Κυριακή, Ιουλίου 31, 2011

απελευθέρωση και για την τουριστική κατοικία;

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει στην βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου σχετικά με την τουριστική κατοικία, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τις διαδικασίες κατασκευής και διαχείρησης τουριστικών κατοικιών.
Με δεδομένο οτι το θέμα ενδιαφέρει άμεσα την κατ' εξοχήν (κυριολεκτικά..) τουριστική περιοχή του Νοτίου Aιγαίου καθώς και κάθε ενός νησιού ξεχωριστά, ανάλογα με τα τοπικά του χαρακτηριστικά, θα προσπαθήσουμε να παρακολουθούμε και να ενημερωνόμαστε για το θέμα.
Μέχρι στιγμής πάντως και δίχως να έχει πραγματοποιηθεί διαβούλευση σε κεντρικό επίπεδο και συζητήσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές, δεν υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις ή ενστάσεις ως προς τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Σήμερα και ως προς το θέμα παρουσιάζουμε την τοποθέτηση της παράταξης "οικολογικός άνεμος" καθώς και την πρωτοβουλία της ΕΛΛΕΤ, της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, που ασχολείται εντατικά τους τελευταίους μήνες με τα αλλεπάλληλα Προσχέδια Νόμου που προωθούνται σχετικά με τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

Συμπληρωματικό..
Κι όπως αναφέρουμε, με μπόλικο χιούμορ, στην φετινή καλοκαιρινή επιθεώρηση με τίτλο "Τρόικα - κακομοίρα" ή "της κακομοίρας" (σ.σ. το χειμώνα βγάζουμε καζαμίες, το καλοκαίρι επιθεωρήσεις..) "Σχετικά με το άμεσα προωθούμενο νομοσχέδιο για την τουριστική κατοικία,
αυτά που δεν έπαθε η κυβέρνηση απο τους ταξιτζήδες, είναι πολύ πιθανό να τα πάθει απο τους .. ρουματζήδες -!- (αμα καταλάβουνε τι τους περιμένει...) Γι αυτό, καλό είναι, οι δεύτεροι να μην τα βάζουν με τους πρώτους γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν στην θέση τους, κλείνοντας τα ξενοδοχεία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας στο επερχόμενο άνοιγμα του επαγγέλματος... Οπώτε, τότε θα είναι οι πρώτοι που θα διαμαρτύρονται οτι δεν θα έχουν κόσμο να μεταφέρουν με τα ταξί τους....


Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους έστειλε ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον "οικολογικό άνεμο" με την οποία ζητάει να συζητηθεί επειγόντως, εκτός ημερήσιας διάταξης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο την 1η Αυγούστου το σχέδιο της κυβέρνησης να περάσει, και μάλιστα χωρίς διαβούλευση, με διαδικασίες εξπρές από την Βουλή, το νομοσχέδιο για την μαζική προώθηση σύνθετων τουριστικών κατοικιών

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγελο, "στόχος της κυβέρνησης είναι η κατασκευή 700.000 «σύνθετων τουριστικών κατοικιών» σε 7 χρόνια, όσο το 10% των κτιρίων που κατασκευάστηκαν στη χώρα μας μέσα σε αιώνες, με όρους δόμησης που είναι καταστροφικοί για τα ευαίσθητα νησιωτικά οικοσυστήματα και τις ευάλωτες νησιωτικές κοινωνίες. Κάτι τέτοιο θα καταστρέψει τις προοπτικές βιώσιμων μοντέλων τουρισμού, θα αυξήσει το κόστος ζωής και τις πιέσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι νησιωτικές κοινωνίες και οι νησιωτικοί δήμοι.
Ο Νίκος Χρυσόγελος με την επιστολή του προτείνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος που να εκφράζει την αντίρρησή τους στο σχέδιο. Καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον Περιφερειάρχη να πάρουν θέση, να μην «αδιαφορήσουν» για ένα θέμα που θα επηρεάσει δραματικά τα νησιά και τις νησιωτικές κοινωνίες. Ζητάει, όμως, και από τις νησιωτικές κοινωνίες και τους νησιωτικούς δήμους να ενεργοποιηθούν πριν να είναι αργά.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του "οικολογικού ανέμου": «Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στη συνείδησή τους, στα νησιά μας και στους νησιώτες. Δεν πρέπει να αφήσουμε - στο όνομα των δημοσιονομικών προβλημάτων - να καταστραφούν τα νησιά και να προστεθεί τεράστιο οικονομικό χρέος. Το μοντέλο της Ισπανίας μας υπενθυμίζει ότι αυτό που πάει να γίνει πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης. Είναι για την Περιφέρεια η ώρα των έργων και όχι των λόγων χωρίς αντίκρισμα.
Τώρα κρινόμαστε όλοι μας και οι πράξεις ή η αδιαφορία μας θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην ιστορία του Ν Αιγαίου. Οι επόμενες γενιές θα μας κατηγορήσουν όχι για μόνο για όσα κάναμε μέχρι τώρα αλλά και γιατί καταστρέψαμε το μέλλον τους άβουλοι και δειλοί.
Σχετικά το θέμα μπορείτε να ενημερωθείτε καλύτερα στην σελίδα της παράταξης : www.ecoanemos.wordpress.com

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΕΤ,

Η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού ασχολείται εντατικά τους τελευταίους μήνες με τα αλλεπάλληλα Προσχέδια Νόμου σχετικά με τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Στα Προσχέδια αυτά περιέχονται διατάξεις άκρως επιζήμιες για το περιβάλλον και ιδιαίτερα για τα νησιά. Είναι πρόδηλο ότι η δημιουργία τέτοιων μεγάλων μονάδων θα πλήξει το περιβάλλον και την πολιτισμική κληρονομιά τους, που αποτελούν και την οικονομική τους βάση, και γενικότερα θα βλάψει την εθνική οικονομία.
Η ΕΛΛΕΤ έχει προβεί σε σειρά ενεργειών προς τους αρμοδίους. Ένα από αυτά τα Προσχέδια Νόμου, όλως αιφνιδίως συμπεριλήφθηκε στο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση - Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» μαζί πολλά ετερόκλητα άλλα θέματα και κατατέθηκε στην Βουλή, χωρίς ανοιχτή διαβούλευση.
Κρίνουμε σκόπιμο να συγκεντρώσουμε επειγόντως υπογραφές για την τροποποίηση του Σχεδίου Νόμου.

«Η ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» Οποιοδήποτε Σχέδιο Νόμου (ΣΝ) για τον Τουρισμό έχει άμεσο αντίκτυπο στην μεγαλύτερη μας εγχώρια βιομηχανία που απασχολεί τους περισσότερους εργαζομένους και συνεισφέρει το περίπου 18% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Ζητούμε από την Κυβέρνηση να ακολουθήσει την κανονική και δημοκρατική οδό μιας διεξοδικής δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα της τουριστικής κατοικίας και να μη περάσει εσπευσμένα από τη Βουλή ένα πολυσύνθετο νομοσχέδιο που καλύπτει ετερόκλητα ζητήματα, ακυρώνοντας έτσι επανειλημμένες υποσχέσεις για διαφάνεια και δημόσια διαβούλευση.
Από καιρό αποτελεί στόχο της κυβέρνησης να ενθαρρύνει τη γενικευμένη κατασκευή τουριστικών κατοικιών, επιτρέποντας συντελεστές δόμησης των οποίων μέχρι στιγμής έχαιραν μόνο ξενοδοχεία, και σε ιδιώτες που θα προχωρούν σε μικτές επενδύσεις ξενοδοχείου και τουριστικών κατοικιών.
Ζητούμε η Κυβέρνηση να εξετάσει προσεκτικότερα τις εξελίξεις στην μεσογειακή αγορά τουριστικής κατοικίας. Τουλάχιστον 500.000 τουριστικές κατοικίες μένουν απούλητες μόνο σε μια Μεσογειακή χώρα. Είναι επίσης, ευρύτερα παραδεκτό ότι η ενθάρρυνση κατασκευής κατοικιών αποτέλεσε κρίσιμο παράγοντα στη δημιουργία της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, την Ιρλανδία και την Ισπανία. Γιατί η Κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ελλάδα διαφέρει;
Η υπέρμετρη δόμηση σε τουριστικούς προορισμούς λειτουργεί εις βάρος της ανταγωνιστικότητας τους. Η υποβάθμιση του τοπίου, απογοητεύει τους ευαισθητοποιημένους επισκέπτες και έτσι τείνει να μειώσει τη δαπάνη/ είσπραξη ανά επισκέπτη.
Τέλος, πιστεύουμε στην ανάπτυξη αλλά στην αειφόρο ανάπτυξη, ως την μόνη που αξίζει μακροπρόθεσμα. Απαιτείται να διευρυνθούν σε βάθος οι διάφοροι παράμετροι και να υιοθετηθούν πολιτικές που θα τείνουν στην αναβάθμιση του τουρισμού και στη διατήρηση της ποιότητας του περιβάλλοντος εξίσου για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες. Μόνο έτσι η χώρα μας θα κερδίσει μελλοντικά από την τουριστική κατοικία. Και μόνον έτσι θα διατηρήσει αλώβητη την γοητεία του ελληνικού τοπίου.