Κυριακή, Απριλίου 19, 2015

την άδεια της αρμόδιας εφορίας αρχαιοτήτων έλαβε το Σωματείο επαγγελματιών της Νότιας Σαντορίνης για να πραγματοποιήσει εργασίες καθαρισμού για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής στην οποία βρίσκεται η πρωτοχριστιανική εκκλησία της Αγ. Ειρήνης στην Περίσσα

Την άδεια της αρμόδιας εφορίας αρχαιοτήτων Κυκλάδων έλαβε το Σωματείο επαγγελματιών της Νότιας Σαντορίνης για να πραγματοποιήσει εργασίες καθαρισμού για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής στην οποία βρίσκεται η πρωτοχριστιανική εκκλησία της Αγ. Ειρήνης στην Περίσσα.

Με έγγραφό του το Σωματείο ζήτησε από την ΚΑ Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων την άδεια να πραγματοποιήσει εργασίες καθαρισμού με στόχο την ανάδειξη του.

Στην απάντησή της η ΚΑ Εφορεία Αρχαιοτήτων δίνει την άδεια στο Σωματείο να πραγματοποιήσει τις εργασίες καθαρισμού με την επιστασία της καθώς και την άδεια για την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για τον χώρο τις οποίες θα επιμεληθεί. Παράλληλα συστήνει στον Δήμο Θήρας την απομάκρυνση κάδων απορριμμάτων που βρίσκονται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και τον υποβαθμίζουν.

Στην απάντηση της υπηρεσίας προς το Σωματείο αναφέρονται τα εξής :

Ως προς τα αίτημά σας δεν έχουμε καταρχήν αντίρρηση για την πραγματοποίηση των ακόλουθων εργασιών υπό την άμεση εποπτεία της ΕΦΑ Κυκλάδων:
1. Συνδρομή στον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου από τη βλάστηση και του άμεσου περιβάλλοντός του από τη βλάστηση και κάθε είδους απορρίμματα σε συνεργασία με τον εργατοτεχνίτη της Εφορείας κ. Ιωάννη Βασσάλο, ο οποίος θα πρέπει να είναι παρών σε όλες τις εργασίες.
2. Να εξετασθεί η δυνατότητα ανανέωσης της υποστύλωσης του μεσοβυζαντινού ναού της Αγ. Ειρήνης και της παλαιοχριστιανικής βασιλικής, επειδή προϊόντος του χρόνου έχει απομειωθεί σημαντικά η φέρουσα ικανότητά της.
3. Βελτίωση της περίφραξης, όπου αυτό απαιτείται ή ενδεχομένως αντικατάστασή της σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη.
4. Σήμανση του χώρου με την κατασκευή ενημερωτικών πινακίδων, με τις προδιαγραφές που προβλέπονται σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, το κείμενο των οποίων θα συνταχθεί από την Εφορεία. Οι πινακίδες θα τοποθετηθούν στα νότια και ανατολικά του χώρου.
5. Τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης σε κατάλληλα σημεία του οικισμού.
6. Τοποθέτηση, για λόγους ασφαλείας, διάχυτου φωτισμού σε ψηλά φωτιστικά που θα τοποθετηθούν εξωτερικά του χώρου και σε θέσεις που θα εγκριθούν από την Εφορεία. Ως προς το φωτισμό του χώρου εσωτερικά θα πρέπει να υποβληθεί σχετική Η/Μ μελέτη, όπως προβλέπεται στην ανωτέρω (β΄) σχετική απόφαση.
7. Όσον αφορά στη φωτογράφηση του χώρου, προκειμένου οι φωτογραφίες να χρησιμοποιηθούν από τοπικές επιχειρήσεις σε ιστοσελίδες ή μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης, απαιτείται ξεχωριστό αίτημα και θα εκδοθεί ειδική άδεια γι αυτό.
8. Καμμία άλλη εργασία δεν επιτρέπεται στο χώρο, πέραν των αναφερομένων.


Τέλος αναζητώντας και τη συνδρομή του Δήμου Θήρας, στον οποίο κοινοποιείται το παρόν, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σε δυο σημεία που βλάπτουν αισθητικά τον αρχαιολογικό χώρο. Πρόκειται για τους κάδους απορριμμάτων που είναι τοποθετημένοι στα δυτικά του αρχαιολογικού χώρου και οι οποίοι μετά τους εκτεταμένους καθαρισμούς του περιβάλλοντος χώρου θα είναι ορατοί πλέον και από τα μνημεία. Η απομάκρυνσή τους θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη από τον περιβάλλοντα χώρο. Ένα δεύτερο πρόβλημα αποτελεί και η στάθμευση τροχοφόρων στα νότια και ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου που εμποδίζει την πρόσβαση και τη θέαση των μνημείων. Η διευθέτηση της στάθμευσης στην περιοχή θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στο πλαίσιο της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Αγ. Ειρήνης και θα ήταν δυνατό να συσχετισθεί με τη διαμόρφωση πεζοδρομίων στα νότια και ανατολικά και την τοποθέτηση καθιστικών, όπως προβλέπονται στην εγκεκριμένη μελέτη, προκειμένου να είναι εύκολη η πρόσβαση και θέαση στο χώρο.