Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2010

Καλλικράτης στην Παιδεία - κείμενο ΤΕΔΚ για συγχωνεύσεις σχολείων

Αλλαγές τύπου "Καλλικράτη" ,καθώς όλα δείχνουν, θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο χώρος της Παιδείας σε ολόκληρη την χώρα και ειδικά ανα περίπτωση ανάλογα με τα τοπικά δεδομένα, σε κάθε περιοχή.
Τον Ιανουάριο το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο που θα προβλέπει μεγάλες αλλαγές στον χάρτη της εκπαίδευσης με καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων αλλά και γραφείων εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού Τύπου για την περιοχή του Ν. Αιγαίου προβλέπεται η συγχώνευση των γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπάιδευσης των Νομών Κυκλάδων και 12Νήσου.
Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του κ. Ράπτη, Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, προβλέπονται συνενώσεις, συγχωνεύσεις και η κατάργηση σχολείων στα νησιά των Κυκλάδων.

Με αφορμή τις εξελίξεις η ΤΕΔΚ Κυκλάδων (Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων) σε επιστολή της προς την Υπουργό Παιδείας αναφέρει -μεταξύ άλλων- οτι:

Θεωρούμε ότι, μέλημα της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, των εκπαιδευτικών και των γονέων, θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου που παρέχεται στη νεολαία και ιδιαίτερα αυτής που ζει στο νησιωτικό χώρο. Αντίθετα μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε ενέργειες του Υπουργείου σας, οι οποίες βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση.
Ειδικότερα, η διακοπή της ενισχυτικής διδασκαλίας, των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, της μη χρηματοδότησης της μεταφοράς των μαθητών των αθλητικών γυμνασίων, δημιουργούν ιδιαίτερες δυσκολίες στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Η κατάργηση – συγχώνευση σχολικών μονάδων, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολυάριθμων τμημάτων, την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, τη μείωση θέσεων εργασίας, κλπ. Μια άλλη σημαντική συνέπεια θα είναι και η περαιτέρω διαδικασία μείωσης πληθυσμού απομακρυσμένων παραδοσιακών οικισμών των νησιών μας. Ενδεικτικά σας αναφέρω την πληροφόρηση που έχουμε περί κατάργησης του δημοτικού σχολείου της Άνω Σύρου, ενός σχολείου με μακρόχρονη λειτουργία και με μεγάλη πνευματική προσφορά στην ιστορική έδρα του νεοσύστατου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Η παρουσία και λειτουργία εκπαιδευτικών μονάδων κρατά ζωντανή όχι μόνο την πνευματική ζωή, αλλά και την πολιτιστική και οικονομική των νησιών μας.