Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2010

Νέτα σκέτα και ξεκάθαρα

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε την περασμένη Τρίτη στην εφημερίδα Κοινή Γνώμη (εχει δώσει ανάλογου περιεχόμενου συνεντεύξεις και στον Αθηναικό Τύπο) ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας ο οποίος είναι και εισηγητής του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη» στη βουλή απο πλευράς κυβέρνησης.

Απο τον πρόλογο της συνέντευξης αντιγράφω οτι:
Ο κ. Ρήγας μίλησε για τις αυξημένες αρμοδιότητες που θα έχουν οι νησιωτικοί Δήμοι σε σχέση με τους στεριανούς, αλλά και για το σοβαρό ενδεχόμενο για ένταξη των σημερινών αυτόνομων κοινοτήτων στα μικρά νησιά, σε μεγαλύτρους Δήμους.
Γνωστοποίησε οτι δεν θα υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση για το χωροταξικό και οτι ο χάρτης των νέων Δήμων θα δοθεί στην δημοσιότητα λίγες μέρες πριν απο την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Σχετικά με τις ανησυχίες των υπαλήλων στις Νομαρχίες (οι οποίες θα καταργηθούν και οι υπηρεσίες τους θα συγχωνευτούν στους «ισχυρούς» Δήμους) είπε οτι ο «Καλλικράτης» θα διασφαλίσει τα εργασιακά τους δικαιώματα, ωστόσω υπογράμμισε οτι μπροστά στο δημόσιο συμφέρον, δεν πρόκειται να μπούν μικροσυμφέροντα εργαζομένων. Χαρακτήρισε «μύθο» τα όσα ακούγονται για τους πόρους που χρειάζονται για την διασφάλιση του «Καλλικράτη» υποστηρίζοντας οτι με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, θα εξοικονομηθούν μεγάλα ποσά.
Τέλος ξεκαθάρισε οτι το Πασκ θα δώσει στήριξη σε υποψήφιους μεγάλων νησιωτικών Δήμων, προσθέτοντας οτι έχουν προβάδισμα οι εν ενεργεία δήμαρχοι.

Απο την συνεντευξη, μεγάλο ενδιαφέρον είχε η απάντηση σχετικά με το πόσο διασφαλισμένος οικονομικά είναι ο «Καλλικράτης» κι αν υπάρχει κίνδυνος να αποτύχει.
Απαντώντας ο κ. Ρήγας λέει οτι επι Παυλόπουλου ήταν τα πάντα έτοιμα για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση αλλά με την πρόφαση οτι απαιτούνταν 4,2 δις ευρώ, δεν προχώρησε. Πλήν όμως , λέει ο κ. Ρήγας, το ποσό αποτελούσε φόβητρο που χρσιμοποιούνταν προκειμένου να μην περάσει η μεταρρύθμιση.
Σχετικά με ην χρηματοδότηση ου νέου προγράμματος αναφέρει οτι πέρα απο τα έσοδα της Αυτοδιοίκησης που θα πρέπει να αυξηθούν, χρειάζεται ενα πρόγραμμα στήριξης με έργα και δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Το πρόγραμμα «Ελλάδα» θα ενισχυθεί απο πόρους του ΕΣΠΑ με 800 εκ ευρώ και μέσα απο αυτό θα στηριχθούν οι νέοι Δήμοι.
«Αυτό άλλωστε που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε», ανέφερε με νόημα ο κ. Ρήγας «είναι οτι απο τους 1100 Δήμους που λειτουργούν σήμερα, θα πάμε σους 370. Απο τις 54 Νομαρχίες θα πάμε στις 13 αιρετές Περιφέρειες, ενω, θα καταργηθούν χιλιάδες νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις. Σκεφτείτε τι οικονομία γίνεται απο αυτό το γεγονός» συμπλήρωσε ο κ. Ρήγας.