Τετάρτη, Δεκεμβρίου 01, 2010

Σύλλογος Κρητών - συμμετοχή σε φεστιβάλ χορού στην Πετρούπολη (την Αγία!)

Ένα πολύ καλογραμμένο και με "ψυχή" κείμενο διαβάσαμε λαμβάνοντας και "ανοίγοντας" το δελτίο Τύπου του Συλλόγου Κρητών Θήρας που μας ενημερώνει σχετικά με το ταξίδι της χορευτικής του ομάδας στην Ρωσική πρωτεύουσα και την συμμετοχή της στο φετινό Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. (φωτογραφίες θα προστεθούν στην ανάρτηση μές την ημέρα)

Σύμφωνα με το κείμενο,

Αγία Πετρούπολη (Saint Petersburg) 2010…
Το να περιγράψει κανείς μια πόλη είναι εύκολο όταν τη γνωρίζει.
Γνωρίζει την ιστορία, την αρχιτεκτονική, την τέχνη και τον πολιτισμό της.
Είναι δύσκολο όμως να περιγράψεις μια τέχνη μέσα από μια πόλη με τόσο μεγάλη ιστορία στην παράδοση και ακόμα πιο δύσκολο να ξεχωρίσεις και να διακριθείς διαγωνιζόμενος με τα μεγαθήρια της παγκόσμιας χορευτικής παράδοσης σε μια τέτοια ιστορική πόλη όπως η Αγία Πετρούπολη.

Κι όμως το όνειρο γίνεται πραγματικότητα…
Όταν η θέληση απογειώνεται και ο σφυγμός αγγίζει τα όρια της ευδαιμονίας μπορεί το απρόσμενο να γίνει εφικτό. Κι αν η συνειδητοποίηση του, φαντάζει δύσκολη τότε μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τη μεγάλη επιτυχία του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης «Το Αρκάδι», που πέτυχε μέγιστη διάκριση, στο διαγωνιστικό μέρος του φετινού Παγκόσμιου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που πραγματοποιήθηκε στην …συμπρωτεύουσα του Barock Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών της Αγίας Πετρούπολης πραγματοποιήθηκε από 11 έως 16 Νοέμβρη. Στο Παγκόσμιο αυτό Πολιτιστικό Κέντρο σύμφωνα με ανακήρυξη της Unesco, πολιτογραφημένη ως Ρωσική Ομοσπονδιακή Πόλη, πλήθος φορέων ασχολούνται επί χρόνια με την διοργάνωση, δίνοντας της ένα μοναδικά ξεχωριστό χαρακτήρα.

Ξεκινώντας, από το Ρωσικό Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο, το Εθνικό Πανεπιστήμιο Τεχνών και Πολιτισμού της Ρωσίας, την Ρωσική Ένωση Δημιουργών «Inter Aspect», το Πολιτιστικό Κέντρο Κουλτούρας «Kaskad» και συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Παραδοσιακών Φεστιβάλ, το Εθνικό Ακαδημαϊκό Πανεπιστήμιο της Ρωσίας, την Ρωσική Ένωση Νέων, το Δήμο Αγίας Πετρούπολης και την Ομοσπονδία Μοντέρνων Χορών της Ρωσίας.
Η διοργάνωση με λίγα λόγια περιγράφει το μέγεθος του Φεστιβάλ και τη σημασία του στον Παγκόσμιο χάρτη ερμηνεύει η παρουσία 50 Χωρών με συνολικό αριθμό 90 συγκροτημάτων και σχημάτων που έλαβαν μέρος. Το «Αρκάδι» σάρωσε στα βραβεία.

Ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης «Το Αρκάδι» συμμετείχε στο Φεστιβάλ με το 14μελες χορευτικό συγκρότημα και 4μελή μουσική ορχήστρα αποσπώντας τα περισσότερα χειροκροτήματα και επευφημίες των παρευρισκομένων. Στο διαγωνιστικό μέρος όπου συμμετείχε η ίδια ακάματη ομάδα, πέτυχε την 2η θέση στην Γενική κατάταξη, την 3η διάκριση στην κατηγορία Παραδοσιακών Χορών, ενώ απέσπασε μεταξύ των άλλων 67 εθνικών σχημάτων το 1ο βραβείο Παραδοσιακής Στολής.

Οι χαμηλοί τόνοι σε μια τόσο μεγάλη επιτυχία με τις τρεις Παγκόσμιες διακρίσεις του Συλλόγου Κρητών Σαντορίνης, δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο παρά μετριοφροσύνη για τον πρόεδρο του Συλλόγου, Μανόλη Ορφανό, ο οποίος σίγουρα πανηγύρισε για την τεράστιας σημασίας επιτυχία αλλά θέλησε να συγχαρεί, στην πρώτη του αποστροφή, τις άλλες Εθνικές ομάδες που, όπως είπε ήταν φανταστικές.

Όσο για την βράβευση του χορευτικού συγκροτήματος του «Αρκαδίου» είπε ότι «αυτή ανήκει πρώτα στα παιδιά, με την μεγάλη θέληση και ψυχική δύναμη, και εν συνεχεία στη Σαντορίνη που φιλοξενεί αυτά τα ταλέντα».
Αφανής ήρωας του κορυφαίου αποτελέσματος είναι η δασκάλα χορού Ειρήνη Κουταλά που ηγείται του χορευτικού σχήματος του Συλλόγου. Ήταν εμφανώς ικανοποιημένη και χαρούμενη ενώ παρότρυνε όσους παρακολουθούν τις προσπάθειες του Συλλόγου να πιούν μια ρακί στην υγεία των άξιων παιδιών του «Αρκαδίου» για να γευτούν κι εκείνοι την μέθη της επιτυχίας με Κρητικό τρόπο.

Στην Αγία Πετρούπολη μετά την λήξη του Φεστιβάλ, για την αποστολή του Συλλόγου Κρητών, τον πρόεδρο και την αέναη συντροφιά του, ακολούθησαν οι συνεντεύξεις στα Ρωσικά ΜΜΕ και η πρόσκληση σε Εθνικό Τηλεοπτικό Δίκτυο καταδεικνύοντας την μεγάλη σημασία που δείχνουν στην Παράδοση οι Ρώσοι.
Εκεί για ακόμη μια φορά πρωτοστάτησε το νησί της Σαντορίνης που είχε την τιμητική του τόσο στην προβολή, όσο και στη διαχρονική αξία της Παράδοσης που δίνεται από τον Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης «Το Αρκάδι».

Video απο το ταξίδι και τα χορευτικά μπορείτε να δείτε εδω :
http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=39462339931