Κυριακή, Απριλίου 19, 2015

ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Μανιού στην Ολομέλεια στην συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ΄ τύπου και άλλες διατάξεις» (συνεδρίαση ΚΓ’ Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015).

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Νίκος Μανιός στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου κατά την διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής, των  άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ΄ τύπου και άλλες διατάξεις» σημείωσε ότι θα τοποθετηθεί βιωματικά. Όχι ως πρώην αντιστασιακός κρατούμενος επί Χούντας, αλλά ως θεράπων ιατρός μετά το 1974 κρατουμένων, απεργών πείνας και κρατουμένων μαθητών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Κορυδαλλού. Αντλώντας από αυτή του την εμπειρία τόνισε τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο κατ’ ευφημισμόν Νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Συνθήκες που δεν αντιστοιχούν σε ένα πολιτισμένο, δημοκρατικό κράτος.

Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις και ανακοινώσεις συγγενών των θυμάτων της «17Ν» τόνισε ότι νεκροί υπάρχουν και από τις δυο πλευρές. Δεν είναι σωστό στα πλαίσια αυτής της συζήτησης να γίνεται αναφορά στους νεκρούς. Οι νεκροί απαιτούν τον σεβασμό μας.

Κρίνοντας τις τοποθετήσεις των αντιπολιτευτικών κομμάτων, μίλησε για μια «μαύρη» προπαγάνδα που παραποιεί πλήρως την πραγματικότητα. Αποκατέστησε την αλήθεια στην περίπτωση του Σάββα Ξηρού και αυτή του «κουκουλονόμου», αγαπημένες αναφορές της τρομολαγνικής, φασιστικής ατζέντας της Ν.Δ. Στην περίπτωση του Σάββα Ξηρό, κρατούμενο με βαριές αναπηρίες, οριοθέτησε την αναφορά στην υπόθεση του από τα υπόλοιπα αντιπολιτευτηκά κόμματα ως αποπροσανατολιστική. Όταν στην προηγούμενη περίοδο η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ χορήγησε πλειάδα αδειών στον υγιή κρατούμενο Χριστόδουλο Ξηρό, ο οποίος υποτίθεται ότι διεύφυγε της αστυνομίας και τελικά υπηρέτησε τις προεκλογικές ανάγκες της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια παρουσιάστηκε η σύλληψη του ως άθλος.

            
Επιπλέον ο «κουκουλονόμος» θυμίζει πρακτικές της Χούντας και καταδεικνύει την πολιτική μυωπία αυτών που τον ψήφισαν. Ο «κουκουλονόμος» όχι μόνο δεν περιόρισε την βία, αλλά συνυπήρξε και με δραστηριοποίηση αστυνομικών στους δρόμος με αμφίεση κουκουλοφόρου.