Κυριακή, Νοεμβρίου 28, 2010

καλού-κακού.. σελίδα για την ενημέρωση για τους σεισμούς

Ενας «μικρός σεισμογράφος» σε κάθε σπίτι (εγω λέω να πάρω εναν σκιτσογράφο, το πολύ-πολύ να πέσει το ταβάνι να μας πλακώσει, κι αυτός να ζωγραφίζει...)
Θα παρέχει έγκαιρη και αξιόπιστη πληροφόρηση για σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια (που δε μας νοιάζει και πολύ, γιατί πρώτα πρέπει να κοιτάζουμε το σπίτι μας...)


Οι φήμες για επικείμενη ενεργοποίηση του ηφαιστείου στη Σαντορίνη που κυκλοφόρησαν αμέσως μετά μια αισθητή σεισμική δόνηση τον περασμένο Ιούνιο αναστάτωσαν το νησί στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Δεκάδες τηλεφωνήματα δέχθηκε το σεισμολογικό του ΑΠΘ από χώρες της Ευρώπης που ζητούσαν πληροφορίες γι’ αυτή τη φήμη, ανησυχώντας για τα παιδιά τους ή για συγγενείς τους που έκαναν διακοπές στη Σαντορίνη. (φαντάσου δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνουμε εμείς που ζούμε ολοχρονίς εδω πέρα...)

Αυτή την ακατάπαυστη φημολογία και τις συνέπειές της επιχειρεί να περιορίσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μέσω του Διαδικτύου. Ενας «μικρός σεισμογράφος» θα υπάρχει πλέον σε κάθε σπίτι(!) ώστε να παρέχει έγκαιρη και αξιόπιστη πληροφόρηση για τους σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα. Σε ελάχιστα λεπτά ή και δευτερόλεπτα ο χρήστης μπορεί να έχει μια σαφή εικόνα για το επίκεντρο και για το μέγεθος και στη συνέχεια πληροφορίες για τη σεισμική δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει ο σεισμός. Η ενημέρωση αφορά σε σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ, καθώς «μόνο πονοκέφαλο θα προκαλούσε η ενημέρωση για 20-30 σεισμούς κάτω των τριών Ρίχτερ που σημειώνονται ημερησίως στην Ελλάδα», διευκρινίζει ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ κ. Κώστας Παπαζάχος. Η επιστημονική ενημέρωση των πολιτών μέσα από την ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ και του Σεισμολογικού Σταθμού http://www.seismology.geo.auth.gr/  θα ξεκινήσει εντός του Δεκεμβρίου ή αρχές του επόμενου έτους.