Τρίτη, Νοεμβρίου 30, 2010

Βρούτσης (για ημερίδα) για το Ευρωπαικό Έτος για την Φτώχεια..

Ο Υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με την ευκαιρία της ημερίδας για το Ευρωπαϊκό Έτος 2010 Καταπολέμησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή (29.11) ημερίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Μαζί ενάντια στη Φτώχεια», κλείνει έναν θλιβερό απολογισμό ενός πολύ σημαντικού, συμβολικού «Ευρωπαϊκού Έτους».
Σε μια περίοδο, που οι κοινωνικές προκλήσεις πολλαπλασιάζονται, η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται και οι δείκτες του κινδύνου της Φτώχειας ανεβαίνουν, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην χώρα μας, η κυβέρνηση αγνόησε τη σημασία του Ευρωπαϊκού Έτους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού και παραμέλησε προκλητικά την ανάληψη των σχετικών σημαντικών δράσεων.
Καμιά από τις τέσσερις κεντρικές προτεραιότητες που έθετε το φιλόδοξο Εθνικό Πρόγραμμα για το έτος, δεν προωθήθηκε.
Δεν προωθήθηκε η «Ενίσχυση της απασχόλησης και της ελκυστικότητας της εργασίας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, τους νέους, τους μακροχρόνια ανέργους και άλλες ομάδες σε δυσμενή θέση στην αγορά εργασίας»
Δεν προωθήθηκε η «Αντιμετώπιση της μειονεκτικής θέσης προσώπων και ομάδων όσον αφορά στην εκπαίδευση και την κατάρτιση»
Δεν προωθήθηκε η «Ενίσχυση της οικογένειας, με έμφαση στη φτώχεια των παιδιών, και στήριξη των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας»
Δεν προωθήθηκε η «Κοινωνική ένταξη των ΑΜΕΑ, των μεταναστών και ατόμων/ομάδων κοινωνικά ευάλωτων λόγω πολιτισμικών χαρακτηριστικών»
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση, το 2010, «συμμετείχε στον εορτασμό του Έτους 2010 για τη Φτώχεια» με τις ακόλουθες ενέργειες:

Κατάργησε το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (Ταμείο για την καταπολέμηση της Φτώχειας)
Διέκοψε την χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Συνοχής (Επίδομα Αλληλεγγύης)
Περιέκοψε τις συντάξεις, ακόμη και των χαμηλοσυνταξιούχων με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης
Πάγωσε το επίδομα ανεργίας για τρία χρόνια, επίδομα που - στα χρόνια της διακυβέρνησης της Ν.Δ. - είχε αυξηθεί κατά 45%.

Η αντιμετώπιση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού δεν επιτυγχάνεται με ευχολόγια, εκδηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και με περιοριστική οικονομική πολιτική.
Αντιμετωπίζεται θετικά με πολιτικές ανάπτυξης, που γεννούν θέσεις εργασίας και με στοχευμένες δράσεις κοινωνικής προστασίας, που φέρνουν αποτελέσματα και ανακουφίζουν τους ασθενέστερους συμπολίτες μας.