Σάββατο, Αυγούστου 06, 2011

Περιφέρεια - ενημέρωση

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου η προκήρυξη για την πρόσληψη εξήντα συμβασιούχων διαφόρων ειδικοτήτων για την κάλυψη εποχικών αναγκών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες να δοθεί στη δημοσιότητα η προκήρυξη για την κάλυψη με οκτάμηνη σύμβαση 39 θέσεων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, 20 θέσεων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και μιας θέσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους ζήτησαν οι Περιφερειάρχες της χώρας από τους Ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, με τους οποίους συναντήθηκαν την Πέμπτη 4.8 στα γραφεία της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας).
Οι Περιφερειάρχες διαβεβαίωσαν τους αυτοκινητιστές ότι στη διαβούλευση με το Υπουργείο Μεταφορών οι Περιφερειάρχες θα είναι παρόντες και με άποψη, με τον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη να επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για αποκέντρωση της αρμοδιότητας χορήγησης των αδειών στις Περιφέρειες, πάντα με κανόνες, καθώς «εμείς γνωρίζουμε πολύ καλύτερα τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής».
Επίσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου απαντώντας σε σχόλια που ακούστηκαν από συνδικαλιστές του κέντρου, τόνισε πως «πρέπει να κατανοηθεί απ’ όλους η στάση που τήρησαν οι συνάδελφοί σας στα νησιά, από τη στιγμή που οι καλοκαιρινοί μήνες είναι, ουσιαστικά, η περίοδος που εργάζονται».

Διαδοχικές συναντήσεις εργασίας, με αντικείμενο την πορεία των έργων που είναι ενταγμένα ή προτείνονται προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, είχε την Παρασκευή 5 Αυγούστου στη Ρόδο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε συνεργασία με τον Δήμαρχο της Ρόδου Στάθη Κουσουρνά, και με υπηρεσιακούς παράγοντες των Τεχνικών Υπηρεσιών του Προγραμματισμού και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας.

Σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα (1-5.8) στο πρώην επαρχείο Νάξου με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Γιώργου Γκούφα και του πολιτικού προϊσταμένου των υπηρεσιών του περιφερειακού διαμερίσματος Νάξου.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα θέματα που απασχολούν τις υπηρεσίες της περιφέρειας στο νησί και τα προγράμματα της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν το στεγαστικό ζήτημα, για το οποίο αποφασίστηκε η συγκέντρωση των υπηρεσιών σε κτήρια όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος, ενω αναλύθηκε το θέμα του ΧΥΤΑ Νάξου. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα του λιμανιού της Νάξου, για το οποίο υπάρχει κοινή πεποίθηση ότι ανεξάρτητα εαν υπάρχει προοπτική ένταξης σε αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ότι το έργο πρέπει να συνεχιστεί με τις απαραίτητες μελέτες και αδειοδοτήσεις, έργο το οποίο έχει αναλάβει η ΕΓΝΑΤΙΑ.

Σειρά σημαντικών ζητημάτων εξέτασε την Παρασκευή 5.8 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας  η οποία συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρεία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη.
Η επιτροπή συζήτησε συνολικά 26 θέματα και ενέκρινε, μεταξύ άλλων, τα πρακτικά δημοπράτησης του έργου συντήρησης του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Ρόδου προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ ομόφωνη ήταν η απόφαση αποδοχής αναδόχου για το έργο “Αποκατάσταση και μέτρα αναχαίτισης των καταπτώσεων στον Επαρχιακό Δρόμο Κόρωνου -Σκαδού και Κορωνίδας – Ελιγμού στη Νάξο”, έργο το οποίο αναμένεται να περαιωθεί εντός 40 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.
Θετικά αποφάσισε και για την αποδοχή χρηματοδοτήσεων έργων ΕΣΠΑ, όπως το έργο που αφορά στο ΤΕΕ Θήρας, ύψους περίπου 345.000 ευρώ, καθώς και για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή Λάρδου της Ρόδου, ύψους 900.000 ευρώ και Αφάντου Ρόδου, ύψους 300.000 ευρώ.
Επίσης, η επιτροπή ενέκρινε:
- Την ανάθεση του έργου βελτίωσης και συντήρησης του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Σικίνου.
- Τους όρους δημοπράτησης για τη συντήρηση του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Πάρου.
- Τη μελέτη, τη δημοπράτηση και τον ορισμό επιτροπής του έργου για τη βελτίωση οδικού δικτύου της Λέρου.
- Τα πρακτικά δημοπρασίας του έργου “Κατασκευή γέφυρας στο Χείμαρρο Φονιά”, προϋπολογισμού 725.000,00€.
- Τα πρακτικά δημοπρασίας του έργου “Κατασκευή γέφυρας στο χείμαρρο Κηπηριώνα”, προϋπολογισμού 773.000,00€.
- Τη μελέτη, τη δημοπράτηση και τον ορισμό επιτροπής του έργου: “Συντήρηση οδικού δικτύου Πάτμου”.

Τα θερμά τους συγχαρητήρια εξέφρασαν με επιστολή τους Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας για την κατάκτηση της εθνική ομάδας υδατοσφαίρισης γυναικών του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στη Σαγκάη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο πρόεδρος Γιώργος Γκούφας και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.

Τις ευχαριστίες του προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Olympic Air Θάνο Πασχάλη, μετά την απόφαση της εταιρείας να συνεχίσει τα αεροπορικά της δρομολόγια από και προς τη Σύρο, εξέφρασε με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αναφέροντας οτι,
«Οφείλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη θετική ανταπόκριση της Olympic Air στο αίτημά μας για τη συνέχιση του δρομολογίου Αθήνας-Σύρου-Αθήνας, διασφαλίζοντας έτσι την αεροπορική σύνδεση της Σύρου με την πρωτεύουσα της χώρας.

Τον αντιπρόεδρο της Aegean Airlines Ευτύχιο Βασιλάκη δέχθηκε την Παρασκευή 5.8 στη Ρόδο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Δέσποινας Διακοσταυριανού.
Τον κ. Βασιλάκη συνόδευαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης και Άρης Σουλούνιας, όπως επίσης ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ Μπάμπης Παλογιαννίδης και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Aegean, Ρούλα Σαλούτση.
Κατά τη συνάντηση, που είχε κυρίως εθιμοτυπικό χαρακτήρα, έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.  Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και διατυπώθηκαν προτάσεις για την αναγκαιότητα αναβάθμισης του αερολιμένα «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», της μείωσης των τελών και της σύνδεσης της Ρόδου με την Κωνσταντινούπολη.

Την αυστηρή του προειδοποίηση στο θέμα των αποκλίσεων των τιμών των καυσίμων εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, μετά από σχετικές διαπιστώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
«Ύστερα από συνεργασία των Υπηρεσιών Εμπορίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς και κατόπιν τιμοληψιών στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Περιφέρειάς μας, παρατηρείται απόκλιση των μέσων και υψηλών τιμών καυσίμων από τις αντίστοιχες τιμές του Νομού Αττικής, δημιουργώντας οικονομικά προβλήματα στους καταναλωτές.
Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει άμεσα να καταβληθεί προσπάθεια αυτοσυγκράτησης από τους συντελεστές διαμόρφωσης λιανικών τιμών καυσίμων (κατόχους αδειών πώλησης υγρών καυσίμων και εταιρείες εμπορίας υγρών καυσίμων), σε διαφορετική περίπτωση θα εφαρμοστούν άμεσα τα οριζόμενα στο άρθρο 20 του Ν.3054/2002 (Πλαφόν - ΑΤΚ)».