτηρίας» λόγω της ένταξης της χώρας στο «μνημόνιο» και στο «μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα». Είχαμε διαμηνύσει με παρρησία ότι αυτή η λανθασμένη πολιτική συνταγή φέρνει φτώχεια ακρίβεια, ανεργία και ύφεση και τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν.
Καλούμε τους εργαζόμενους και το σύνολο της κοινωνίας σε επαγρύπνηση και κινητοποιήσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.
Καταγγέλουμε στους νησιώτες την κυβέρνηση Παπανδρέου, την κυβέρνηση του ενδοτισμού, της αλαζονείας και του αυταρχισμού.