Παρασκευή, Μαρτίου 26, 2010

Παρέμβαση έκανε πρίν απο μερικές ημέρες ο νομαρχιακός Σύμβουλος Γιώργος Μητροπίας σχετικά με το πρόβλημα (ενα παραπάνω δηλαδή) που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς της Σαντορίνης, μιας και οι περισότεροι έχουν αναγκαστεί να μετακομίσουν στην Αθήνα για να εξυπηρετηθούν, ενω καποιοι μπαίνουν στην διαδικασία των επαναλαμβανόμεων ταξιδιών απο και πρς το νησί τους, όταν αυτό είναι εφικτό και τους το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους.
Τα παραπάνω είναι συνέπεια του γεγονότος οτι δεν λειτουργεί μηχάνημα αιμοκάθαρσης στο νησί.
Αξίζει να αναφέρουμε οτι η τοποθετηση του κ. Μητροπία προκλήθηκε απο προηγούμενη δήλωση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Ελλάδος κ. Καστρινάκη ο οποίος είχε δηλώσει οτι «οι νεφροπαθείς της Σαντορίνης είναι 36», αριθμό τον οποίο αμφισβήτησε ο κ. Μητροπίας αναφέροντας οτι είναι πολύ περισσότεροι. Ο κ. Μητροπίας τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας ιδιωτικης μονάδας αιμοκάθαρσης στο νησί διευκρινίζοντας οτι η λειτουργία της δεν υπάρχει λόγος να ερθει σε αντίθεση με την αναμενόμενη λειτουργία ανάλογης μονάδας απο το Νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Στην επιστολή του μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής,

Πολύ σύντομα η ταλαιπωρία αυτή θα πάρει τέλος με τη λειτουργία στο νησί μας Πρότυπης Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης. Είναι στόχος και όνειρο αιτών του καταξιωμένου Διευθυντή νεφρολόγου κ. Παπαντωνίου. Το δύσκολο αυτό εγχείρημα αρχικά βρήκε εμπόδιο τις ζώνες οικιστικού ελέγχου του νησιού μας και στη συνέχεια την ελλιπή νομοθετική κάλυψη η οποία συμπληρώθηκε εν πολλοίς από εγκύκλιο του πρώην υφυπουργού υγείας κ. Γιαννόπουλου , ο οποίος φρόντισε να νομιμοποιηθεί και το αεροπλανάκι αεροδιακομιδών του ιδρύματος Λ. και Ε. Νομικού του νησιού μας.
Η Οδύσσεια όμως της γραφειοκρατικής διαδικασίας δεν ήταν εύκολο να ξεπεραστεί και κυρίως οι συμπληγάδες της άδειας ίδρυσης και των πολεοδομικών αδειοδοτήσεων. Μετά από τρία χρόνια αγωνιώδους προσπάθειας είναι σχεδόν έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες για τους νεφροπαθείς του νησιού μας και όχι μόνο.Θα μπορούν να εξυπηρετηθούν νεφροπαθείς των μικρών νησιών του Επαρχείου Θήρας αλλά και νεφροπαθείς τουρίστες, που δεν είχαν έως τώρα τη δυνατότητα να επιλέξουν το νησί λόγω της παθήσεως τους. Κατά συνέπεια η λειτουργία της ιδιωτικής αυτής Μονάδας Υγείας θα είναι χρήσιμη και όταν λειτουργήσει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νέου Νοσοκομείου Θήρας, η οποία θα πρέπει να παραμένει κεντρικός στόχος των Αρχών, Φορέων και κατοίκων του νησιού μας.