Κατα την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων
οι εκπρόσωποι της ΣυνΚυκλαδικής Νίκος Συρμαλένιος και Ηλίας Αθυμαρίτης τοποθετήθηκαν θετικά σε όλα τα θέματα, εκτός από το αίτημα ίδρυσης καταστήματος λιανικού εμπορίου επιφανείας 1022 τ.μ από την εταιρεία “ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ” στη Σύρο.
Επίσης στο θέμα της συνεχούς διάνοιξης νέων γεωτρήσεων, συμφώνησαν με την εισήγηση του συναδέλφου Μάνθου Βίλλα για αποστολή ψηφίσματος διαμαρτυρίας προς το ΥΠΕΚΑ, με το οποίο να ζητείται η αυστηροποίηση των όρων έγκρισης των αδειών, η σύφωνη γνώμη των ΟΤΑ, η απαγόρευση τους για εξυπηρέτηση οικιών εκτός σχεδίου και πρόσθεσαν το αίτημα άμεσης σύστασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Υδάτων, κάτι που επιβάλλεται να συμπέσει με την έναρξη λειτουργίας του αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου του Ν. Αιγαίου.
Τέλος έθεσαν εκτός ημερήσιας διάταξης το ζήτημα της δημόσιας επιστολής της ΡΑΕ και του αυξημένου κινδύνου μπλάκ- άουτ, λόγω της καθυστέρησης της ενεργειακής διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο. Στο ζήτημα αυτό τόνισαν δυό σημαντικές παραμέτρους: α) την επισήμανση της ΕΤΕ ΔΕΗ Σύρου για κίνδυνο μπλάκ-άουτ εξαιτίας της έλλειψης τεχνικού προσωπικού που δεν αναπληρώνεται από τις συνταξιοδοτήσεις β) την έλλειψη της οπτικής εξοικονόμησης ενέργειας, αφού η όποια εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ δεν υποκαθιστά την παραγόμενη ισχύ από τους συμβατικούς σταθμούς. Επίσης διερωτήθηκαν πως η ΡΑΕ αναφέρει ως διασυνδεδεμένο νησί τη Μήλο, αφού όλοι γνωρίζουν ότι οι δυτικές Κυκλάδες μέχρι σήμερα βρίσκονται εκτός σχεδίων διασύνδεσης.
Τέλος ο Νίκος Συρμαλένιος τοποθετούμενος απολογιστικά σχετικά με τη λήξη της θητείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων, μεταξύ άλλων είπε: “...Είναι πράγματι η ώρα αυτή μια δύσκολη στιγμή για ένα σύντομο απολογισμό, αφού συνυπάρχουν η πολιτική πλευρά αλλά και η ανθρώπινη πλευρά. Από ανθρώπινη σκοπιά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο, τον Νομάρχη, όλους τους συναδέλφους, τους εργαζόμενους, με τους οποίους συνεργαστήκαμε τόσα χρόνια.
Από πολιτική άποψη, θέλουμε για άλλη μια φορά να επισημάνουμε ότι ο θεσμός της Ν.Α. από την ίδρυση του το 1994 έως σήμερα, ποτέ δεν μπόρεσε να σταθεί αυθύπαρκτος και αυτόνομος στα πόδια του, γιατί είχε πάντα απέναντι του το συγκεντρωτικό κράτος, τις πολιτικές του οποίου αντιπαλέψαμε. Ας μην ξεχνάμε ότι βασικές πολιτικές (υγεία, παιδεία,χωροταξία, ακτοπλοϊα κλπ.), καθορίζονταν από το κράτος και περιόριζαν πάντα τα όρια της λειτουργίας μας. Βρεθήκαμε αντίπαλοι σε επιλογές που καθορίζουν το περιεχόμενο της ανάπτυξης, που για μας αποτελεί κεντρικό σημείο για τη βιωσιμότητα της νησιωτικής μας περιοχής. Σήμερα, σε μια κρίσιμη περίοδο, προχωράμε στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και παραμένει πολύ αμφίβολη η αποδέσμευση της από τον κρατικό εναγκαλισμό. Τα όρια της αυτοδιοικητικής πολιτικής στην εποχή του μνημονίου, είναι πολύ δυσδιάκριτα από την κατεξοχήν πολιτική παρέμβαση, αφού σχεδόν όλες οι πολιτικές καθορίζονται από αυτό. Π.χ. η πολιτική συγχώνευσης ή κατάργησης σχολικών μονάδων, η περικοπή δαπανών στην υγεία, στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια κλπ, αποτελούν καθαρά πολιτικές παρεμβάσεις, που πρέπει να μας βρούν αντίθετους...Στους νεοεκλεγμένους αυτοδιοικητικούς του πρώτου είτε του δεύτερου βαθμού, ευχόμαστε κάθε επιτυχία και κοινούς αγώνες...”