Δευτέρα, Μαρτίου 22, 2010

Για τις δραστηριότητές του το προηγούμενο διάστημα μας έχει ενημερώσει με Δελτία Τύπου του ο κ. Γιάννης Βρούτσης.
Πλήν όμως για να μην ανεβάζουμε «ολόκληρα κατεβατά» (γιατί ποιος κάθετε να διαβάσει μακροσκελή και τυπικά Δελτία Τύπου..) αναφερόμαστε στα σημαντικότερα σημεία...

Έτσι λοιπόν μαθαίνουμε ότι τις προγούμενες ημέρες, με την ιδιότητά του ως Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, μετα την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός εργασίας στον πρόεδρο και στελέχη της ΝΔ, δήλωσε οτι “η ΝΔ θα συμμετάσχει στον διάλογο για το ασφαλιστικό, πλήν όμως δεν συμφωνεί με το πάγωμα των συντάξεων που αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους”.
Ο κ. Βρούτσης συμπλήρωσε ότι “τα επώδυνα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μειώνουν τον ετήσιο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, περικόπτουν τα επιδόματά τους και μειώνουν το εισόδημα όλων των πολιτών μέσω της αύξησης του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων, συνιστούν το σκληρό πρόσωπο της κοινοτικής, οικονομικής και δημοσιονομικής επιτήρησης στην οποία βρίσκεται η χώρα σήμερα. Μένει ν’ αποδειχθεί εάν θα πετύχουν το στόχο της αναγκαίας εξοικονόμησης πόρων για τη μείωση του υψηλού δημοσίου χρέους στο ύψος που έχει τεθεί από την επιτήρηση”.
Σχετικά με την μονιμότητα ή μη των περικοπών των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ανέφερε ότι “οι ετήσιες μειώσεις στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, κατά 1,2 έως 1,5 μισθούς, δυστυχώς φαίνεται ότι αποτελούν ένα μέτρο όχι περιστασιακό. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα μέτρα δεν έχουν χρονικό ορίζοντα λήξης. Όσο η κρίση αντιμετωπίζεται μόνο με περιοριστικά μέτρα, τόσο θα παρατείνεται η σκληρή λιτότητα για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και για τους υπόλοιπους Έλληνες εργαζόμενους”.
Συμπλήρωσε δε ότι, “το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που σχεδίασε και υλοποιεί η κυβέρνηση σήμερα, είναι «φτωχό» σε αναπτυξιακές πολιτικές. Είναι ανάγκη σήμερα η χώρα να ενισχύσει το αναπτυξιακό της δυναμικό, να επενδύσει σε νέους τομείς, να αξιοποιήσει τους πόρους του ΕΣΠΑ, να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και να βάλει γρήγορα θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη της πατρίδας μας.”
Ενώ προέβλεψε κοινωνικές εντάσεις στην περίπτωση που τα μέτρα δεν πείσουν ότι είναι δίκαια και αποτελεσματικά, κρίνοντας παράλληλα ότι άργησαν να εφαρμοστούν.


Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Βρούτσης για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης καταβολής των συντάξεων του Ο.Α.Ε.Ε. ζητώντας εγγυήσεις από την κυβέρνηση.

(αν δεν το σχολιάσω θα σκάσω! εδω ο οαεε δεν εχει λεφτά να δώσει σε συντάξεις, κι εμείς
-κούνια που μας κούναγε- του ζητάγαμε και πιστευαμε κιόλας-!!- οτι θα μας άνοιγε γραφείο στη Σαντορίνη... και μιλάγαμε κιόλας για την ανταποδοτικότητα των εισφορών.. πολύ στραβή αυτη η κούνια...)

Στην ερώτησή του εξέφρασε την ανησυχία του για τη μελλοντική χρηματοδότηση του Οργανισμού, ενώ, ανέφερε ότι την προηγούμενη διετία (2008-2009), ο Ο.Α.Ε.Ε. ενισχύθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την τακτοποίηση των ταμειακών του υποχρεώσεων, με 692,2 εκατ. € και 1,096 δις € αντίστοιχα, ενω στον φετινό προϋπολογισμό προβλέπεται να επιχορηγηθεί με μόλις 540 εκατ. €
Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για προβλήματα ταμειακής επάρκειας του Οργανισμού, καθώς και για ενδεχόμενη αδυναμία του να καταβάλει συντάξεις τους επόμενους μήνες, δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και φόβου στους 320.000 περίπου συνταξιούχους του Ο.Α.Ε.Ε., οι οποίοι εύλογα ανησυχούν για την ομαλή καταβολή των συντάξεων τους κάτι που αποτελεί συνταγματική επιταγή της κυβέρνησης».

Παράλληλα, με την ίδια του ιδιότητα, ο κ. Βρούτσης ζήτησε την άμεση αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, με όρους διαφάνειας και μετρήσιμης αποδοτικότητας.
Αναφερόμενος στα βασικά κριτήρια ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου αξιοποίησης της περιουσίας, ανέφερε τα εξής :
διατήρηση της αυτονομίας των Διοικητικών Συμβουλίων των Ταμείων για τη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλισμένων τους, επίτευξη της μεγαλύτερη δυνατής απόδοσης με ελαχιστοποίηση του αναλαμβανόμενου κινδύνου, ευρεία διασπορά επενδύσεων και εφαρμογή διαδικασιών διαχείρισης επενδυτικού κινδύνου, ευελιξία στη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων και συγκριτική αξιολόγηση των επενδύσεων με την ανάθεση του έργου σε επαγγελματίες «Συμβούλους Επενδύσεων».


Την ακόλουθη ανακοίνωση πάντως, -η αλήθεια είναι- ότι μπερδευτήκαμε για το εάν έπρεπε να την πάρουμε εντελώς στα σοβαρά ή εάν έκρυβε και μια δόση ειρωνίας…
Μάλλον όμως μοιάζει “σοβαρή”
Σύμφωνα με αυτήν,
«Χαιρετίζουμε τη συνέχιση από την Κυβέρνηση του προγράμματος για την ηλεκτρονική επεξεργασία των συνταγών»

Με αφορμή πάντως την παρουσίαση από τον Υπουργό Εργασίας, του προγράμματος ηλεκτρονικής επεξεργασίας των συνταγών του ΙΚΑ, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ικανοποιημένος (και δεν έκανε πλάκα, σοβαρά το έλεγε)

Άλλωστε όπως ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης,
Η ΝΔ ήταν αυτή που είχε ξεκινήσει την ενιαία μηχανοργάνωση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης με το νόμο 3607/07 περί της «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.» .....

Ο κ. Βρούτσης συμπλήρωσε οτι το Πασοκ «έκοψε την κορδέλα» ενός έργου που σχεδίασε και σχεδόν υλοποίησε η ΝΔ, και ήταν πολύ «αφιλότιμο» που δεν την καλέσανε να την ευχαριστήσουνε και να της ζητήσουνε να στείλει εκπρόσωπό της. (την επόμενη φορά να το κάνετε!)

Προφανώς αυτό εννοούσε ο κ. Βρούτσης «ευχαριστόντας την κυβέρνηση» οπότε καλά το καταλάβαμε οτι κάπου τους «ψιλοδουλευε» κιόλας....